Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

ΕΦΕΤ: Εντόπισε δίκτυα διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων

https://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/87/87c79e6818ff40c385516bb85ca8a26d.jpg?v=1&maxwidth=650&&watermark=magnify

Διάφορα δίκτυα µη σύννομης διακίνησης νοθευμένων ελαιολάδων εντόπισε o Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του ελληνικού ελαιολάδου.
Χρησιμοποιούσαν και την Σητεία ως τοπωνύμιο 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία µε τη Χημική Υπηρεσία Μακεδονίας - Θράκης (Υποδιεύθυνση Θεσσαλονίκης - Τμήμα Α') που διεξήγαγε τις χηµικές αναλύσεις,

διαπίστωσε την εμπορία προϊόντων τα οποία, ενώ επισημαίνονται ως εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαια τεχνητά χρωματισμένα, αγνώστου προέλευσης.
Ειδικότερα -όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ- πρόκειται για τα νοθευμένα προϊόντα με τις εξής επωνυμίες: «ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ», «ΦΥΣΙΚΟ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ», «ΚΡΗΤΗΣ», «ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΛΑΔΙ» και «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ».
Σε ορισμένα από τα εν λόγω προϊόντα, η επισήμανση παραπέμπει σε ελληνικά τοπωνύμια, όπως Χαλκιδικής και Κρήτης, γνωστά για την ποιότητα του ελαιολάδου, χωρίς βέβαια να έχουν ουδεμία σχέση με αυτά.
Ο ΕΦΕΤ έχει ήδη προβεί στην ανάκληση/απόσυρση των ανωτέρω προϊόντων από την εσωτερική αγορά, ενώ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους αντίστοιχα δοχεία, να μην τα καταναλώσουν.

Πηγή : Καθημερινή

https://www.capital.gr/Content/ImagesDatabase/87/87c79e6818ff40c385516bb85ca8a26d.jpg?v=1&maxwidth=650&&watermark=magnify

Συνολικες προβολες σελιδας