Δευτέρα 27 Ιουλίου 2020

Επιμνημόσυνη δέηση για τους σφαγιασθέντες Σκαλιώτες μάρτυρες στον ΙΝ Αγίας Παρασκευής Ζήρου

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα πανηγύρισε την Κυριακή 26 Ιουλίου 2020 ο μεταβυζαντινός ιστορικός Ιερός Ναός της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής στην Ενορία Ζήρου Σητείας και τιμήθηκε η μνήμη των Σκαλιωτών εθνομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν από τους Τούρκους μέσα στον ναό στα τέλη του 18ου αι.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε, κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο και στο τέλος τέλεσε εντός του ναού επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των σφαγιασθέντων Σκαλιωτών μαρτύρων, των οποίων τα λείψανα φυλάσσονται σε ειδική προθήκη στο δυτικό τμήμα του ναού, ενώ ακολούθησε και η κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών στον ίδιο χώρο, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης στους γενναίους Σκαλιώτες Ήρωες.
Στην ομιλία του ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στη ζωή και τα μαρτύρια της Αγίας Παρασκευής, επισημαίνοντας την ακράδαντη πίστη της στον Χριστό, την οσιακή βιοτή της αλλά και το υποδειγματικό ανδρείο φρόνημά της. Επίσης αναφέρθηκε στον ιερό και μαρτυρικό τόπο τους πανηγυρίζοντος ναού, όπου κατά την παράδοση κατασφάγηκαν από τους Τούρκους κατακτητές οι ηρωικοί Σκαλιώτες μάρτυρες και σημείωσε ότι πάντοτε τέτοιες μεγάλες θυσίες για την πίστη και την πατρίδα θα αποτελούν φωτεινούς οδοδείκτες και σηματοδότες σε μας τους σύγχρονους νεοέλληνες, αλλά και φάρους ελπίδας και παρηγοριάς σε καιρούς δύσκολους και δυσχείμερους, όπου διακυβεύονται τα μεγάλα αγαθά και ιδανικά της ελευθερίας και της πατρίδος μας. Τέλος, ο Σεβ. ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους με τη χάρη και τις πρεσβείες της εορταζομένης αγίας για την ίαση των σωματικών και των ψυχικών μας οφθαλμών.
Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στην επιμνημόσυνη δέηση που ακολούθησε συμμετείχαν πολλοί ενορίτες και άλλοι ευσεβεί χριστιανοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων ήταν οι Αντιδήμαρχοι Σητείας κ. Νικόλαος Μακρυνάκης και κ. Ιωάννης Παπαδάκης, ο Διοικητής της 11ης Μ.Σ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Μάριος Σφενδουράκης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Ζήρου κ. Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ζήρου κ. Εμμανουήλ Καζαναράκης κ.α.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας