Κυριακή 17 Μαΐου 2020

28 χρόνια STYLE 100: Ο Κούρος του Παλαικάστρου μας δένει με την Μινωική Κρήτη (βιντεο)

image
Συνομιλούμε συνεχώς με  τους Μινωίτες Κρήτες με διάμεσο, μεσολαβητή και απεσταλμένο της αρχαίας γενιάς τον  χρυσελεφάντινο Κούρο του Παλαικάστρου. Εύρημα από τα πιο σημαντικά για τον μινωικό πολιτισμό, που έβαλε το Παλαίκαστρο στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Μια μορφή, που ήρθε στο φως από τις αρχαιολογικές σκαπάνες στα 1987,1988 και 1990.
Ένα λατρευτικό αντικείμενο, σύμφωνα με τους μελετητές, που βρέθηκε σε χώρο που παραπέμπει σε ναό.
Μια ξεχωριστή βραδιά, έγινε το Καλοκαίρι του 2016 στον τόπο που βρέθηκε το πολύτιμο αγαλματίδιο, μάρτυρας της παρουσίας ανθρώπων που είχαν πολιτισμό και τέχνη,θρησκεία και καθημερινότητα στους ίδιους τόπους ή λίγο πιο δίπλα από εκεί  που ζούμε εμείς.
Αναπνέουμε τον ίδιο  αέρα,με τους Μινωίτες. Αυτό το άγαλμα και ο δίσκος «υπολογιστής»που μετρούσε τις ηλιακές εκλείψεις ,το πιστοποιούν μέσα απ τις ανασκαφές μιας από τις σπουδαιότερες, μαζί με την Κνωσσό,πόλεις των Μινωιτών.
Στο Παλαίκαστρο το γεμάτο από μαρτυρίες μινωικού πολιτισμού, έγινε μια τιμητική βραδιά,ένα αφιέρωμα , όπως ακριβώς ταιριάζει σε έναν τόσο σημαντικό τόπο, με τα αποκαλυπτήρια των αντιγράφων του Κούρου και του Μινωικού Δίσκου ,μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, με ομιλητές τον καθηγητή Αρχαιολογίας Alexander MacGillivray και τον ερευνητή Αιγιακών Μελετών Μηνά Τσικριτσή.
Μια εκδήλωση για τον πολιτισμό,που έχει πατρίδα, και είναι αυτή τη πατρίδα του.



ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας