Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Βουκουρέστι….το τέλος της ευρωπαϊκής μας διαδρομής!

ρουμανία 3Το τελευταίο ταξίδι του προγράμματος Erasmus+ “Tracing Our European Spirit” του Γενικού Λυκείου Σητείας έλαβε χώρα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας τον Οκτώβριο που μας πέρασε.
Οι μαθητές και οι καθηγητές του προγράμματος επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Ρουμανίας από τις 12/10 έως τις 18/10.
Κατά την διάρκεια της διαμονής τους οι Ρουμάνοι εταίροι προσέφεραν ένα μεστό πρόγραμμα και μια ζεστή φιλοξενία!
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας η αποστολή του σχολείου μας επισκέφθηκε τα δύο ρουμάνικα σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και ενημερώθηκε για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και τους τρόπους διδασκαλίας. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο ρουμάνικο Κοινοβούλιο (2ο μεγαλύτερο κτίριο του κόσμου και πρώην παλάτι του Τσαουσέσκου) καθώς και ξενάγηση στην πόλη με ιδιαίτερη έμφαση στα σημεία από όπου ξεκίνησε η επανάσταση του 1989. Αξιομνημόνευτη ήταν όμως και η εκδρομή που έγινε στα Καρπάθια Όρη και επίσκεψη στο παλάτι Πέλες καθώς και στο περίφημο κάστρο στου Κόμη Δράκουλα. Αναπόσπαστο κομμάτι της όλης εμπειρίας ήταν φυσικά και τα γεύματα με ρουμάνικες συνταγές τα οποία παρείχαν καθημερινά οι οικοδεσπότες!
Οι μαθητές μας, στα πλαίσια του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εξέλιξη της χώρας μας μετά το 1974. Δηλαδή την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, την Μεταπολίτευση, την είσοδο της χώρας στην ΕΟΚ και στην ΟΝΕ και όλα τα σημαντικά γεγονότα που σημάδευσαν την ιστορία της χώρας μέχρι και σήμερα.
ρουμανία 2
Από τις πιο ιδιαίτερες στιγμές της εκδρομής ήταν η παρουσίαση των παραδόσεων της κάθε χώρας με «τουριστικά περίπτερα» που προετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές του κάθε σχολείου! Οι μαθητές μας εξήγησαν την παράδοση των Καζανιών στην Κρήτη, των πανηγυριών, του Κλείδωνα καθώς και τα έθιμα του Πάσχα. Απαραίτητο κέρασμα ήταν φυσικά τα καλτσούνια και τα ξεροτήγανα!
Το Βουκουρέστι ήταν ο τελευταίος προορισμός του προγράμματος. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν δύο χρόνια εδώ στην πόλη μας. Οι μαθητές και οι καθηγητές «ταξίδεψαν» αυτά τα δύο χρόνια στους μύθους όλων των χωρών, χόρεψαν τους χορούς τους, έπαιξαν τα παιχνίδια τους, γεύτηκαν τις λιχουδιές τους, έμαθαν την ιστορία τους από την αρχαιότητα, τον Μεσαίωνα μέχρι και σήμερα! Μα πάνω από όλα ήρθαν σε επαφή με τους συμμαθητές και συναδέλφους τους, έγιναν φίλοι, έζησαν για λίγο όπως αυτοί. Έγιναν κοινωνοί του Ευρωπαϊκού μας πνεύματος!!!!

Πηγή : Style 100fm


Συνολικες προβολες σελιδας