Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

«Δεν έχουμε χρόνο για το Μουσείο, εγώ είμαι καλλιτέχνης»! δήλωσε στα μέλη στη Γενική Συνέλευση του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας ο πρόεδρος κ.Μανιαδάκης

Πολλές αντιφάσεις και αποκαλυπτικές πληροφορίες είχε η Γ.Σ. της 29/9/2019 για όσους την παρακολούθησαν και δείχνουν τη βαθιά κρίση στην οποία έχει βυθιστεί ο σύλλογος.

Υπάρχει άραγε πιο αδιάσειστη απόδειξη της αποτυχίας αυτού του συμβουλίου από τη δημόσια ομολογία που έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ., κ. Μανιαδάκης, στη συνέλευση της  29/9/2019  ενώπιον των μελών, ότι «δεν έχουμε χρόνο για το Μουσείο, δεν προλαβαίνουμε να ασχοληθούμε με το Μουσείο, εγώ είμαι καλλιτέχνης»! Προέβη σε αυτήν τη δήλωση, όταν ρωτήθηκε γιατί το Μουσείο είναι κλειστό τέτοια εποχή και άνοιξε μόνο για 2 αντί για 6 μήνες, όπως είναι η συνήθης λειτουργία του;  Και η απάντηση ήταν ότι «δεν βγαίνει!» Δεν βγαίνει οικονομικά και για αυτό το έκλεισαν. Έτσι απλά.

Όσοι έχουμε υπηρετήσει τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας γνωρίζουμε ότι πάνω από 40 χρόνια το μοναδικό Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο της πόλης, ένα αληθινό κόσμημα, λειτουργούσε με τεράστιες θυσίες, προσωπικό χρόνο, αυταπάρνηση και εθελούσια προσφορά των μελών όλων των συμβουλίων που διοίκησαν αυτόν τον ιστορικό Σύλλογο. Έρχεται σήμερα  ο κ.Μανιαδάκης να δηλώσει με απάθεια ότι το παρόν 7μελές συμβούλιο δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με το Μουσείο !!!  και το κρατάει κλειστό σε μια περίοδο που στην πόλη υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, οι οποίοι απογοητευμένοι συναντούν κλειστή την πόρτα του.

Αν οι λειτουργικές δαπάνες του Μουσείου δεν καλύπτονται από τα έσοδα  του Συλλόγου, τότε πώς δικαιολογείται το πλεόνασμα στον οικονομικό απολογισμό που παρουσίασαν;  Αν όντως τα χρήματα που διαχειρίζεται ο σύλλογος δεν φτάνουν, για να πει ότι το Μουσείο «δεν βγαίνει», τότε έχουν κάνει κακό κουμάντο, και δεν μας λέει όλη την αλήθεια  και την ευθύνη που έχει η πλειοψηφία του συμβουλίου για τις προτεραιότητες και τις αποφάσεις που πήρε. Αλλά ακόμη και αν πιστέψουμε ότι πράγματι «δεν βγαίνει», όπως μας λέει, δεν σκέφτηκε καν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης ; Από την απάντηση που έδωσε και από τα πραγματικά γεγονότα είναι φανερό ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά δεν υπήρχε ούτε υπάρχει διάθεση για να αφιερώσει χρόνο για το Μουσείο.

Η ίδρυση και λειτουργία του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου αποτελεί καταστατικό σκοπό του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας, ο οποίος έχει και την ευθύνη ανάπτυξής του. Όταν λοιπόν μετά από 86  χρόνια έρχεται η στιγμή που ένας πρόεδρός του Δ.Σ.– ο οποίος με πραξικοπηματικό τρόπο έχει καθίσει στην καρέκλα του Προέδρου – δηλώνει ότι «δεν έχει χρόνο για το Μουσείο», τα σχόλια περιττεύουν.

Πολλά ερωτηματικά γεννά, εξάλλου, ο τρόπος που διαχειρίζονται το μητρώο μελών, δηλαδή τους ανθρώπους που συναποτελούν και στηρίζουν τον σύλλογο.  Ενημερωθήκαμε ότι έχουν ήδη γίνει αυθαίρετα διαγραφές δεκάδων μελών, χωρίς αυτά να ενημερωθούν. Μάλιστα, μέσα στα πολλά ψέματα που λένε είναι  ότι δήθεν με δική μου απόφαση έγιναν διαγραφές στο προηγούμενο συμβούλιο, ενώ εγώ ήμουν και είμαι αντίθετη σε τέτοιες ακραίες ενέργειες και, αντίθετα, μεριμνούσα να αυξηθούν τα μέλη, όπως οι εγγραφές νέων μελών αποδεικνύουν.  Στη συνέλευση παρουσίασαν 235 εγγεγραμμένα μέλη, από τα οποία ταμειακά τακτοποιημένα είναι μόνο τα 48, πράγμα που δείχνει την  αδιαφορία και την οικονομική αιμορραγία από την μη είσπραξη των συνδρομών, αλλά και το δημοκρατικό έλλειμμα στη συλλογική λήψη αποφάσεων. Στις συνελεύσεις εμφανίζονται μέχρι 40 άτομα και τα υπόλοιπα αγνοούνται ή έχουν δυσαρεστημένα αποστασιοποιηθεί. Ενόψει της εκκαθάρισης του μητρώου ενημέρωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε νέες διαγραφές μελών !

 Πράγμα που δείχνει την αντίληψη που έχει ο  Μανιαδάκης  και οι συν αυτώ για τη λογική του «αποφασίζομεν και διατάζομεν» με την οποία διοικούν το σωματείο. Αναρωτιέμαι μέσα στα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν την περίοδο ο σύλλογος, προτεραιότητα είναι να διαγράφουν ;  αντί να κοιτάζουν πώς θα συσπειρώσουν τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη και πώς θα τα  πείσουν ότι αξίζει να μείνουν μέλη και να στηρίξουν τον σύλλογο ;  Μήπως με αυτές τις ενέργειες κάποιοι έχουν δρομολογήσει μια επικίνδυνη μετάλλαξη του ιστορικού μας σωματείου ;

Η αποτυχία του παρόντος συμβουλίου να διοικήσουν επωφελώς το σύλλογο επισημάνθηκε και σε επιστολή 3 πρώην προέδρων του Δ.Σ. που εστάλη και ανεγνώσθη στη συνέλευση. Στην επιστολή ζητήθηκε να βρεθεί μια λογική λύση στο πρόβλημα του συλλόγου, ειδάλλως να δηλώσει παραίτηση το παρόν Δ.Σ. γιατί έχει αποτύχει. Η επιστολή των πρώην προέδρων αγνοήθηκε με απαξίωση.

Όσον αφορά τις ανακρίβειες που σκόπιμα διαδίδονται για τη μηνυτήρια αναφορά, δηλώνω ότι  δεν βρίσκομαι σε αντιδικία με το σωματείο, το οποίο υπηρέτησα ανιδιοτελώς 7 χρόνια. Αντιτίθεμαι στις παράνομες ενέργειες 4 προσώπων και στην αδιαφάνεια με την οποία διαχειρίστηκαν τα οικονομικά του συλλόγου. Για τις ενέργειές τους αυτές έχουν ήδη πάρει κλήτευση να απολογηθούν. Η προσφυγή στη δικαιοσύνη υπαγορεύεται από το καταστατικό συμφέρον  του Συλλόγου, το οποίο κάποιοι με την αλαζονεία ότι κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει, συνεχίζουν να περιφρονούν επί ζημία του συλλογικού σκοπού.

Αννα Εμμ.Μανουσάκη
Πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος»


Συνολικες προβολες σελιδας