Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΧΘΡΟΙ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ

http://style100fm.gr/style100/wp-content/uploads/2019/09/DSC06786-710x434.jpg
Γράφει: Γιώργος Αλεβίζος-Πρόεδρος
Μικρασιατών Ποντίων και Αρμενίων Σητείας


Την επικεφαλίδα μας δανειστήκαμε από τα δόγματα του Εθνάρχη μας Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τη ζωή μας τη βιώνουμε ατενίζοντας μπροστά. Αλλά την κατανοούμε βλέποντας προς τα πίσω.Το ίδιο συμβαίνει με την ιστορία.Η οποία πρέπει να ξαναγράφεται.Όχι γιατί αλλάζουν τα γεγονότα.Αλλά γιατί αλλάζουν τα γυαλιά με τα οποία τα βλέπουμε.
Το 1928, πέντε χρόνια μετά από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Βενιζέλος πρώτος συνηδειτοποίησε ότι η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να συννενοηθεί με τον “προαιώνιο εχθρό”.
Στις 10 Ιουνίου 1930 υπογράφηκε η πρώτη ουσιαστική ελληνοτουρκική συμφωνία.
Χάριν της ειρήνης η Ελλάδα συνειδητά δέχτηκε δυσμενή γι’αυτήν ρύθμιση ως προς τις περιουσίες των προσφύγων.Των 1.300.000 Ελλήνων από τη Μικρασία και των περίπου 400.000 Τούρκων από την Ελλάδα.Ουσιαστικά η Ελλάδα βρέθηκε να χρωστάει αντί να δικαιούται.
Τον Οκτώβριο του 1930 ο Βενιζέλος επισκέφθηκε την Άγκυρα.Με θερμή υποδοχή από τον Κεμάλ Ατατούρκ και την κυβέρνηση Ινονού.Η υπογραφή των συνθηκών ελληνοτουρκικής φιλίας επιβεβαίωναν το συνοριακό καθεστώς της Συνθήκης Λωζάνης(1923).
Μετά την υπογραφή των συμφωνιών ο Βενιζέλος θα δηλώσει:”Ο μεταξύ των δύο εθνών προαιώνιος αγών τερματίζεται οριστικώς.Οι δύο λαοί θα αποτελέσουν ασφαλές στήριγμα της βαλκανικής και ευρωπαϊκής ειρήνης. Δεν θα ευρεθούν ποτέ σε αντίπαλα και αντιμαχόμενα στρατόπεδα”.
Αυτά κοιτάζοντας  90 χρόνια πίσω.Ατενίζοντας  90 χρόνια μετά, με ενδιάμεση αναφορά στον “Φαίδωνα” του Πλάτωνα (427-347πΧ) ότι “Δια γαρ την των χρημάτων χρήσιν πάντες οι πόλεμοι ημίν γίγνονται”(Για το χρήμα όλοι οι πόλεμοι μεταξύ μας γίνονται) διαπιστώνουμε ότι:
-Ο Σειχουλισλάμης Ερντογάν με στόχο την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, εκμεταλλευόμενος την ανοχή των δύο Μεγάλων (Τράμπ-Πούτιν) ενεργεί αυτοκρατορικά. Και όπου τον ανέχονται. Πονοκέφαλος του η ασάφεια των τουρκοιρακινών συνόρων (Συνθήκη Λωζάνης) περιοχή Κουρδιστάν.Όπου το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι μόνο δύο δολάρια, που πολύ ενδιαφέρει τους Αμερικάνους. Οι οποίοι “ντεφάκτο” έχουν επιτρέψει την ίδρυση του Κουρδιστάν.”Ντεγιούρε” όχι ακόμη.Αντιδρά ο Ερντογάν.
-Ο Ερντογάν στην εν μέρει ασαφή συνοριογραμμή έχει δημιουργήσει στρατόπεδο 4 εκατομμ.ψυχών πολλαπλών εθνικοτήτων και αιτιών καταφυγής.
-Το οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί ως χειροβομβίδα απειλής κατά των Δυτικοευρωπαϊκών κρατών και της Ελλάδας.Με άμεσα και έμμεσα για τον Ερντογάν οικονομικά –στρατιωτικά-πολιτικά ωφέλη.
-Τα 4 εκατομμύρια ψυχές αντιστοιχούν στο 1,5% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού.Ποσοστό ελεγχόμενο και απορροφητέο.Απλοϊκή σκέψη μας:Αν ο Ερντογάν πραγματοποιήσει την απειλή, να αποστείλει το πλήθος ψυχών στην Ευρώπη, θα οφεληθεί ή θα ζημιωθεί ο ίδιος και η Τουρκία;
-Ο Β’Παγκόσμιος πόλεμος, κατευθυνόμενος από την Παγκόσμια Οικονομική Ελίτ έγινε ώστε οι (4) Μεγάλες Δυνάμεις Αγγλία-Γαλλία-Ιταλία-Ρωσία να γίνουν (2) ΗΠΑ και Σοβιετία και για 70 χρόνια παραμένουν. Τρίτος δεν χωρεί. Δείτε την τύχη όσων πρόσφατα ονειρεύτηκαν τον μεγαλοϊδεατισμό:Σάχης Περσίας Ρέζα Παχλεβί. Ανουάρ Σαντάτ (Αίγυπτος).Σαντάμ Χουσείν (Ιράκ). Καντάφι (Λιβύη).Θα έχει ο Ερντογάν ίδια κατάληξη; Το μέλλον θα δείξει.
Αυτά, μερικώς, για τον Ερντογάν.
Για την Ελλάδα;
Το 1919 ο Βενιζέλος βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη(Για λόγους εξωτερικής πολιτικής ουδέποτε βρέθηκε στη Σμύρνη).Ένας Κ-πολίτης έμπειρος διπλωμάτης σχολιάζοντας τα τότε ελληνοτουρκικά είπε στον εξ απορρήτων συνεργάτη στενό φίλο του Βενιζέλου Κλέαρχο Μεσαρχάκη “…Στους Τούρκους εάν δείξεις τα οπίσθια σου…θα σε σπρώξουν.Εάν δείξεις τα εμπρόσθια σου…θα πάρουν δρόμο”.
Δηλ.να κάνουμε πόλεμο;Όχι βέβαια.Όμως “ο εχθρός του εχθρού μου, φίλος μου”.Ο Ερντογάν έχει κάνει πολλούς εχθρούς.Πρόσφατα και το Ισραήλ.Με το οποίο η προηγούμενη κυβέρνηση αυτοπροσδιοριζόμενη αριστερή, σύσφιξε περισσότερο τις σχέσεις με την Ελλάδα.
Το Ισραήλ σε απευκταία σύγκρουση με τους γείτονες λέει θα με βοηθήσει ηλεκτρονικώς.Δηλαδή; Οι ειδήμονες γνωρίζουν καλύτερα.
Οι Η.Π.Αμερικής έχουμε ξαναγράψει δεν μας θέλουν ούτε πτωχευμένους, ούτε αγανακτισμένους.Και ο Ομπάμα (μέσω ΔΝΤ) και ο Τράμπ (πρόσφατη παραίνεση στο φίλο του Ερντογάν…”βρείτε τα με τους Έλληνες”) με το δικό τους τρόπο μας ενισχύουν.
Όσο για τη Ρωσία του Πούτιν μας συνδέει η Ορθοδοξία και το Άγιον Όρος.Οι Ρώσοι, ανέκαθεν, αν και το επιθυμούσαν, ουδέποτε μας βοήθησαν αποτελεσματικά.Ούτε και μας πολέμησαν.
Δεν διεκδικούμε το ρόλο του “ξερόλα”.Ούτε και του αδιάφορου πολίτη.Αντλούμε την ενημέρωση μας από πηγές της ιστορίας.Και από τους σύγχρονους ακαδημαϊκούς για τις διεθνείς σχέσεις, τη διπλωματία, την εξωτελική πολιτική.
Μακάρι κάποιοι από τους πολιτικούς μας να είχαν τη δυνατότητα να κάνουν έστω ταχύρρυθμα μαθήματα ιστορίας.Θα επιβεβαίωναν το “Όλβιος οστίς ιστορίης έσχεν μάθησιν”(ευτυχής όποιος γνωρίζει ιστορία).

Γιώργος Αλεβίζος

Πηγή : Style 100Fm





Συνολικες προβολες σελιδας