Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Θα χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για την παρακολούθηση της δακοκτονίας

Η Περιφέρειας Κρήτης,  στοχεύοντας στην αμεσότερη παρακολούθηση της ορθής εκτέλεσης των δολωματικών ψεκασμών, συνεργάζεται με τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν καινοτόμες τεχνολογίες εφαρμογών γεω-πληροφορικής.

Ειδικότερα, θα γίνει προμήθεια 600 συσκευών δορυφορικού εντοπισμού θέσης στα μηχανοκίνητα ψεκαστικά μέσα (τρακτέρ) των εργολάβων  (GPS trackers) τα οποία θα αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα θέσης σε ειδική εφαρμογή. Σε 50 από τα παραπάνω ψεκαστικά συγκροτήματα θα συνδεθεί πιλοτικά και ροόμετρο ώστε μαζί με τα δεδομένα θέσης θα λαμβάνονται και δεδομένα που θα αφορούν στην ροή του ψεκαστικού διαλύματος και στην καταγραφή της συνολικής κατανάλωσής του κατά τη διάρκεια του δολωματικού ψεκασμού.
Η απεικόνιση της πορείας θα γίνεται πάνω σε υπόβαθρο δορυφορικής εικόνας με ενσωματωμένα τα όρια των δημοτικών διαμερισμάτων της Κρήτης. Παράλληλα το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών και Αμπέλου θα αναλάβει την δημιουργία ψηφιακών χαρτών με τις ψεκασμένες και αψέκαστες περιοχές ανά δημοτικό διαμέρισμα ή εργολάβο ψεκασμού στις περιοχές της Κρήτης.
Οι χάρτες αυτοί θα είναι άμεσα διαθέσιμοι στους επόπτες και τους τομεάρχες δακοκτονίας των ΔΑΟΚ της Κρήτης για τον τελικό έλεγχο της ορθής εφαρμογής των δολωματικών ψεκασμών στις ενταγμένες στο έργο περιοχές.
Επιπλέον, η Περιφέρεια και σε συνεργασία με το ΙΕΛΥΑ / ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, το ΙΜΒΒ/ΙΤΕ και το Τμήμα Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, θα επεξεργαστεί απτές και αποτελεσματικές λύσεις φυτοπροστασίας για τον Κρητικό ελαιοπαραγωγό, μέσω του ερευνητικού έργου: «Εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη και καινοτόμες δράσεις για τη φυτοπροστασία της ελιάς στην Περιφέρεια Κρήτης 2020-2021». Παράλληλα θα ελέγχεται διαρκώς η δραστικότητα των φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας.
Συγκεκριμένα θα απαντηθούν σημαντικά ερωτήματα  όπως:
Πώς και πότε πρέπει να αντιμετωπίζονται τα στελέχη των νέων φυτοπαθογόνων μυκήτων, και
Εάν και πότε απαιτούνται  συμπληρωματικά ψεκασμοί  για τη βελτιστοποίηση της δακοκτονίας
Με δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανόλης Χνάρης σημειώνει ότι: «Οι συνεργασίες με τα ερευνητικά ιδρύματα του νησιού θα συμβάλλουν καθοριστικά στην σωστότερη εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας και στην ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας. Είναι προτεραιότητά μας η εμβάθυνση και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών για τις ανάγκες του Πρωτογενή τομέα και προς όφελος των παραγωγών του νησιού μας».

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας