Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Πρόταση ριζικής αναθεώρησης της Δακοκτονίας ετοιμάζει ο ΣΕΔΗΚ

Το πρόβλημα της Δακοκτονίας φαίνεται ότι άρχισε να απασχολεί σοβαρά και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο άρχισε να εξετάζει την περίπτωση κάποιας συνολικής αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει την εφαρμογή της.

Αυτό προκύπτει από πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού κ. Βορίδη στην Κρήτη σύμφωνα με τις οποίες «προβλήματα της Δακοκτονίας έχουν διαπιστωθεί σε όλη την χώρα, αλλά δεν αφορούν τις κεντρικές υπηρεσίες, τουλάχιστο τα δυο τελευταία χρόνια. Τα φάρμακα προμηθεύονται εγκαίρως και οι διαγωνισμοί γίνονται σωστά. Υπάρχουν όμως άλλα δομικά προβλήματα τα οποία πρέπει να μελετηθούν. Το σύστημα απαιτεί αρκετή μελέτη και πρέπει να το ξανασκεφτούμε από την αρχή.»
Από τις δηλώσεις όμως αυτές προκύπτει ότι η πληροφόρηση, που παρέχεται στον κ. Υπουργό, δεν φαίνεται να είναι ακριβής. Κι αυτό γιατί -όπως είναι γνωστό- οι προμήθειες φαρμάκων και οι προσλήψεις προσωπικού, κομβικές δράσεις για την επιτυχία της Δακοκτονίας, που ενεργούνται από τις κεντρικές υπηρεσίες δυστυχώς και φέτος, όπως και τα προηγούμενα έτη, εκτελούνται με τεράστιες καθυστερήσεις.
Τα φάρμακα της τρέχουσας περιόδου, σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, θα παραδοθούν Σεπτέμβριο- Οκτώβριο αλλά και οι Τομεάρχες εποπτείας των εργασιών τοποθετήθηκαν όταν είχε ήδη είχε λήξει η πρώτη, κομβικής σημασίας, γενική διαβροχή.
Βέβαια, ο κ. Υπουργός έχει δίκιο στο ότι «υπάρχουν δομικά προβλήματα και ότι το σύστημα απαιτεί μελέτη». Η μελέτη όμως αυτή πρέπει να βασιστεί στις θέσεις και προτάσεις όλων των εμπλεκόμενων και όχι μόνο στις απόψεις κεντρικών υπηρεσιών.
Ο ΣΕΔΗΚ, στα πλαίσια αυτά, προκειμένου να συμβάλλει στην προσπάθεια, μετά από απόφαση του Δ.Σ. του, ετοιμάζει ένα ακόμη υπόμνημα, στο οποίο θα αναφερθεί στα κυριότερα προβλήματα που έχουν επισημανθεί και αναφερθεί και παλαιότερα αλλά και σε εκείνα που διαπιστώθηκαν πρόσφατα.
ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
* Ο Νίκος Μιχελάκης είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά από άδεια του ίδιου. nmixel@otenet.gr

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας