Κάτι, που έχει ως αποτέλεσμα λάδι πολύ κακής ποιότητας, που δεν μπορεί να προωθηθεί στην αγορά ούτε ως “βιομηχανικό”, αφού υπερβαίνει σε οξύτητα τις τιμές.
Γνωρίζοντας το αντικείμενο αλλά και την αγορά , ο κ. Δασενάκης παρενέβη στην εκπομπή του Κώστα Γραμμενίδη “Με το νι και με το σίγμα” για να τονίσει πως στη φετινή, πολύ δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς, λόγω των αυξημένων πληθυσμών δάκου που έφεραν οι υψηλές θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν μαζικές λύσεις. αλλά ο παραγωγός θα πρέπει να πάει το μάζεμα όσο το δυνατόν πιο πίσω, “να αφήσουμε να κάνει ένα βοριά , να πέσουν οι κακές ελιές, που δεν προσθέτουν στο λάδι”.
Ετσι, μπορεί να χαθεί όλο το λάδι, και όποιος επιλέγει να μαζεύει τώρα ακόμα και βεντέμα, καταστρέφει την παραγωγή του, αφού η πρόσμιξη μιας καλής ποιότητας λαδιού με μια πολύ κακή, λόγω δάκου, ελιά, καταστρέφει το σύνολο.
Η συμβουλή του :
“Αν κάποιος φοβάται πως θα χάσει την παραγωγή του ας ψεκάσει με ένα συμβατό φάρμακο, δηλαδή ένα φάρμακο που να επιτρέπεται στην ελιά, οχι με κάτι απαγορευμένο, να περάσουν δέκα με είκοσι μέρες και να μαζέψει μετά τα Χριστούγεννα.”.
Ο κόσμος είδε την προσβολή από το δάκο και έπεσε “με τα μούτρα” στις ελιές, μαζεύοντας πολύ γρήγορα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ανάφερε, με αποτέλεσμα να ραβδίζονται κακές ελιές και το παραγόμενο λάδι να μην είναι διαχειρίσιμο.
“Κατ´ αρχάς δεν μιλάμε για ποπ, που το χάνουμε, είναι πάνω από οχτώ γραμμές ,αλλά δεν είναι μόνο η οξύτητα”, είπε, αναφερόμενος και σε χημικά συστατικά του ελαιολάδου ,όπως οι αλκοόλες που η αυξημένη τους τιμή, οδηγεί το λάδι πέραν και του βιομηχανικού !
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή : Style 100Fm