Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Η δωρεά μυελού των οστών από υγιείς εθελοντές ξεκινά και στην Κρήτη

https://radiolasithi.gr/wp-content/uploads/pagni-aimodosia.jpg
Πρόσφατα έγινε η πρώτη δωρεά αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων (μυελού των οστών) από Κρητικό εθελοντή δότη στην Κρήτη.
Η συλλογή έγινε στην Αιμοδοσία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου (όπου τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται συλλογές αιμοποιητικών  μοσχευμάτων από ασθενείς) και με τη συνεργασία της Αιμοδοσίας και της Μονάδας Αυτόλογης Μεταμόσχευσης της Αιματολογικής κλινικής. Η διαδικασία διήρκεσε λίγες ώρες, ο δότης, ο οποίος δήλωσε ότι «ανέμενε την δωρεά με ευχάριστη αγωνία», είχε συμπαραστάτη την γλυκιά σύζυγο του, με την οποία το απόγευμα απόλαυσε μια βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου.

Η συλλογή μυελού των οστών από εθελοντές δότες είναι μια απλή και ασφαλής διαδικασία που δίνει κυριολεκτικά ευκαιρία ζωής σε κάποιους ασθενείς. Τα τελευταία χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο μεμονωμένων εθελοντών ή εθελοντικών συλλόγων  όπως και υπηρεσιών υγείας έχουν δραστηριοποιηθεί με ιδεώδες και όραμα την επάρκεια σε μυελικά μοσχεύματα για όλους τους ασθενείς. Έτσι στην χώρα μας ο αριθμός των εθελοντών δοτών μυελού από κάποιες χιλιάδες που ήταν  πριν 5 χρόνια σήμερα έχει ανέλθει σε εκατοντάδες χιλιάδες.

Η Κρήτη είναι πολύ ζωντανή σ’ αυτό, συμμετέχει ενεργά με εθελοντές δότες που ως τώρα μετακινούνταν στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά από εδώ και στο εξής τα πράγματα απλουστεύουν: οι Κρητικοί εθελοντές δότες μυελού των οστών θα μπορούν να χαρίζουν ζωή και στον τόπο τους. 

 

Συνολικες προβολες σελιδας