Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Μεγάλη ανταπόκριση είχε και στη Σητεία η εθελοντική αιμοδοσία για την «Ηλιαχτίδα»

 

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των πολιτών της Σητείας – με άξιο αναφοράς το γεγονός της συμμετοχής νέων ηλικιακά ανθρώπων – στην εθελοντική αιμοδοσία που διοργάνωσε ο Παγκρήτιος Σύλλογος γονέων και φίλων παιδιών με νεοπλασία «Ηλιαχτίδα».

Η δράση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ, την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Νεάπολης και το ΣΕΟ Τοπικό Τμήμα Σητείας και την στήριξη του Δήμου Σητείας.

Η αιμοδοσία της Σητείας ήταν η 4η σε επίπεδο Νομού. Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα όχι μόνο να δώσουν αίμα και να χαρίσουν ζωή αλλά επιπρόσθετα εφόσον το επιθυμούσαν, να γίνουν εθελοντές δότες αιμοπεταλίων και μυελού των οστών, γεγονός που κάνει ακόμη πιο σημαντική τη συγκεκριμένη δράση.

Οι ανάγκες εξάλλου όπως τόνισαν οι διοργανωτές είναι πραγματικά πολύ μεγάλες, πόσο δε στην περίοδο που διανύουμε με τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω συνθηκών κορoνοϊού. Η συμμετοχή του κόσμου είναι καθοριστική επομένως και το ενθαρρυντικό είναι ότι αυτό γίνεται ολοένα και πιο αντιληπτό όπως διεφάνη και από την ανταπόκριση του στις αιμοδοσίες που πραγματοποιήθηκαν στο Νομό Λασιθίου, ο κύκλος των οποίων – στην παρούσα φάση – ολοκληρώθηκε με αυτή της Σητείας.

 

Η αιμοδοσία στη Σητεία

Η Πρόεδρος της Ηλιαχτίδας κ. Μαρία Ευστρατίου με δηλώσεις της στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφερόμενη στο θέμα τόνισε: «Η αιμοδοσία στη Σητεία είναι ο τελευταίος σταθμός όσον αφορά τον κύκλο των αιμοδοσιών που έχει ανοίξει η Ηλιαχτίδα από την Νεάπολη. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι αφενός γιατί η προσέλευση του κόσμου ήταν πολύ ικανοποιητική σε όλους τους σταθμούς μας, στη Νεάπολη, την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο και τέλος στη Σητεία. Επίσης είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τις συνεργασίες μας, με τους φορείς οι οποίοι μας βοήθησαν που είναι το Σωματείο Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου, το ΣΕΟ της Νεάπολης με το οποίο έχουμε και μία επίσημη συνεργασία αλλά και με τα κατά τόπους παραρτήματα του ΣΕΟ στις πόλεις του Αγίου Νικολάου, της Ιεράπετρας και της Σητείας. Ακόμη με τους κατά τόπους Δήμους που μας βοήθησαν και στην εξεύρεση χώρου που θα ήταν ο κατάλληλος. Τους ευχαριστούμε όλους και φυσικά ευχαριστούμε θερμά την Αιμοδοσία του ΠΑΓΝΗ που μεγάλη προθυμία ακολούθησαν αυτήν την πρωτοβουλία και αυτόν τον κύκλο, την υποστήριξαν. Όλοι μαζί, μία δύναμη προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να μπορέσουμε και εμείς να βοηθήσουμε στην μεγάλη ανάγκη που υπάρχει για αιμοδοσία. Και θα ήθελα να αναφέρω ότι ο κύκλος αυτής της δράσης έκλεισε σήμερα με την αιμοδοσία στην Σητεία αλλά μέχρι τον επόμενο κύκλο διότι θα είναι κάτι που θα ενταχθεί στις μόνιμες δράσεις της Ηλιαχτίδας και θα επαναληφθεί όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Η κ. Ευστρατίου αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της Ηλιαχτίδας που αφορά το Μητρώο Δοτών Αιμοπεταλίων καλώντας τον κόσμο να ενταχθεί σε αυτό και να στηρίξει την προσπάθεια. «Είναι μία νέα πρωτοβουλία της Ηλιαχτίδας. Προσπαθούμε να την χτίσουμε βήμα – βήμα και να αποκτήσουμε ένα Μητρώο Εθελοντών Δοτών αιμοπεταλίων για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο καθώς και Εθελοντών για αίμα».

 

Ευαισθητοποίηση του κόσμου

Οι προσπάθειες εξάλλου της Ηλιαχτίδας στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης και περαιτέρω ενεργοποίησης του κόσμου είναι συνεχείς.

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης στο πλαίσιο της πανδημίας του κορoνοϊού, οι δυσκολίες και για την Ηλιαχτίδα είναι μεγαλύτερες και κυρίως σε πρακτικό, οικονομικό επίπεδο. Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Ευστρατίου τόνισε: «Τα δεδομένα μας δεν είναι και τόσο ικανοποιητικά όσον αφορά τα οικονομικά του Συλλόγου, κάτι που ισχύει για όλους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημοσίου τομέα και των μη κερδοσκοπικών συλλόγων. Είναι ένα γενικό φαινόμενα. Έτσι και εμείς δυσκολευόμαστε γιατί τα έσοδα μας έχουν σχεδόν μηδενιστεί δεδομένων των συνθηκών γιατί οι πηγές εσόδων της Ηλιαχτίδας είναι οι δωρεές, τα έσοδα από τη διοργάνωση δράσεων οι οποίες έχουν σταματήσει και οι εταιρικές χορηγίες όπου όπως γνωρίζουμε όλοι, οι εταιρίες έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Επομένως είμαστε σε μία φάση που ο καθένας προσπαθεί από μόνος του να επινοήσει νέους τρόπους εσόδων. Προς το παρόν κάνουμε ότι μπορούμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα μας, είμαστε σε μόνιμη επαγρύπνηση και προσπαθούμε να βρούμε νέα πηγές χρηματοδότησης είτε από θεσμικούς φορείς, είτε από εταιρικές χορηγίες κλπ. Στην Ηλιαχτίδα είμαστε όλοι αφοσιωμένοι στον σκοπό μας. Δεν πτοούμαστε απ’ όλη αυτή την κατάσταση, αντιθέτως είμαστε ακόμη πιο ευαισθητοποιημένοι και σε μεγαλύτερη εγρήγορση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις συνθήκες της εποχής και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

 

Θερμή η προσφορά

Η κ. Ευαγγελία Λυδάκη Αιματολόγος, Διευθύντρια της αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ, αναφερόμενη στην εθελοντική δράση αιμοδοσίας τόνισε: «Ήταν μία πολύ καλή κίνηση της Ηλιαχτίδας. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και είναι πολύ ζεστή η προσφορά του. Είχαμε και δωρεές αίματος και λάβαμε δείγματα για δωρεά μυελού των οστών. Αυτές οι προσπάθειες βοηθάνε πάρα πολύ και τη δικιά μας στο Νοσοκομείο. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχουμε πάρα πολλές ανάγκες καθημερινές και σε κλινικές με χρόνια νοσήματα και στην Παιδιατρική Αιματολογία – Ογκολογία και για την μεταμόσχευση. Σε περιοχές γενικά όπου δεν υπάρχουν μεγάλα νοσοκομεία, είναι πολύ καλές αυτές οι πρωτοβουλίες των Συλλόγων γιατί ενημερώνουν, ευαισθητοποιούν τον κόσμο και έτσι αυξάνεται και μεταλαμπαδεύεται αυτή η ιδέα του εθελοντισμού της δωρεάς.

¡ Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασάκης Οργανωτικός Γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου και υπεύθυνος για τις αιμοδοσίες δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για την συνεργασία της Ένωσης με την Ηλιαχτίδα, επισημαίνοντας: «Συνεργαστήκαμε με τους υπεύθυνους της Ηλιαχτίδας. Δεν είχαν δικιά τους τράπεζα αίματος για να γίνει η ενέργεια αυτή, ζήτησαν την βοήθεια μας, και έτσι έγινε η συνεργασία για την οποία χαρήκαμε πάρα πολύ. Διεξήχθησαν τέσσερις αιμοδοσίες στο Νομό Λασιθίου. Στη Σητεία η ανταπόκριση των Σητειακών ήταν μέγιστη. Είναι πολύ θετικό και ευχόμαστε να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή».

Το μήνυμα εξάλλου που και οι Αστυνομικοί θέλουν να περάσουν μέσα από όλη αυτή την προσπάθεια είναι η αναγκαιότητα ενεργοποίησης του κόσμου, η αύξηση των εθελοντών αιμοδοτών ώστε να βοηθηθούν περισσότεροι συνάνθρωποι μας, πόσο δε παιδιά. «Τώρα ειδικά λόγω covid το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο. Ειδικά με την καραντίνα όπου όλοι είχαμε κλειστεί στα σπίτια μας, ο κόσμος δεν πήγαινε στα Νοσοκομεία, δεν έδινε αίμα και υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Προσπαθούμε τώρα να αναπληρώσουμε το κενό αυτό» τόνισε.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας