Σάββατο 18 Ιουλίου 2020

Όταν τα μικρόφωνα δημιουργούν προβλήματα, «τοξική» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας

Κεκλεισμένων των θυρών -σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις- πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας την Τετάρτη το βράδυ. Ενδιαφερόμενοι, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, από τα ΜΜΕ και πολίτες, μπορούσαν να παρακολουθήσουν την συνεδρίαση από τις οθόνες των υπολογιστών τους.


Βέβαια, ενώ εικόνα υπήρχε αρχικά και «κινητικότητα» στην αίθουσα, απουσίαζε ο ήχος για 7 περίπου λεπτά. Όταν αποκαταστάθηκε ο ήχος ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δάκης Τερζής προέτρεψε τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκο Μεραμβελιωτάκη να πει στο μικρόφωνο όσα είχε αναφέρει νωρίτερα. Και τούτο όπως αιτιολόγησε ο κ. Τερζής διότι «κάποιοι προσπαθούν κάθε φορά με υβρεολόγιο να “αντικρούσουν” τις θέσεις και τις απόψεις που κατατίθενται εγγράφως, είτε στα θεσμικά όργανα όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, είτε στην ΠΕΔ, όπως έχω κάνει εγώ από την πλευρά μου. Αντί λοιπόν επιχειρημάτων και διαλόγου, έχουμε φρασεολογία που -θεωρώ ότι- δεν ταιριάζει στην αίθουσα του Δ.Σ. και σε κανέναν από εμάς».
Ο κ. Τερζής είπε ότι απέστειλε στο Δήμαρχο κ. Γιώργο Ζερβάκη επιστολή ζητώντας να απαντήσει αν αποδέχεται ή όχι αυτή την πρακτική.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «οι φρασεολογίες και οι εκατέρωθεν διαξιφισμοί είναι και από τις δύο πλευρές, βάσει εγγράφων. Έχω εκφράσει την άποψή μου δημοσίως. Οι όποιες αντιπαραθέσεις, ο,τιδήποτε έχει να κάνει με τα θέματα τα οποία άπτονται των δραστηριοτήτων του Δήμου πρέπει να λύνονται μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ασφαλώς ο καθένας, ο οποίος γράφει και υπογράφει, όταν δεν υπάρχουν άλλοι συμμετέχοντες στα οποιαδήποτε έγγραφα, φέρνει την απόλυτη ευθύνη. Είναι λοιπόν υποχρεωμένος να απολογηθεί ή να υπεραμυνθεί των απόψεων του. Κανείς άλλος.
Ο Δήμαρχος, έχω πει πολλές φορές, ούτε φρενάρει κανέναν, ούτε βάζει κόκκινες γραμμές. Έχουμε συζητήσει κάποια πράγματα μεταξύ μας, έχω πει τις απόψεις μου, αλλά εκτιμώ ότι καθένας έχει την προσωπικότητά και την αξιοπρέπειά του, μπορεί να χειριστεί τα προσωπικά του θέματα όπως νομίζει. Θέματα που έχουν να κάνουν με το Δ.Σ. και τις διαδικασίες του Δήμου θα έρχονται μέσα στο Δ.Σ. Απλά και ξεκάθαρα».
Μέχρι εκείνη την ώρα -όπως φάνηκε από τα όσα είπε λίγο αργότερα ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Μεραμβελλιωτάκης- δεν είχε ξεκινήσει η συνεδρίαση. Εν τούτοις οι τοποθετήσεις συνεχίστηκαν με τον κ. Τερζή να εστιάζει σε ένα ηθικό ζήτημα όπως είπε, αναφερόμενος στον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννη Παπαδάκη. Όπως σημείωσε ο κ. Τερζής, ενώ κανένας από τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους που διαθέτουν επιχειρήσεις -τώρα ή στο παρελθόν- δεν τις προέβαλαν ποτέ μέσα από τις θέσεις ευθύνης τους, ο κ. Παπαδάκης «κλείνει το μάτι σε επίδοξους πελάτες» βάσει κειμένου -το οποίο και ανέγνωσε ο κ. Τερζής- που ανήρτησε στο FB με το οποίο ενημέρωνε για την μεταστέγαση του γραφείου του σε μεγαλύτερο χώρο λόγω αύξησης εργασιών. Ο κ. Παπαδάκης, αφού εξέφρασε την βαθύτατη λύπη του, υπογράμμισε ότι η ανάρτηση έγινε στον τοίχο του στο δικό του FB, όπου ενημέρωνε τους δικούς του ανθρώπους. «Αν το πήρε κάποιος άλλος δεν με απασχολεί, ούτε ψάχνομαι. Η κοινωνία της Σητείας γνωρίζει 30 χρόνια την εμπειρία μου και αν έχω ή όχι πελατολόγιο», πρόσθεσε ο κ. Παπαδάκης, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα -επίσημα όπως τόνισε- για δουλειές στην Ζήρο, συγγενικά πρόσωπα του πρώην Δημάρχου Σητείας κ. Θοδωρή Πατεράκη.
Η αναφορά προκάλεσε την οργή του κ. Πατεράκη, που ζήτησε τον λόγο για να ζητήσει διευκρινήσεις, όπως είπε. Όμως δεν κατέστη εφικτό και η φράση του κ. Πατεράκη εκείνη τη στιγμή, ήταν ότι «την οικογένεια δεν μπορεί να την προσβάλει κανείς».
Στην πορεία της συνεδρίασης βέβαια όταν έλαβε το λόγο, υπογράμμισε ότι «πρόκειται για βαρύτατη κατηγορία, οπότε επιφυλάσσομαι. Το ηχητικό προφανώς υπάρχει. Απαιτώ να γραφεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης. Από ‘κει και πέρα είναι θέμα πλέον νομικής οδού. Δεν μπορεί να σπιλώνεται η οικογένεια κανενός από λόγια ενός, ο οποίος προσπαθεί να υπερασπίσει με αυτόν τον τρόπο τον εαυτό του σε κάτι άλλο».

Οι ερωτήσεις
Εκτός των όσων προαναφέρθηκαν είχε υποβληθεί και ερώτηση για το αεροδρόμιο από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκο Κουρουπάκη καθώς και μία σύντομη στιχομυθία με την Σύμβουλο κ. Μαρία Γιαννακάκη- λόγω και πάλι του ήχου και της μη χρήσης μικροφώνου δεν είναι δυνατό να καταλάβει κανείς τί ακριβώς ειπώθηκε. Ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ξεκινάει η συνεδρίαση επισημαίνοντας: «Είχα πει με κλειστά τα μικρόφωνα να είχαμε μία σύσταση και κακώς γίνεται όλη αυτή η συζήτηση».
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον κ. Μεραμβελλιωτάκη να ενημερώνει το σώμα για μία απόφαση σχετικά με την πρόσληψη υδρονομέα στην Τ.Κ. Κατσιδωνίου, αλλά και για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του κ. Φοίβου Ιωαννίδη την Κυριακή.
Ερωτήσεις και τοποθετήσεις ακολούθησαν από αρκετούς Δημοτικούς Συμβούλους και επικεφαλής παρατάξεων. Μεταξύ αυτών ο κ. Δάκης Τερζής, ο κ. Γιώργος Μαριδάκης, ο κ. Γιάννης Καρνιαδάκης, ο κ. Μανόλης Τσιφετάκης, ο κ. Μιχάλης Αντωνιδάκης, ο κ. Γιάννης Δρακάκης. Ο κ. Θοδωρής Πατεράκης αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο.
Ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης μίλησε για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί τονίζοντας ότι «η ενέργεια αυτή αποτελεί μέγιστη ύβρη για τον Χριστιανισμό όλου του κόσμου» και προτείνοντας την έκδοση ψηφίσματος από το Δ.Σ. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το σώμα.

Δημοτική Αστυνομία
Επίσης τόσο ο κ. Καραμανωλάκης, όσο και ο κ. Κουρουπάκης αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα άμεσης επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Αλλά και την απόκτηση ελεγκτικού μηχανισμού, που δίνει λύσεις σε σημαντικά ζητήματα. Στο σύνολό τους όσοι τοποθετήθηκαν συμφώνησαν στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. «Αποτελεί», συμπλήρωσε ο κ. Ζερβάκης, «και προεκλογική δέσμευση της Δημοτικής Αρχής. Μακάρι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες».
«Άλλωστε», εξήγησε ο Δήμαρχος, «όλες οι προτάσεις που αποσκοπούν στην βελτίωση της καθημερινότητας λαμβάνονται υπ’ όψιν από τη Δημοτική Αρχή. Όμως θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν σε ό,τι αφορά την υλοποίησή τους, τα ισχύοντα δεδομένα, όπως η υπολειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω συνθηκών κορονοϊού, τα πολλά θέματα της καθημερινότητας που πρέπει να τρέξει η Δημοτική Αρχή, ζητήματα που για εικοσαετία δεν είχαν γίνει (βελτιώσεις δρόμων, αποκομιδές απορριμμάτων από χωματερές κλπ.), και γίνονται, αλλά και η έλλειψη προσωπικού (Τεχνική Υπηρεσία), παράγοντες που δεν ευνοούν την γρήγορη εξέλιξη διαδικασιών.
Παρά ταύτα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια και με χαρά μπορούμε να αποδεχθούμε οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και του Δήμου, από όπου κι αν προέρχεται».
Στη διάρκεια της συνεδρίασης ετέθησαν η επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου, η κατασκευή των νέων παιδικών χαρών, η εφαρμογή του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης κι άλλα.

Ένταση και συγκρούσεις
Στιγμές έντασης επικράτησαν με αναφορές σε θέματα για τα οποία έχουν υπάρξει όπως αναδείχθηκε και προσωπικές αντιπαραθέσεις μέσω FB. Όμως σχετίζονται και με ζητήματα του Δήμου, όπως την απόκτηση νέου εξοπλισμού οχημάτων. Ακούστηκαν κι εκφράσεις για «ρουφιάνους», για «ακροδεξιές τάσεις» κι άλλες…
Δυστυχώς για άλλη μία φορά η εικόνα του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν τοξική. Σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κυριάρχησαν εντονότατες συγκρούσεις, εκατέρωθεν κατηγορίες, λεκτικές αναφορές για γέλια ή για κλάματα (ανάλογα με την υπόσταση που δίδεται ή έχουν ίσως) δημιουργώντας τελικά ένα άκρως τοξικό κλίμα. Και αυτή η συνεδρίαση του Δ.Σ., τουλάχιστον στο τμήμα των ερωτήσεων- τοποθετήσεων, που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, θύμιζε αρένα με αρκετούς μονομάχους. Όλοι σε θέση επίθεσης και άμυνας ταυτόχρονα και κάποιοι να δείχνουν ότι μόνος σκοπός τους είναι να κατασπαράξουν ο ένας τον άλλον…
Άκρως απογοητευτική, εξοργιστική – κάποιες φορές- και ανησυχητική η κατάσταση που επικρατεί στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Σητείας… Το σώμα κατά τα άλλα λαμβάνει αποφάσεις για τον τόπο. Στελεχωμένο από ανθρώπους που φαίνεται να διαφωνούν ακόμα κι όταν συμφωνούν. Που κονταροχτυπιούνται μέσω FB και που μεταφέρουν τις όποιες αντιπαραθέσεις τους στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. Δυστυχώς έχει διαμορφωθεί μία κατάσταση στη Σητεία, καθώς συχνά η πολιτική δράση και η λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τόπο, μεταφέρεται και επηρεάζεται από το FB!!!. Σε όλο αυτό συμμετέχουν ή δείχνουν ανοχή και αρκετοί πολίτες.
Είναι προφανές ότι αυτή η κατάσταση είναι λίαν επικίνδυνη για έναν τόπο. Αλλά ότι κάποιοι που υποτίθεται ότι υπηρετούν την τοπική κοινωνία -σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση- εστιάζουν περισσότερο στην προβολή του εγώ τους ξεχνώντας ότι το ζητούμενο είναι το σύνολο…

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας