Σάββατο 1 Αυγούστου 2020

«Συμμαχία» για το καλό του κρητικού ελαιολάδου

«Συμμαχία» για το καλό του κρητικού ελαιολάδουAπο τους συνεταιρισμούς του νησιού
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου σε επίπεδο Κρήτης. Στο νέο διευρυμένο συνεταιριστικό σχήμα θα συμμετέχουν συνεταιρισμοί και ενώσεις από όλους τους νομούς και φιλοδοξία του εγχειρήματος είναι  να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές για τους παραγωγούς,
να ανοίξουν περισσότερο οι αγορές του εξωτερικού για το κρητικό ελαιόλαδο και να μπει ένα τέλος σε φαινόμενα νοθείας αλλά και χύμα εμπορίας που δυσφημούν και υποβαθμίζουν  αντίστοιχα την αξία του προϊόντος.
Οι προσπάθειες για τη σύσταση ενός παγκρήτιου φορέα διαχείρισης του ελαιολάδου βρέθηκαν στο επίκεντρο της παγκρήτιας συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υποκατάστημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων στο Κολυμπάρι.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων Χαρίλαος Βλαζάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, έκανε γνωστό ότι η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες, ενώ ο κύκλος των συναντήσεων μετά τη Σητεία, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, ολοκληρώθηκε χθες στα Χανιά. «Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ελαιολάδου σε όλη την Κρήτη, κάτι που είναι επιτακτική ανάγκη, λόγω των καιρών αλλά και των φαινομένων της αισχροκέρδειας και της νοθείας του ελαιολάδου που παρατηρείται στην αγορά», ανέφερε ο κ. Βλαζάκης και παρέπεμψε στην πρόσφατη υπόθεση νοθείας που σημειώθηκε στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας με νοθευμένα προϊόντα που πλασάρονταν ως “έξτρα παρθένο ελαιόλαδο Κρήτης”.
Ο κ. Βλαζάκης τόνισε ότι πεποίθηση των συνεταιρισμών που συμμετέχουν στο εγχείρημα είναι ότι ο ενιαίος φορέας θα βοηθήσει σημαντικά τους παραγωγούς εξασφαλίζοντας γι’ αυτούς καλύτερες τιμές και εξαγωγικές προοπτικές για το προϊόν τους. «Η δημιουργία του φορέα θα ελέγξει την πτώση των τιμών ώστε ο παραγωγός να παίρνει αυτό που του ανήκει. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται συνεχής αγώνας και είμαστε διατεθειμένοι να τον δώσουμε. Είναι η ύστατη προσπάθεια που μπορούμε να κάνουμε για να σώσουμε αυτό το προϊόν», τόνισε ο κ. Βλαζάκης.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η συνένωση των δυνάμεων σε επίπεδο Κρήτης ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου που παράγεται στο νησί και να ενισχυθεί η αναγνωρισιμότητά του στο εξωτερικό. «Στόχος είναι με ένα κοινό σχήμα κι ένα κοινό brand name, που θα είναι η Κρήτη, να βγάλουμε στις αγορές του κόσμου το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε μπουκάλι, τυποποιημένο, κι όχι χύμα, όπως φεύγει κακώς όλα αυτά τα χρόνια», ανέφερε  και πρόσθεσε: «Καλό είναι το όνομα Χανιά, Ηράκλειο, Λασίθι κλπ. Το όνομά όμως Κρήτη είναι κάτι πολύ πιο μεγάλο και πιο σημαντικό και θα μας ανοίξει πόρτες σε αγορές με μεγάλες αλυσίδες που δεν μπορούμε τώρα με τις ελάχιστες ποσότητες που κάνει ο καθένας από εμάς να χτυπήσει την πόρτα τους. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι μονόδρομος η δημιουργία του ενιαίου φορέα διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου». Σημείωσε, δε, πως στο εξωτερικό “κολοσσοί” στον χώρο του ελαιολάδου συνενώνονται χρόνο με τον χρόνο εξασφαλίζοντας σημαντικά πλεονεκτήματα σε επίπεδο εμπορίας του παραγόμενου προϊόντος κι αυτό το παράδειγμα θα πρέπει να ακολουθήσει και η Κρήτη.     

ΔΗΜ. ΜΑΡ. 

Πηγή : Goodnet.gr

Συνολικες προβολες σελιδας