Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Ανυπεράσπιστοι απέναντι στον κορονοιό οι αστυνομικοί όλης της Κρήτης και της Σητείας (ΒΙΝΤΕΟ)

DSC02899Απολύτως εκτεθειμένοι και “ανοχύρωτοι” απέναντι στον κορονοιό , παραμένουν οι αστυνομικοί που καλούνται “να βγάλουν για άλλη μια φορά το φίδι από την τρύπα”, όπως είπε από την Σητεία , έξω από το Α.Τ, ο Πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου Γιώργος Καρτσάκης, στηλιτεύοντας την ένδεια κεντρικού σχεδιασμού και πρόβλεψης .

Οι επίκαιρες επισημάνσεις Καρτσάκη , συνδέονται με τις τελευταίες εξελίξεις στην πόλη και την κράτηση στο Α.Τ Σητείας δύο διακινητών μεταναστών, από τους οποίους ο ένας  έχει βρεθεί θετικός στον ιό.

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της και τους προβληματισμούς της  για την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού, με επιστολή της στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη (δημοσιεύουμε ολόκληρη την επιστολή στην συνέχεια).

 

Έλλειψη σχεδιασμού

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την έλλειψη μέριμνας από την πολιτεία ο πρόεδρος Αστυνομικών Λασιθίου αναφερόμενος στο ιστορικό , αλλά και στην απροθυμία των σωφρονιστικών ιδρυμάτων να φιλοξενήσουν τέτοια περιστατικά,

Δεν υπήρχε σχέδιο ούτε για την εμφάνιση των κρουσμάτων ούτε για τις επιπτώσεις προφυλάκισης κρατουμένων θετικών στον ιό, δήλωσε ο κ.Καρτσάκης, τονίζοντας και την έλλειψη υγειονομικού εξοπλισμού (ολόσωμες στολές κλπ) και την απουσία  ειδικά διαμορφωμένων χώρων μέσα στα Αστυνομικά Τμήματα σε όλη την Κρήτη και την έλλειψη πρόνοιας για ειδική εκπαίδευση των αστυνομικών.

Μάλιστα, για την περίπτωση της Σητείας, η Ενωση, με δικά της έξοδα, πρόσφερε κάποια υγειονομικά υλικά.

Η κατάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη, οπότε και οδηγήθηκαν στο Α.Τ οι δυο διακινητές, με το αποτέλεσμα του τεστ, την περασμένη Κυριακή να επιβεβαιώνει το ένα θετικό κρούσμα.

Σύμφωνα με  όσα είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λασιθίου, υπάρχει έντονη ανησυχία ,λόγω της αναγκαστικής επαφής των Αστυνομικών με τον συγκεκριμένο κρατούμενο. Αλλά η ανησυχία διευρύνεται και περιλαμβάνει και πολλούς ακόμα πολίτες που επισκέπτονται το τμήμα και τις υπηρεσίες του, χωρίς να υπάρχει κεντρική πρόνοια για χώρους απομόνωσης ή διαφορετικές αίθουσες κράτησης για τέτοιου είδους περιστατικά.

 

  • Οι αστυνομικοί δεν είναι ούτε μηχανές, ούτε αντικείμενα,  θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός  απέναντι τους  για το έργο που επιτελούν είπε ο κ.Καρτσάκης , ζητώντας να ακολουθηθεί και στην περίπτωση  αυτή, η οδηγία του ΕΟΔΥ που ισχύει για όλους τους πολίτες.

Οι αστυνομικοί δηλαδή, που έχουν συγχρωτιστεί με τον θετικό στον ιό κρατούμενο, να απομονώνονται, να μπουν σε καραντίνα.

Εχουν οικογένειες πίσω τους και κάποιοι από αυτές, μέλη που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, τόνισε ο κ. Καρτσάκης.

Δώσαμε αγώνα για την πρόληψη της εξάπλωσης , τώρα μπορεί να γίνουμε η αιτία εξάπλωσης του ιού, είπε.

 

  • Ενδεικτικό της έλλειψης οργάνωσης είναι και το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το πότε θα γίνουν τα τεστ στους αστυνομικούς του ΑΤ Σητείας αφού, μπορεί αρχικά να είχε ανακοινωθεί την Τετάρτη, όμως υπάρχουν πληροφορίες για καθυστέρηση που θα οδηγήσει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα. Ιδωμεν…

 

 

Η επιστολή της  Ενωσης στον Μ. Χρυσοχοΐδη

 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Την 20/09/2020 διαγνώστηκε θετικός στον COVID – 19 κρατούμενος ο οποίος μαζί με τον συγκατηγορούμενο του φυλάσσονται από την 16/09/2020 στα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας Λασιθίου. Στους ανωτέρω αποδίδονται οι κατηγορίες για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Σήμερα (21/09/2020) ύστερα από απόφαση του Ανακριτή και Εισαγγελέα Λασιθίου κρίνονται προφυλακιστέοι και κανονικά θα έπρεπε να οδηγηθούν στο κατάστημα κράτησης Νεάπολης Λασιθίου, στο οποίο όμως δήλωσαν αδυναμία παραλαβής τους διότι δεν διαθέτουν κάποιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο για κρατουμένους θετικοί στον COVID – 19. Επίσης κανένα άλλο κατάστημα κράτησης σε ΟΛΗ την Κρήτη δεν έχει ορίσει μέχρι σήμερα τέτοιου είδους χώρους!!! Η μοναδική λύση που βρέθηκε είναι να μεταφερθούν σε χώρο του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού Αττικής.

Αυτό τι ακριβώς σημαίνει; Μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή τους, στην καλύτερη περίπτωση θα πρέπει να παραμείνουν στα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες. Μέχρι τότε οι συνάδελφοί μας οι οποίοι δεν έχουν τον κατάλληλο και πλήρη υγειονομικό εξοπλισμό, θα πρέπει να φροντίσουν την φύλαξή τους και να έρχονται σε επαφή μαζί τους, με σοβαρό κίνδυνο να μεταδοθεί σε εκείνους και στις οικογένειες τους ο Ιός. Ένα τέτοιο γεγονός θα έχει εκρηκτικές διαστάσεις καθώς θα τεθούν σε καραντίνα όλοι οι Αστυνομικοί του Τμήματος και θα μείνει χωρίς Αστυνόμευση ολόκληρη η περιοχή του Δήμου Σητείας. Επιπλέον αν η κατάσταση του κρατουμένου επιδεινωθεί και χρήζει μεταφοράς στο Νοσοκομείο πάλι οι συνάδελφοι μας θα εκτεθούν άμεσα στον κίνδυνο. Ακόμη, να σας γνωρίσουμε ότι τα κρατητήρια του Α.Τ. Σητείας βρίσκονται δίπλα ακριβώς από το γραφείο του Αξιωματικού Υπηρεσίας και της Γραμματείας τα οποία εξυπηρετούν καθημερινά δεκάδες πολίτες!

Είναι δε, ακατανόητο γιατί έως και σήμερα δεν έχει διαμορφωθεί τουλάχιστον ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος κράτησης κρατουμένων θετικοί στον COVID-19 σε ολόκληρη την Κρήτη! Θεωρούμε ότι οι αρμόδιοι του Υπουργείου έχουν προβεί σε παραλείψεις σε σχέση με άλλα Υπουργεία για αντίστοιχα θέματα.

Απαιτούμε όπως βρεθεί άμεση λύση στο ανωτέρω πρόβλημα, τόσο για την υγεία των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους όσο και για την εμπόδιση εξάπλωσης του ιού στον Νομό».

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας