Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Το Ωδείο στη μέση πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Μ. Περάκη και Ν. Λατζανάκη

stratis-kalogeridis-odeio-2yqgehr7pz0ze1ldfckxsa
Το Ωδείο , η στέγαση και η λειτουργία του, είναι το πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στον ΔΟΚΑΣ και τον πρόεδρο του Μιχάλη Περάκη και την προηγούμενη δημοτική αρχή, με αφορμή διαδικτυακή ανάρτηση του πρώην αντιδημάρχου Νίκου Λατζανάκη, που έριξε ευθύνες στη σημερινή διοίκηση του ΔΟΚΑΣ για τη (μη) λειτουργία του.Ευθύνες και διοικητικές και οργανωτικές.

Τον Θοδωρή Πατεράκη, προσωπικά, εγκάλεσε ο Μ. Περάκης για παρατυπίες και λάθη, ελλιπείς μελέτες και ρουσφετολογικές λογικές, τονίζοντας πως “αν συνεχίσουν να μας κατηγορούν για τις προσπάθειες που κάνουμε να νομιμοποιήσουμε ναι να λειτουργήσουμε σύννομα τις λάθος δομές και τις λάθος λειτουργίες τότε δυστυχώς, θα πρέπει να πάμε στον εισαγγελέα. Θα πρέπει να επιληφθεί η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να εγκαλούμαστε για πράγματα που έκαναν τόσα χρόνια λάθος”, είπε.

Διοικητικά και οργανωτικά  λάθη κατήγγειλε ο Ν. Λατζανάκης

Το θέμα ανέδειξε στην εκπομπή του “Με το νι και με το σίγμα” στον STYLE 100  ο Κώστας Γραμμενίδης, παίρνοντας αφορμή από την ανάρτηση του Ν. Λατζανάκη στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, που γρήγορα  σχολιάστηκε  έντονα και αρνητικά από τον πρόεδρο του ΔΟΚΑΣ σε δική του ανάρτηση. Ο σταθμός φιλοξένησε και τους δυο, που μίλησαν για το σημαντικό θέμα τη λειτουργίας του δημοτικού ωδείου.(στα ηχητικά που ακολουθούν, ολόκληρες οι τοποθετήσεις Λατζανάκη και Περάκη).
Σε δυο σημεία στάθηκε ο Νίκος Λατζανάκης , το ένα διοικητικό, το άλλο οργανωτικό, που συνέβαλαν στο να χαθεί το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του Ωδείου.
Οπως είπε, δεν λειτούργησαν διοικητικά σωστά, δε στείλανε έγκαιρα τα μαθητολόγια  (τις καταστάσεις μαθητών)στο υπουργείο Πολιτισμού (μέχρι τις 30 Οκτωβρίου) και έτσι χάνεται το ένα εξάμηνο. Αλλά υπήρχε και οργανωτικό λάθος σημείωσε,αφού δεν φρόντισαν να βρεθεί άλλος χώρος να στεγαστεί το Ωδείο,όσο στο Πολύκεντρο οι εργασίες συνεχίζονταιd

Παρανομίες και παρατυπίες διορθώνουμε, απαντά ο Μ. Περάκης 

Κάνουμε τιτάνιες προσπάθειες για να επανορθώσουμε όλα τα κακώς κείμενα και τα λάθος πεπραγμένα  της προηγούμενη δημοτικής αρχής, απάντησε στην παρέμβαση του ο πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ, στρεφόμενος κατά του τέως δημάρχου για τα προβληματικά, όπως τα χαρακτήρισε, έργα, με τις λάθος μελέτες , έκανε λόγο για “παράνομη, .όχι απλά παράτυπη λειτουργία”,και αναφέρθηκε αναλυτικά στην απαγόρευση από το μισθωτήριο ανάμεσα σε Δήμο και Σταφιδικό-Ελαιουργικό Συνεταιρισμό, στη λειτουργία δομών όπως το Ωδείο ή η Φιλαρμονική.
Ο κ. Περάκης ανέφερε μάλιστα πως στις 7 Μαΐου του 2019, ο τότε δήμαρχος Θ. Πατεράκης απέρριψε αίτημα για στέγαση του Ωδείου στο Πολύκεντρο, μετά  από τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου, ακριβώς γιατί σύμφωνα με το μισθωτήριο ο δήμος δεν μπορεί να παραχωρεί τον χώρο σε τρίτους.
Μάλιστα στο Υπουργείο Πολιτισμού, φαίνεται πως η έδρα του Ωδείου είναι το κτίριο Έλενα, ένα εντελώς ακατάλληλο αλλά και επικίνδυνο κτίριο για να φιλοξενήσει οποιονδήποτε,πόσο μάλλον παιδιά.
Από  το   ΥΠΠΟ υπήρξε ενημέρωση πως πρέπει  να βρεθεί λύση εντός εξαμήνου “για ένα πρόβλημα που δεν βρέθηκε λύση οχτώ χρόνια”. Υπήρξε η σκέψη προσωρινής στέγασης σε σχολικές μονάδες, υπήρξε μάλιστα το OK από τους διευθυντές των μονάδων, όμως, από την πλευρά του Ωδείου,  οι διδάσκοντες και τα παιδιά, κυρίως για συναισθηματικούς λόγους,αρνήθηκαν να μπουν στη διαδικασία αυτή.
Δεύτερο μεγάλο θέμα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και η ενημέρωση από το υπουργείο Πολιτισμού, πως δεν μπορεί πλέον η θέση να καλύπτεται ως μια έκτακτη ανάγκη εφόσον καλύπτει πάγιες ανάγκες. Θα πρέπει επομένως να προσληφθεί ως μόνιμος υπάλληλος του δήμου. Στον ΑΣΕΠ έχουν γίνει μέχρι τώρα τρία σχετικά αιτήματα, ενώ  υπάρχει η πρόβλεψη από που θα πληρώνεται ο  συγκεκριμένος υπάλληλος .


 “Το Ωδείο δεν θα κλείσει

Παρά τα σοβαρά προβλήματα, δέσμευση της δημοτικής αρχής είναι πως το δημοτικό ωδείο θα συνεχίσει την λειτουργία του, και σε τρεις ευρείες συσκέψεις που έγιναν για το θέμα ο ίδιος ο Γ. Ζερβάκης εγγυήθηκε πως η λειτουρίια του θα συνεχίσει κανονικά και σύννομα.
Η απρόσκοπτη λειτουργία του Ωδείου συνδέεται με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΟΚΑΣ που ελήφθη στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, να ζητήσει από το δημοτικό συμβούλιο σε συνεδρίαση του μέσα στον Δεκέμβριο, αλλαγή μίσθωσης  ώστε να περιέλθει στον ΔΟΚΑΣ ο χώρος του Πολύκεντρου και να μπορούν οι δομές του να λειτουργούν νόμιμα όλο τον χρόνο.
Τρέχει και η προθεσμία που δόθηκε από το ΥΠΠΟ (μέχρι τέλος Ιανουαρίου) για να δώσει τη συγκατάθεση της η τεχνική υπηρεσία του δήμου πως ο χώρος μπορεί να υποστηρίξει τη δομή του Ωδείου. Οπως είπε ο Μ. Περάκης, αν προκύψει θέμα ,”μοιραία θα πρέπει να μπούμε σε λογική συστέγασης, για το δεύτερο εξάμηνο, σε σχολική μονάδα”.

Ν. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm


Συνολικες προβολες σελιδας