Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Το καλοκαίρι που “δίδαξε” η Σητεία (βιντεο-φωτο)

DSC02734Με ανοιχτή διάθεση, ταυτότητα και ιδιαιτερότητα, η Σητεία έζησε ένα ξεχωριστό καλοκαίρι, από κάθε άποψη. Ξεχωριστό,εκ των πραγμάτων, λόγω covid19, που όμως δεν περιόρισε καθόλου την ανεβασμένη ψυχολογία και μαζί, την ανεβασμένη κίνηση από επισκέπτες από άλλα σημεία της Κρήτης και της Ελλάδας.

Καθόλου δεν πιστεύουμε  στον Κοέλο και στην άποψη του πως το σύμπαν συνωμοτεί, για αυτό και το ο τι κατάφερε η πόλη να ζήσει και να διασκεδάσει το καλοκαίρι της, έχει λογικές εξηγήσεις .
Μέσα στον φόβο της πανδημίας που απέτρεψε μακρινά ταξίδια, η Σητεία αναδείχθηκε ως ένας προορισμός σχεδόν ιδανικός -όλα τα προηγούμενα χρόνια οι επισκέψεις από όμορες ή πιο μακρινές πόλεις είχαν βοηθήσει στο να κτισθεί το προφίλ , μιας ήρεμης, χαλαρής διάθεσης που εισπράττεις όταν έρχεσαι στην Σητεία.
Ολα τα αρνητικά, που φορτωθήκαμε φέτος, συνέτειναν στο να υπάρξει μεγάλη επισκεψιμότητα. Η πόλη είχε εξαιρετικά λίγα, σχεδόν μηδενικά κρούσματα και ανταποκρίθηκε γρήγορα . Είναι ένας ασφαλής προορισμός.
Επίσης λόγω κορονοιού, η πόλη ομόρφυνε, τα τραπεζάκια δίπλα στην θάλασσα σε όλο το μέτωπο, άνοιξαν καινούργιες αγκαλιές και έδωσαν ωραίες στιγμές σε όλους μας. Η ανάγκη των καταστηματαρχών , που περιορίστηκαν από την κρίση, το επέβαλε.
Ευτυχώς, υπάρχει διάθεση από Δήμο και Λιμενικό ταμείο αυτό να συνεχιστεί και μένει σε εκκρεμότητα το θέμα των απαλλαγών από τα δημοτικά τέλη. Μεγάλη εκκρεμότητα, κι αν έχουμε καταλάβει σωστά, η ευθύνη βρίσκεται απευθείας στην κυβέρνηση.
Η όμορφη, περιποιημένη, καθαρή πόλη, είχε και έχει την δυνατότητα όχι μόνο να φιλοξενήσει σε εστιατόρια και ξενοδοχεία επισκέπτες αλλά να προσφέρει και μοναδικής ομορφιάς διαφυγές .
Κάτω Ζάκρος, Ξερόκαμπος, Ερμούπολη, Βάι, Μόχλος , Χιόνα , Κουρεμένος, Μακρύ Γιαλός, αναδείχθηκαν διαφορετικά, με την έλλειψη των πολλών τουριστών. Μοναδική ευκαιρία για να δει κανείς τα τοπία “γυμνά” και “παρθένα”. Δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη αυτή η ευκαιρία, ούτε από τους κατοίκους της Σητείας, ούτε από τους επισκέπτες της.
Υπήρξαμε , μαζί, μια από τις ελάχιστες πόλεις στη ευρύτερη περιοχή (κάποια στιγμή, είμασταν η μόνη) που διοργανώθηκαν πολιτιστικές εκδηλώσεις, που και αυτές αποτέλεσαν πόλο έλξης, ιδιαίτερα φέτος που κινήθηκαν σε ένα ευρύ φάσμα και πολύ υψηλό επίπεδο. Θα μιλήσουμε για θέματα πολιτισμού, σε άλλο σημείωμα.
Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε αντίκρισμα, αν δεν υπήρχε πρώτα από όλα, η απλόχερη διάθεση , η φιλοξενία, η προθυμία και η ανοιχτή ματιά του Σητειακού.. Νομίζουμε πως πλειοψηφεί αυτό το ρεύμα, που ακόμα και σε καιρούς φοβικούς , καταφέρνει να σε παρασέρνει και να σε βγάζει λίγο από την πολύ σκληρή πραγματικότητα.
Δεν πετάμε στα σύννεφα. Ξέρουμε πόσο δυσκόλεψε ο κορονοϊός όλους του επαγγελματίες της εστίαση, τον τουρισμό, τη ψυχαγωγία, το εμπόριο, το φετινό καλοκαίρι. Και ακριβώς επειδή δεν υποτάχθηκαν και οι διαθέσεις , γράφεται αυτό το σημείωμα. Η Σητεία, είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Δίδαξε καλοκαίρι , σε δύσκολη εποχή.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ




Πηγή : Style 100Fm


DSC02640 DSC02642
DSC02647 DSC02649
DSC02653 DSC02655
DSC02657 DSC02661
DSC02681 DSC02683
DSC02692 DSC02693
DSC02694 DSC02706
DSC02708 DSC02711
DSC02716 DSC02734
DSC02735 DSC02737
DSC02752

Συνολικες προβολες σελιδας