Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2019

Δελτίο τύπου Από την ΕΑΣ Σητείας

Ο Δήμος Σητείας, η Ένωση Συνεταιρισμών Σητείας και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Σητείας σε συνεργασία με το τμήμα Αγροτικής οικονομίας Σητείας παρακολουθούν με ενδιαφέρον και αγωνία την πορεία της ελαιοσυλογής και τα αποτελέσματα τόσο της ποιότητας του ελαιολάδου
όσο και της απόδοσης του ελαιοκάρπου, φαινόμενο το οποίο επηρεάζει την οικονομία όλης της Κρήτης και ιδιαίτερα της περιοχής μας αφού η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια.

Από την πρώτη στιγμή έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου επιστημονικά να εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά και όλες εκείνες οι οποίες αφορούν την υποστήριξη του αιτήματος για αποζημίωση των παραγωγών, για ασφαλή εφαρμογή της δακοκτονίας, για ανασχεδιασμό του κανονισμού του ΕΛΓΑ καθώς και για την προστασία της ποιότητας από την ελληνοποιήση ελαιολάδων.

Έγιναν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη, συμμετείχαν στην παγκρήτια συνάντηση που έγινε στο Ηράκλειο, κατέθεσαν ανάλογο ψήφισμα και ανέδειξαν με κάθε λεπτομέρεια το έκτακτο γεγονός που βαρύνει οικονομικά τους ελαιοπαραγωγούς, τους Συνεταιρισμούς και κατ’ επέκταση τους τυποποιητές και ακόμη την ενδεχόμενη υποβάθμιση που υπόκειται το ίδιο το ποιοτικό ελαιόλαδο της Σητείας. Συνδυαστικά έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και παραστάσεις τόσο στην Περιφέρεια όσο και στο Υπουργείο από όλες τις Ενώσεις Συνεταιρισμών της Κρήτης.

Σε ότι αφορά την επιστημονική διερεύνηση έγινε φυτοπαθολογική εξέταση ελαιοκάρπου από το ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ και διαπιστώθηκε ότι δεν είναι γλοιοσπόριο. Η ζημιά οφείλεται στον δάκο. Επίσης βρέθηκε  σε μικρό ποσοστό δευτερογενής προσβολή από το μύκητα camarosporium dalmaticum ο οποίος προσβάλει μόνο τους καρπούς της ελιάς και διακρίνεται στα σημεία της εισόδου του δάκου ο οποίος μεταφέρει και τα μολύσματα. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας συνίσταται η καταπολέμηση του δάκου.

Προκειμένου να διαπιστωθούν ακόμη περισσότερα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία θα σταλούν δείγματα ελαιοκάρπου και ελαιόλαδου σε διαπιστευμένο εργαστήριο για περαιτέρω διερεύνηση και ανάλυση.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων σε συνδυασμό με αυτά της παραγωγής θα είναι τα δεδομένα που θα στοιχειοθετήσουν εκ νέου τις ενέργειες για την υποστήριξη ανάλογου αιτήματος αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών καθώς και την οικονομική ελάφρυνση των ελαιουργείων.


Ο Πρόεδρος
Μανώλης Μαυροματάκης



Συνολικες προβολες σελιδας