Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Λ. Τερζής - Τα εμά εμά και τα εσά εμά

71798845_758071297955649_4471326444244434944_nΤο λιγότερο ατυχής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τοποθέτηση του δημάρχου Ρεθύμνου για το μείζον ζήτημα του μεταναστευτικού που απασχολεί την τοπική αυτοδιοίκηση στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα .

Σε ραδιοφωνική του τοποθέτηση ,μέσα απο την συχνότητα του «ηχώ 99,8» εγκάλεσε το σύνολο του Λασιθίου λέγοντας να μην ζητούμε μόνο σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό αλλά να δεχτούμε και πρόσφυγες . Ανέφερε πως η έλευση 1.500 μεταναστών και η δυνητικά προσωρινή εγκατάσταση 1.000 εξ αυτών στο Ρέθυμνο δεν μπορεί να γίνει ,ενώ παράλληλα στις τοποθετήσεις του υποστηρίζει πως θα πρέπει το θέμα να απασχολήσει όλη την Κρήτη .

Φρονώ πως στα πλαίσια  του συγκρητισμού θα πρέπει να υπολογίζεται η υφιστάμενη κατάσταση της κάθε περιοχής , οι ενέργειες που έχουν γίνει και η θέση που έχει λάβει ο κάθε Δήμος για τέτοια θέματα.  Υπενθυμίζω πως η Σητεία , μια πόλη 10.000 κατοίκων  , εδώ και δυο έτη μέσω του προγράμματος ΕΣΤΙΑ έχει δεχθεί 75 οικογένειες(150 άτομα ) που φιλοξενούνται σε μισθωμένα ακίνητα απο την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ , διαμέσου του ΠΛΟΗΓΟΥ και της Αναπτυξιακής  , ενέργεια που το Ρέθυμνο δεν έκανε .Την ευαισθησία της η Σητεία την έδειξε εμπράκτως , πράγμα που δεν έκανε για παράδειγμα το Ρέθυμνο στο θέμα του ΒΟΑΚ στα πλαίσια της αυτοδιοικητικής αλληλεγγύης . Δεν είδαμε τον συνάδελφο αυτοδιοικητικό να διαρρηγνυεί τα ιμάτια του για την επέκταση του ΒΟΑΚ έως την περιοχή μας .

Αντί αυτού υποστηρίζει με σθένος το προγραμμα ΕΣΤΙΑ , στο οποίο δεν συμμετέχει το Ρέθυμνο .

Το Ρέθυμνο με πληθυσμό 34.500 κατοίκους ίσως θα έπρεπε να φιλοξενήσει κατα αναλογία σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό μεταναστών .
Ωστόσο , θα συμφωνήσω μαζί του στο ότι το μεταναστευτικό δεν ειναι ζήτημα τοπικό ή έστω  αυστηρά εθνικό . Ειναι ζήτημα που αφορά το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας .
Κατα την άποψη μου κακώς συγχέει το ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι που αποτελεί , φρονώ μια απο τις προτεραιότητες και των τριών μεγάλων δήμων του νομού.

Στον αντίποδα λοιπόν των δηλώσεων του κυρίου Μαρινάκη , ακράδαντα πιστεύω πως έστω και μαξιμαλιστικά το Λασίθι πρέπει και μπορεί να διεκδικήσει την έδρα όλων των τεχνολογικής κατεύθυνσης τμημάτων του Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην τμημάτων ΤΕΙ)

Λεωνίδας Τερζής

Δημοτικός σύμβουλος Σητείας

MSc Καθηγητής Φυσικής Αγωγής

Πηγή : Style 100Fm




Συνολικες προβολες σελιδας