Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

Ένας ξαναγεννημένος Ερωτόκριτος από τον Δ. Μαραμή σε μια παράσταση υψηλών απαιτήσεων (βιντεο-φωτο)

DSC02270

Ο στέρεος ποιητικός δεκαπεντασύλλαβος του Βιτσέντζου Κορνάρου περπάτησε με δύναμη πάνω σε αναπάντεχες, μερικές φορές, μουσικές  φόρμες, με τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή να μας χαρίζει χτες, στο Άλσος Χλουβεράκη, έναν «Ερωτόκριτο» σε σύγχρονο διάλογο με το αίσθημα, τη λογική και κυρίως, με το κοινό της πόλης όπου γεννήθηκε ο θεμελιώδης ποιητής.

Το κοινό της Σητείας που με το χειροκρότημα του,ανταπόδωσε την τιμή που επιφύλαξαν στον ποιητή και στην γενέθλια πόλη, με την υψηλής αισθητικής μουσική ανάγνωση, ο συνθέτης, το γνωστό μας μουσικό σχήμα από τη Βάμο Χανίων, των Vamos Ensemble, οι  ερμηνευτές Θοδωρής Βουτσικάκης (Ερωτόκριτος), Ελένη Δημοπούλου (Αρετούσα), Ιωάννα Φόρτη (Παραµάνα), Βασίλης Δημακόπουλος (Ρήγας).

Η παράσταση,γνωστή και παιγμένη σε διάφορες μορφές της, έφτασε εδώ καθαρά μουσικά, με το τραγούδι να έχει τον λόγο και τον συνθέτη να αναλαμβάνει και το ρόλο του αφηγητή-ρόλο που εκτέλεσε άψογα και ταπεινά.

Ο Δημήτρης Μαραμής, προλόγισε την παράσταση, θέλοντας να αναδείξει το μέγεθος του Κορνάρου και την συμβολή της ποίησης του στην διαμόρφωση των «γιγάντων» της ποίησης και τελικά της ίδιας τη νεοελληνικής γλώσσας.

 

Πρώτη παράσταση, μετά από την περίοδο της αναγκαστικής καραντίνας,ήταν η χτεσινή, με τον συνθέτη να αναφέρει την τιμή να παρουσιάζεται τα έργο στην πόλη που γέννησε  τον Κορνάρου, και να μας ανοίγει νέους δρόμους ανάγνωσης μιας ερωτικής  ιστορίας- που δεν είναι μόνο αυτό, όπως είπε ο συνθέτης . Είναι πολλά παραπάνω.

Η παράσταση έφτασε εδώ, μέσα από προσπάθειες πολλών, και δεν ήταν εύκολη υπόθεση, όπως φάνηκε από την αναφορά του συνθέτη στις προσπάθειες που κατέβαλε η εντεταλμένη για τον πολιτισμό σύμβουλος Μαρία Γιαννακάκη, πάντα μαζί με  τον ΔΟΚΑΣ και τον Μ. Περάκη, τον Δήμο, και όσους συνέδραμαν , δημόσια ή ιδιωτικά.

 


 

Με μουσική που ακουμπά στην παράδοση , για να απελευθερωθεί στην συνέχεια και να συνεχίσει σε τζαζ διαδρομές, σε σουίνγκ αποχρώσεις ακόμα και σε ροκ διάθεση ή ποπ ηχόχρωμα, το μέγεθος του ποιητή, φωτίστηκε διαφορετικά ,με όλους τους ερμηνευτές να στέκονται ισάξιοι της μουσικής δύναμης και της κορνάρειας ομοιοκαταληξίας.

 

Για με ξαναγεννήθηκε η φύση των πραγμάτων,λέει η Αρετούσα, κάποια στιγμή.. Κάπως έτσι και εδώ…

Μια μουσική παράσταση υψηλής αισθητικής και μεγάλων απαιτήσεων, που ανοίγει νέες πόρτες για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού και  δείχνει πως ακόμα και  μέσα στις πολύ δύσκολες  συγκυρίες (ο χώρος καθισμάτων είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με τις υγειονομικές επιταγές), υπάρχει τρόπος να φανεί το φως.

 

Και επειδή πολιτισμός δεν είναι μόνο φως, θα πρέπει να αναφερθούμε στις προσωπική συμβολή ανθρώπων που φροντίζουν ώστε ο χώρος υποδοχής να είναι πανέτοιμος, οι τεχνικές εγκαταστάσεις όπως πρέπει, ο ήχος να φτάνει σωστά στην πλατεία-και μετά την παράσταση, μένουν στο άλσος για να το αδειάσουν και να το προετοιμάσουν για την επόμενη εκδήλωση.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm



DSC02270 DSC02276

DSC02281 DSC02284

DSC02287 DSC02288

DSC02291 DSC02294

DSC02298 DSC02301

DSC02302 DSC02307

 

 

Συνολικες προβολες σελιδας