Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

«Παρατράγουδα» με τις χειρόγραφες δηλώσεις μετακίνησης στο Λασίθι

Αρκετά παράπονα φαίνεται πως έχουν προκύψει το τελευταίο δεκαήμερο εφαρμογής του μέτρου περιορισμού μετακινήσεων στο Λασίθι ιδιαίτερα με τις χειρόγραφες δηλώσεις μετακίνησης οι οποίες επιτρέπονται, φαίνεται όμως πως κρίνονται κατά περίπτωση από τις αστυνομικές αρχές που κάνουν ελέγχους.

Τα παράπονα αυτά μετέφεραν δύο ακροατές του Ράδιο Λασίθι, ο ένας από τον Άγιο Νικόλαο και ο άλλος από τη Σητεία, οι οποίοι αντιμετώπισαν τέτοια περιστατικά και στον ένα μάλιστα βεβαιώθηκε πρόστιμο.

Πρόκειται για ένα κτηνοτρόφο από την περιοχή του Αγίου Νικολάου ο οποίος την περασμένη εβδομάδα τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου, και χωρίς ο ίδιος να έχει επαρκή ενημέρωση για το τι ακριβώς ισχύει, έγραψε σε ένα χειρόγραφο χαρτί τα στοιχεία της μετακίνησής του χωρίς όμως να το υπογράψει, ώστε να πάει να ψωνίσει σε σούπερ-μαρκετ της πόλης
Αποτέλεσμα ήταν να του επιβληθεί πρόστιμο 150 ευρώ έξω από το σούπερ μάρκετ με τον αστυνομικό όπως λέει να του δίνει την οδηγία να απευθυνθεί στο τμήμα για να κάνει την οποιαδήποτε ένσταση και να γλιτώσει το πρόστιμο.
Μια διαδικασία την οποία ακόμα δεν έχει καταφέρει να κάνει αφού όταν επισκέφθηκε το τμήμα κανείς δεν ήξερε πως να χειριστεί το θέμα και ο ίδιος πλέον ζητά να δοθούν σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει ώστε να μην πληρώσει το πρόστιμο, αφού επί της ουσίας δεν είχε κάνει κάποια παράβαση.
Μια άλλη περίπτωση έρχεται από την περιοχή της Σητείας όπου εκεί την περασμένη εβδομάδα άλλος ένας ακροατής προσπάθησε να μετακινηθεί με χειρόγραφη βεβαίωση. Ο ίδιος γνώριζε τη διαδικασία και στο χαρτί αναγραφόταν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Σε έλεγχο που του έγινε αντιμετώπισε μια κακή συμπεριφορά από τους αστυνομικούς οι οποίοι του είπαν μάλιστα πως, παρά το ότι το έγγραφο δεν είχε κάποιο πρόβλημα, αυτή θα είναι η τελευταία φορά που του επιτρέπουν να φύγει χωρίς πρόστιμο, σα να του έκαναν χάρη, και να φροντίσει να εκτυπώσει τα έγγραφα ώστε να τα έχει μαζί του ή να χρησιμοποιήσει sms.
Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει καμία βάση αφού οι χειρόγραφες βεβαιώσεις ισχύουν κανονικά και έτσι τίθεται το ερώτημα αν δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στις αστυνομικές αρχές ή αν έχουν δοθεί διαφορετικές οδηγίες.
Υπενθυμίζουμε τη διαδικασία για τις χειρόγραφες βεβαιώσεις, τις οποίες κανείς μπορεί να διαβάσει στο forma.gov.gr
Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:
  1. Όνομα/Επίθετο
  2. Διεύθυνση Κατοικίας
  3. Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παρακάτω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
  4. Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Λόγοι μετακίνησης
1.Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2.Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3.Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6.Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι






Συνολικες προβολες σελιδας