Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Νέος χώρος για το Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας

Μία νέα σελίδα έχει ανοίξει πλέον για το Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας, μετά την μεταστέγασή του σε νέο χώρο, που του παραχωρήθηκε κατόπιν απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.
Πλέον στεγάζεται στο κτήριο κάτω από τα γραφεία της ΔΕΥΑΣ, εκεί όπου παλαιότερα στεγαζόταν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Σητείας.
Παράλληλα στην τελική ευθεία βρίσκεται και η ολοκλήρωση των εργασιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ Σητείας, διακαής πόθος και διαχρονικός στόχος των μελών του Σωματείου. Η λειτουργία του αναμένεται να συμβάλει τα μέγιστα στην περαιτέρω στήριξη των παιδιών με ειδικές ικανότητες και ανάγκες της περιοχής αλλά και των οικογενειών τους
Νέα δεδομένα λοιπόν σε έναν ευαίσθητο τομέα που αφορά ανθρώπους που έχουν ανάγκη και δικαιούνται περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία, την αυτοδιοίκηση, την κοινωνία. Και μπορεί σε κάποιες άλλες χώρες και πόλεις να είναι αυτονόητα κάποια πράγματα, όμως σε μία μικρή τοπική κοινωνία όπως αυτή της Σητείας χρειάστηκε και εξακολουθεί να απαιτείται πολλή προσπάθεια…για τα αυτονόητα, όπως ανέφερε και ο Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας κ. Μανόλης Τσαντάκης.

Στηρίζει με κάθε τρόπο τα παιδιά
Για το σκοπό αυτό -μεταξύ άλλων- δημιουργήθηκε και το Σωματείο το 1997. Για να στηρίξει και να βοηθήσει με κάθε τρόπο τα παιδιά με ειδικές ανάγκες και τις οικογένειες τους, αλλά και σχολικές δομές ειδικής αγωγής. Και όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί «αθόρυβα, παράγοντας όμως έργο σημαντικό με πολλές δράσεις. Δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών, δράσεις ανάδειξης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων -αυτονόητων σε πολλές περιπτώσεις- των ΑΜΕΑ, δράσεις κυρίως στήριξής τους, όπως πραγματοποίηση συνεδριών εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και ειδικής γυμναστικής. Οι συνεδρίες πραγματοποιούνταν στο χώρο όπου φιλοξενούνταν μέχρι πρόσφατα το Σωματείο, εκεί δηλαδή όπου στεγαζόταν το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο Σητείας.
Τα τελευταία χρόνια, που τα προβλήματα στη μίσθωση του χώρου ήταν συνεχή, έντονος ήταν και ο προβληματισμός των μελών του Σωματείου για την πορεία του, καθώς η στέγασή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να συνεχιστούν οι δραστηριότητές του και κυρίως οι συνεδρίες για τα παιδιά. Η εύρεση λοιπόν χώρου και η παραχώρηση του συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του ζητήματος.

Χρειάζονται κατάλληλοι χώροι για την ειδική αγωγή
Με την ευκαιρία ο κ. Τσαντάκης εστίασε εκ νέου στην αναγκαιότητα επίλυσης του χρόνιου προβλήματος, της έλλειψης κατάλληλων -για να καλυφθούν οι ανάγκες στην ειδική αγωγή- εγκαταστάσεων στην περιοχή του Δήμου Σητείας προκειμένου.
«Πρέπει κάποια στιγμή και μετά από τόσα χρόνια να βρεθεί λύση. Δεν έχει καμία λογική, ΑΜΕΑ να κάνουν μαθήματα σε χώρους που δεν είναι οι πλέον κατάλληλοι, όπως για παράδειγμα κοντέινερ, που έχουν διαμορφωθεί σε αίθουσες διδασκαλίες (ΕΕΕΕΚ Σητείας ), ούτε να ψάχνουμε γύρω- γύρω τις σχολικές μονάδες για να στεγάσουμε το Ειδικό Νηπιαγωγείο ή το Ειδικό Δημοτικό, το οποίο φέτος βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας λόγω μη εγγραφών παιδιών, όμως τι θα γίνει την επόμενη χρονιά; Δικαίωμα στην εκπαίδευση πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά. Πόσο δε εκείνα που χρειάζονται περισσότερη στήριξη. Το αυτονόητο ζητάμε για αυτά, χώρο για να κάνουν μάθημα! Σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον και με αξιοπρεπείς συνθήκες».

Ευχαριστίες
Η μεταστέγαση του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας, ολοκληρώθηκε και ο κ. Τσαντάκης ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι βοήθησαν σε αυτή την προσπάθεια: τη Δημοτική Αρχή, το Δημοτικό Συμβούλιο, τις υπηρεσίες του Δήμου και δη της Καθαριότητας, τα μέλη του Σωματείου και όλους όσοι εθελοντικά προσέφεραν βοήθεια (εργασία ή είδη εξοπλισμού) ώστε να μπορεί πλέον το Σωματείο να λειτουργεί και να δραστηριοποιείται στο νέο του χώρο.
Ευχαρίστησε επίσης θερμά όλους τους πολίτες που στηρίζουν το Σωματείο διαχρονικά στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί και γενικότερα στις προσπάθειες που καταβάλει.

Για το ΚΔΑΠ
Παράλληλα ο κ. Τσαντάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει καταβληθεί τα τελευταία χρόνια κι εξακολουθεί, για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ στη Σητεία. Μία υποδομή, που -όπως τόνισε- έλλειπε, από την περιοχή, με αποτέλεσμα να μην τυγχάνουν των σημαντικών υπηρεσιών που προσφέρει μία τέτοια δομή, οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες και της περιοχής της Σητείας.
«Τελειώνοντας τα παιδιά την φοίτηση τους στις σχολικές δομές -Ειδικό Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, ΕΕΕΕΚ- έχουν την δυνατότητα καταρχήν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μέσα από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με αναπηρία τα οποία έχουν συσταθεί και λειτουργούν από το 2000 σε πολλές πόλεις της χώρας μας (ιδιωτικά και με την συνεργασία των Δήμων), αλλά και στο νομό μας. Τα ΚΔΑΠ λοιπόν συντελούν στην συνεχή εκπαίδευση των παιδιών, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, στην κοινωνικοποίηση τους και την ένταξη στον κοινωνικό ιστό και την αποδοχή μέσα και από δράσεις που πραγματοποιούνται από το ΚΔΑΠ σε συνεργασία και με άλλους φορείς», πρόσθεσε.
Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα πρόσληψης στο ΚΔΑΠ διαφόρων ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα εκπαιδευτή Ειδικής Αγωγής, Νοσηλευτή, Φυσιοθεραπευτή, Λογοθεραπευτή, Εργοθεραπευτή, Κοινωνικού Λειτουργού, Ψυχολόγου, Βοηθητικού προσωπικού κι άλλων, που θα στελεχώσουν τη δομή και θα εξυπηρετήσουν την λειτουργία της.
Τα παιδιά θα μπορούν να απασχολούνται για οκτώ ώρες με δημιουργικό τρόπο, αποκτώντας γνώσεις – μεταξύ άλλων – μαγειρικής, κηπουρικής κι άλλες. Ο χώρος ενδείκνυται δεδομένου ότι πρόκειται για τμήμα του πρώην ΚΕΓΕ, που έχει παραχωρηθεί στο Δήμο για τριάντα χρόνια και διαθέτει υπαίθριους χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν. Αποτελείται από αίθουσες μελέτης, εργοθεραπείας, πολλαπλών χρήσεων, κουζίνας, ύπνου, γραφείου εκπαιδευτών, wc ΑΜΕΑ.
Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Θα ακολουθήσουν προμήθεια του εξοπλισμού, πιστοποίηση του κτηρίου από αρμόδια επιτροπή, ΦΕΚ έγκρισης και στόχος είναι εντός του τρέχοντος έτους να ξεκινήσει να λειτουργεί, όπως αναμένεται φιλοξενώντας περίπου 20 παιδιά.
Το ΚΔΑΠ περιλαμβάνει επίσης θαυμάσιους εξωτερικούς χώρους κατάλληλους για την οργάνωση αλλά και την συνδιοργάνωση με άλλους φορείς εκδηλώσεων. Έχουν γίνει ήδη κάποιες διαμορφώσεις για την ασφάλεια των παιδιών (περίφραξη). Η είσοδος κι έξοδος είναι από την περιοχή του Αγίου Ιωάννη.
«Ως Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης ΑΜΕΑ Σητείας θέλουμε, θα προσπαθήσουμε και ευελπιστούμε το ΚΔΑΠ να λειτουργήσει σωστά, με το κατάλληλο προσωπικό και τις προϋποθέσεις που υπάρχουν. Το Σωματείο θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις του αυτή την προσπάθεια, θα βοηθήσουμε κι ευχόμαστε το ίδιο να γίνει απ’ όλους τους γονείς των παιδιών. Μακάρι και η τοπική κοινωνία να αγκαλιάσει το ΚΔΑΠ, επίσης σαν κάτι δικό της και να αποτελέσει ένα σημείο επαφής όλων των πολιτών, μέσα κι από διάφορες δράσεις που μπορούν να γίνουν», κατέληξε ο κ. Τσαντάκης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 Πηγή : Ανατολή



Συνολικες προβολες σελιδας