Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Εντός των ημερών ανοίγουν κάποια ξενοδοχεία στην περιοχή της Σητείας

Την 1η Ιουλίου άρχισε σταδιακά η τουριστική σαιζόν και στην περιοχή της Σητείας με τη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και την έλευση των πρώτων επισκεπτών από το εξωτερικό.
Η κατάσταση ωστόσο παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες στις οποίες αναφέρθηκε ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων επαρχίας Σητείας κ. Γιάννης Κακουράκης στο ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ.
Λόγω της πανδημίας η φετινή τουριστική χρονιά για την περιοχή ξεκινάει σταδιακά τον Ιούλιο -αντί του Μαΐου, όπως αναμενόταν με την έλευση του πρώτου τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας από την Σκανδιναβία. Είναι η πρώτη χρονιά στην διάρκεια των τελευταίων ετών, από τότε που λειτουργούσε το παλιό κτήριο του αερολιμένα και περισσότερο από τότε που ετέθη σε λειτουργία το νέο, που δεν πραγματοποιείται πτήση από το εξωτερικό στη Σητεία.
Πολύ περιορισμένος είναι επίσης στην περιοχή ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων που έχουν μέχρι στιγμής ανοίξει. Η εικόνα αναμένεται να αλλάξει από τις πρώτες μέρες του μήνα και σταδιακά μέχρι και το τέλος εκτιμάται ότι θα έχουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους ανοίξει, εάν κι εφ’ όσον βέβαια η κατάσταση και η πορεία του κορονοϊού εξελίσσεται ομαλά. Εξάλλου ακόμα και μέχρι τις 15 Ιουλίου παραμένουν «κλειστές» χώρες όπως η Σουηδία, η Αγγλία, οι ΗΠΑ κι άλλες.
«Άνοιξαν 1η Ιουλίου οι προορισμοί. Όπως γνωρίζουμε στο αεροδρόμιο της Σητείας δεν έχουμε πτήσεις από το εξωτερικό. Σε αυτό του Ηρακλείου αρχικά γινόταν λόγος για 60 πτήσεις, τώρα για 40.
Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία στην περιοχή της επαρχίας Σητείας, θα αρχίσουν να ανοίγουν από τις 3 Ιουλίου, με χαμηλές όμως πληρότητες κι ευελπιστούμε ως το τέλος του μήνα -εάν όλα πάνε καλά- να ανοίξουν τα υπόλοιπα. Όμως δε μπορούμε να πούμε αυτήν τη στιγμή ότι 100% θα ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Κακουράκης.
Από τις 3 του Ιουλίου και τις αμέσως προσεχείς ημέρες αναμένεται λοιπόν να ξεκινήσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία στην περιοχή του Μόχλους (Aldiana), στο Μακρύ Γιαλό (Μικρή Πόλη  και σε άλλα σημεία της επαρχίας.
Πρόθεση υπάρχει να ανοίξουν και άλλες μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής εντός Ιουλίου, όπως το Sitia Beach, για το οποίο εξελίσσεται η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Επίσης το Sunwing  στο Μακρύ Γιαλό αναμένεται να λειτουργήσει στο τέλος του μήνα. «Η σκέψη είναι το Sunwing να ανοίξει, με την προϋπόθεση να υπάρχει θετική εξέλιξη των δεδομένων. Δηλαδή η Σουηδία είναι κλειστή ως τις 15 Ιουλίου, επομένως θα εξαρτηθεί από την συνέχεια. Το ξενοδοχείο δουλεύει κατά 60% με Σουηδούς. Η σκέψη πάντως από πλευράς εταιρείας είναι να ανοίξει το ξενοδοχείο. Όμως δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι 100% θα ανοίξει ή ότι δεν θα ανοίξει», εξήγησε ο κ. Κακουράκης.

Οι πληρότητες
Αναφορικά με τις πληρότητες, σημείωσε ότι κινούνται αυτή την περίοδο σε χαμηλά ποσοστά, από 10% έως 30%. Η κινητικότητα στις κρατήσεις για τον Ιούλιο, όπως αυτήν την ώρα καταγράφεται, είναι σχετικά υποτονική. Η κατάσταση βέβαια αναμένεται να αλλάξει σταδιακά εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά. «Σταδιακά θα ανεβαίνει και η κίνηση. Βέβαια δεν περιμένουμε σε καμία περίπτωση να είναι ίδια με την περυσινή», συμπλήρωσε ο κ. Κακουράκης.

Οι χώρες προέλευσης
Στην περιοχή της επαρχίας Σητείας αναμένονται επισκέπτες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία. Κλειστές εξακολουθούν η Αγγλία και η Σουηδία.
«Η φετινή είναι μία διαφορετική τουριστική σαιζόν. Βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και τα δεδομένα διαμορφώνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ανά δεκαπενθήμερα ίσως. Όλα εξαρτώνται από την πορεία και τις εξελίξεις. Αν όλα κυλούν ομαλά, θα αλλάξει η σημερινή εικόνα, ωστόσο επαναλαμβάνω ότι η φετινή σαιζόν δεν θα είναι σε καμία περίπτωση ίδια με προηγούμενες», κατέληξε ο κ. Κακουράκης.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας