Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Κάτι τρέχει με τους φοίνικες …

foinikes-sitia-plateia-stirixi-5-1440x1080Σοβαρά απασχολεί τη δημοτική αρχή το μεγάλο πρόβλημα, όπως  φαίνεται, που υπάρχει με τους φοίνικες, γενικά (είχε γίνει, πριν από λίγο καιρό, ειδική συνάντηση του δημάρχου με τον διευθυντή δασών Λασιθίου Μ, Συλλιγάρδο για  την κατάσταση στο Βάι),
αλλά και ειδικά για αυτά τα δέντρα που έχουν τοποθετηθεί μέσα στην πόλη, όπως στο πεζοδρομημένο τμήμα δίπλα από την πλατεία.
Κάποιοι από αυτούς αναγκαστικά κόπηκαν, αφού έχουν προσβληθεί από σκαθάρι, μια από τις καταστροφές που παρατηρούνται  στους λεγόμενους Κανάριους φοίνικες όχι όμως στον φοίνικα Θεόφραστου, τον κατεξοχήν κρητικό φοίνικα.
Για το θέμα έχουν γίνει παρουσιάσεις,  τοποθετήσεις και έχουν ανταλλαγεί απόψεις σε συσκέψεις με την παρουσία του δημάρχου,Γ. Ζερβάκη, της αντιδημάρχου καθαριότητας με την ευθύνη και της εποπτείας της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου Ελένης  Πλατανάκη, του προϊσταμενου της διεύθυνσης Μανώλη Ψιλινάκη, του προϊσταμενου του τμήματος συντήρησης πρασίνου  Γιάννη Βιτσεντζάκη.
Από το δήμο Σητείας έχει ζητηθεί η συνδρομή της Περιφέρειας και του Δασαρχείου, ενώ εγγράφως πλέον, ζητείται η συνδρομή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Μ. Βορίδη να γίνεται αποδέκτης του αιτήματος συνδρομής, μαζί με τη μεγάλη λίστα προβλημάτων που του θέτουν οι ελαιοπαραγωγοί.
Σε περίπτωση που υπάρξει επιλογή εναλλακτικής λύσης “καλλωπισμού ” τη πόλης, θα υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση.
-Αλλο θέμα που προέκυψε και αφορά πάλι το πράσινο στην πόλη, είναι η αυθαίρετη κίνηση λουόμενου ή λουόμενων (ναι, υπήρχαν ακόμα πριν λίγες μέρες κι ας διανύουμε το Νοέμβριο )να φυτεύσει αλμυρίκι στην παραλία, σε σημείο όπου γεννά θαλάσσια χελώνα ξεσηκώνοντας αντιδράσεις από το Σύλλογο Προστασίας του είδους.
Οι ρίζες του δέντρου, καταστρέφουν τα αυγά της χελώνας , απειλώντας την παρουσία της .Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εθελοντών Προστασίας, συναντήθηκε με την κ . Πλατανάκη και τον κ Ψιλινάκη, που συμφώνησαν πως πρέπει να γίνουν οι κινήσεις για να προστατευτεί και στην περιοχή μας η θαλάσσια χελώνα.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm


Συνολικες προβολες σελιδας