Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019

Εκδήλωση στον Κουτσουρά με αφορμή την επέτειο του «Όχι»

κουτσουρας ΟΧΙΠραγματοποιήθηκε, όπως ήταν προγραμματισμένη, η εκδήλωση-αφιέρωμα στο Έπος του 1940, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Σχολείο Κουτσουρά.

Ήταν μια διοργάνωση της Ομάδα Πρωτοβουλίας Μακρύ Γιαλού και των Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής.
Στην αρχή ο Καθηγητής Μιχάλης Καναβάκης μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης και τη σκοπιμότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης και κατόπιν παρουσίασε τον ομιλητή κ Γιάννη Σταμέλο.
Ο κ Σταμέλος έκανε μια αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα ξεκινώντας από τις προκλήσεις των Ιταλών πριν από τον πόλεμο. Μίλησε για τον τορπιλισμό της «Έλλης» και με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας παρουσίασε μικρά βίντεο καθώς και πολυμέσα για να δώσει το κλίμα των γεγονότων της εποχής.
Αναφέρθηκε στη συμπεριφορά του Γκράτσι, στο χρονικό των γεγονότων τόσο της πρώτης γραμμής όσο και των μετόπισθεν.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τραγουδίστρια της νίκης Σοφία Βέμπο, στα σατιρικά τραγούδια με θέμα τον πόλεμο, τις γυναίκες της Ηπείρου, στη «Φανέλα του Στρατιώτη» και στις εθελόντριες νοσοκόμες. Προσπάθησε να υπογραμμίσει το κλίμα ομοψυχίας που επικράτησε σε ολόκληρο το ελληνικό έθνος  εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Αναφορά έγινε ακόμα στην Γερμανική Κατοχή και στις βαρβαρότητες που οι κατακτητές επέβαλαν στον υπόδουλο ελληνικό λαό. Στα 1170 ολοκαυτώματα που προκάλεσαν σε πόλεις και σε χωριά της χώρας μας.
Αναφορά έγινε και στην Εθνική Αντίσταση που αναπτύχθηκε αμέσως μετά την Γερμανική Κατοχή.
Στην ωραία εκδήλωση με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 συμμετείχαν με απαγγελίες ο κ. Ιωάννης Ατζαράκης και η μουσικός κα Δέσποινα Παντελή.
Η κα Παντελή δίδαξε και τη χορωδία που επέδωσε θαυμάσια επιλεγμένες κρητικές μαντινάδες που αναφέρονταν στο θέμα, όπως και διάφορες επιτυχίες της Βέμπο. Η ίδια συνόδευσε την χορωδία με το ακορντεόν της,
Μετά την ομιλία του κ Σταμέλου δόθηκε ο λόγος στους παρισταμένους οι οποίοι έκαναν σύντομες παρεμβάσεις.
Ο Καθηγητής Μ. Καναβάκης έκλεισε την εκδήλωση ευχαριστώντας του συντελεστές της, όπως και τους παρισταμένους, για τη συμμετοχή τους στην όμορφη εκδήλωση.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Κουτσουρά κ. Μιχάλη Γουλιέλμο και στον διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Ιεράπετρας κ. Θεόδωρο Μανουσάκη για την βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης. Ευχαριστίες απηύθυνε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και τα άλλα μέσα ενημέρωσης για την προβολή της.
Αξίζει να αναφερθεί ακόμα το γεγονός της παρουσίας στην εκδήλωση των δυο αδελφών του αειμνήστου ήρωα της Αλβανίας Ιωάννη Παπαδάκη από τον Άγιο Στέφανο.

Πηγή : Style 100Fm


Συνολικες προβολες σελιδας