Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Σε δεινή θέση οι ελαιοπαραγωγοί από το δάκο

Πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας αφορούσε αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης για έκδοση απόφασης στήριξης στον αγώνα των ελαιοπαραγωγών.

Στην εισήγησή του, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο επικεφαλής της παράταξης κ. Συμεωνίδης τόνισε ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι αγρότες της Σητείας και κυρίως οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί είναι τραγική και αναφέρθηκε στο σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση. Μέσω αυτού μεταξύ άλλων εκφράζεται η συμπαράσταση στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος και η στήριξη στους βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγούς, που βλέπουν με απόγνωση φέτος τη σοδειά τους να χτυπιέται από το δάκο. Επίσης καταδικάζεται η επίθεση από τα ΜΑΤ που δέχτηκαν στις 5 Δεκεμβρίου αγρότες ενώ διαδήλωναν στα πλαίσια κινητοποίησης Αγροτικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα.
Στο σχέδιο απόφασης αναφέρεται επίσης η αναγκαιότητα μέτρων στήριξης των μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών.  Συγκεκριμένα: «Να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Επίσης να εξεταστούν και να ληφθούν άμεσα μέτρα ελάφρυνσης των ελαιοπαραγωγών του Δήμου που επλήγησαν, π.χ. με απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και πάγωμα τυχόν οφειλών προς το Δήμο Σητείας για ένα χρόνο κ.ά.».

Διεκδίκηση αποζημιώσεων
Μπορεί το Δ.Σ. να μην το υιοθέτησε, ωστόσο το αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης στάθηκε η αφορμή για μία εκτενή συζήτηση για το μείζον αυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζει φέτος ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και συνολικά η τοπική κοινωνία και οικονομία. Αρκετοί σύμβουλοι τοποθετήθηκαν.
Ο κ. Νίκος Καραμανωλάκης ανέφερε ότι «το Δ.Σ. δεν πρέπει να διστάζει να καταγγέλλει τον οποιοδήποτε υπουργό οποιασδήποτε κυβέρνησης και όχι μόνο εκφράζει την συμπαράστασή του, αλλά να είναι επικεφαλής κινημάτων και διεκδικήσεων ακόμη και μέσω νομικών οδών, με σκοπό την διεκδίκηση αυτονόητων για τους πολίτες. Στην προκειμένη περίπτωση για τους ελαιοπαραγωγούς».
Πρότεινε να αναζητήσει ο Δήμος νομική διέξοδο στο θέμα και να εξεταστεί ακόμη και προσφυγή στο ΣτΕ. Επίσης να διεκδικήσει αποζημιώσεις που δικαιούται ο κάθε παραγωγός στο 100% και αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το λάδι, την ελιά και τον παραγωγό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για καθετί που συμβαίνει.

Δύσκολο να αποζημιωθούν
Ο κ. Νίκος Κουρουπάκης ζήτησε την άποψη του Δημάρχου Σητείας. Ο κ. Γιώργος Ζερβάκης αναφέρθηκε στην σύσκεψη στην Περιφέρεια παρουσία του Υπουργού, στην οποία συμμετείχε και κατόπιν τοποθετήθηκε δημόσια.
«Θεωρώ ότι οι αποζημιώσεις, οι οποίες περιμένουμε, δυστυχώς δεν θα έρθουν. Όταν ο Υπουργός λέει ότι θα πρέπει να κάνουμε μία επιτροπή για να δημιουργήσουμε ένα φάκελο ώστε συνδυαστικά η κλιματική αλλαγή με την έξαρση του δάκου να θεωρηθεί ένα πρόβλημα, το οποίο δεν είναι ένα πρόβλημα που υφίσταται κάθε χρόνο, αλλά ένα έκτακτο γεγονός, τότε καταλαβαίνει κανείς ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα πράγματι είναι πολύ μεγάλο και το καταλαβαίνουμε όλοι», τόνισε ο Δήμαρχος, ζητώντας όποιος έχει κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις, που πραγματικά θα δώσουν λύσεις, για να τις καταθέσει.
«Υπάρχει μία πλήρης καταγραφή για το τί έγινε και τί πρέπει να γίνει από τον ΣΕΔΗΚ. Νομίζω ότι ο ΣΕΔΗΚ εκφράζει όλη την Κρήτη, πάρα πολλοί Δήμοι είναι μέτοχοι. Νομίζω οι προτάσεις αυτές πρέπει να στηριχθούν», συμπλήρωσε ο κ.  Κουρουπάκης. Για την πρόταση για ελαφρύνσεις σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης που παρουσίασε, ο κ. Συμεωνίδης ανέφερε την σύμφωνη γνώμη, εάν και ο Δήμαρχος εκτιμάει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Απαιτείται μελέτη
Ο κ. Ζερβάκης απάντησε ότι «δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να ειπωθεί κάτι την ώρα που ακόμη δεν υπάρχει συνολική επίσημη καταγραφή. Προς το παρόν υπάρχουν από όλους κάποιες εκτιμήσεις και επίπεδο εκτιμήσεων προσωπικών. Δεν υπάρχει μία επιστημονική αποδεδειγμένη έρευνα, που να λέει επίσημα το ποσοστό της ζημιάς στην περιοχή της Σητείας. Όταν φτάσουμε στο σημείο να έχει αποτυπωθεί αυτό, τότε θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε κάποια πράγματα ώστε αν μπορέσουμε να ελαφρύνουμε τους συνδημότες μας, που έχουν πρόβλημα. Γιατί θα έχουμε τουλάχιστον μία σαφή εικόνα που αυτή την στιγμή δεν έχουμε».
Ο κ. Θοδωρής Πατεράκης υπογράμμισε ότι «για την περιοχή της Σητείας το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων είναι τεράστιο αφού το ελαιόλαδο είναι μονοκαλλιέργεια. Υπάρχει όμως και η νομοθεσία που μπορεί να μην μας ικανοποιεί, αλά κάποια πράγματα είναι δεδομένα. Για να υπάρχει δυνατότητα κάλυψης όλων των χαμένων ποσοτήτων ελαιολάδου είναι ζήτημα της νομοθεσίας. Είναι θέμα μία ελλιπούς νομοθεσίας που υπάρχει στον ΕΛΓΑ. Αν δεν μπορέσει αλλάζοντας την λογική αποζημιώσεων να δώσει αποζημιώσεις, οι άλλες που έρχονται μέσω Ε.Ε. και έγκρισης της Κομισιόν και χρόνο απαιτούν και νομική τεκμηρίωση και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, δυστυχώς. Όλοι φυσικά θέλουμε να δοθούν αποζημιώσεις».
Και ο κ. Πατεράκης συμφώνησε με τον Δήμαρχο ότι χρειάζεται επιστημονική μελέτη για τα βασικά αίτια της κατάστασης – ποιότητα προϊόντος, μείωση παραγωγής. Ακολούθως να ζητηθούν ευθύνες και να υπάρξει και προσέγγιση από το Δήμο σε ειδικούς επιστήμονες για να δοθούν λύσεις. Με γνώμονα και την αναγκαιότητα διαφύλαξης του ποιοτικού προϊόντος που παράγει η περιοχή.

Για τη δακοκτονία
Ο κ. Συμεωνίδης εστίασε στις τιμές και στο «παιχνίδι στις πλάτες των ελαιοπαραγωγών», στην πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά στην διεξαγωγή της δακοκτονίας, που δεν είναι η σωστή. Οι ελαιοπαραγωγοί έχουν απέναντί τους την κυβέρνηση, την Περιφέρεια που έχει την διαχείριση και πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλο για το ποιός φταίει. «Και λέμε λοιπόν ότι δεν πρέπει να έχουν απέναντι τους το Δ.Σ. Να ακούν ότι δεν γίνεται τίποτα. Φέρνουμε ένα ψήφισμα που καλούμε να γίνει ψήφισμα και του Δ.Σ. για να μην έχουν απέναντι τους οι αγρότες και το Δ.Σ.», σημείωσε.
Και άλλες τοποθετήσεις περιέλαβαν ιδιαίτερη αναφορά στη δακοκτονία, αλλά και συνολικά στα προβλήματα των παραγωγών. Διατυπώθηκαν προτάσεις για περαιτέρω διερεύνηση και ενασχόληση με το ζήτημα. Αλλά και επισημάνθηκε η συζήτηση με τους συνεταιρισμούς της περιοχής και τον Αγροτικό Σύλλογο. Άλλωστε οι τοπικοί φορείς αναμένεται να δώσουν και την τελική αποτύπωση της κατάστασης.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας