Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

Συζήτηση με την Ένωση Γονέων για τα κτιριακά προβλήματα των σχολείων της Σητείας

Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Σητείας και Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Γιάννης Παπαδάκης συναντήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου με εκπροσώπους της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Σητείας. Συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Αϊλαμάκης.

Στη διάρκεια της συνάντησης ετέθησαν ζητήματα που αφορούν τις κτηριακές εγκαταστάσεις σχολικών μονάδων του Δήμου με επίκεντρο το ΕΠΑ.Λ. Σητείας καθώς και το σχολείο της Τ.Κ. Σκοπής, όπου παρουσιάζονται προβλήματα.
«Συζητήθηκαν», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, «βασικά θέματα για τις σχολικές μονάδες του Δήμου Σητείας. «Αναφερθήκαμε διεξοδικά στο ΕΠΑ.Λ. και στο σχολείο της Σκοπής. Στο ΕΠΑ.Λ. υπάρχει το ιδιοκτησιακό ζήτημα, το οποίο δεν έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι άμεσα -στο επόμενο δίμηνο- θα έχει αντιμετωπιστεί ώστε ο Δήμος ως ιδιοκτήτης πλέον να μπορεί να κινηθεί πάνω σε νόμιμες διαδικασίες, για ο,τιδήποτε απαιτείται, πυροπροστασία, ελέγχους στατικότητας του τμήματος του ΕΠΑ.Λ., το οποίο έχει προβλήματα κι επικινδυνότητα. Δεσμεύομαι ότι θα προχωρήσουμε άμεσα. Το σχολείο της Σκοπής αντιμετωπίζει επίσης κάποια προβλήματα και θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις.
Ήταν μία ενημερωτική συνάντηση, θέσαμε βάσεις συνεργασίας. Θα είμαστε πάντα ανοικτοί προς την Ένωση και όλες τις σχολικές μονάδες. Τα παιδιά είναι τα μέλλον μας κι έχουμε την υποχρέωση να διευκολύνουμε την λειτουργικότητα και να εστιάσουμε στην ασφάλεια των σχολικών μας μονάδων. Έχουμε μεγάλο έλλειμμα στη Σητεία, δυστυχώς οι περισσότερες κτηριακές μονάδες έχουν προβλήματα “νομιμότητας” λόγω επεκτάσεων, λόγω μη τακτοποίησης των αυθαιρέτων, λόγω ιδιοκτησιακού κλπ. Από ‘κει ξεκινάνε όλα. Όταν ένα κτήριο δεν είναι νόμιμο, δεν ανήκει στην ιδιοκτησία του Δήμου, δεν μπορεί να επέμβει. Δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα, επομένως θα δοθεί βαρύτητα το επόμενο διάστημα -απαιτείται ένα βάθος χρόνου, διότι χρειάζεται η συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολείων και όλους τους αρμόδιους- για να λύσουμε αυτό το θέμα της νομιμότητας των χώρων. Επισκευαστικές εργασίες, βάψιμο, σοβάντισμα θεωρώ ότι δεν είναι ουσιαστικές επεμβάσεις κάτι που θα ήταν για παράδειγμα μία ενεργειακή αναβάθμιση ενός σχολείου.
Χρειαζόμαστε την βοήθεια των Διευθυντών των σχολείων λοιπόν ώστε να προσπαθήσουμε και κάποια στιγμή να έχουμε ξεκάθαρο καθεστώς και να μπορούμε να κάνουμε έργα και επεμβάσεις στις σχολικές μονάδες».

Να προχωρήσει η διαδικασία νομιμοποίησης
Από την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων συμμετείχαν η Πρόεδρος κ. Κατερίνα Τσούκη και τα μέλη Μαρία Γιατζάκη, Γιάννης Φουντουλάκης και Κυριάκος Παπαϊωάννου.
«Έγιναν», δήλωσε η κ. Τσούκη, «ενημέρωση και συζήτηση για τα κτηριακά των σχολείων. Πρωτίστως για το ΕΠΑ.Λ. να δούμε πώς θα προχωρήσει η διαδικασία νομιμοποίησης και τακτοποίησης του κτιρίου ώστε να περάσει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Δήμου και να μπορούν στη συνέχεια να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις και να σταματήσει να υπάρχει το πρόβλημα.
Ο κ. Παπαδάκης μας είπε ότι έχει αναλάβει το θέμα προσωπικά, έχει μπει στη διαδικασία να ψάξει να βρει πού βρίσκονται τα χαρτιά, οι μελέτες, τι δεν υπάρχει. Από την πλευρά μας θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να τρέξει το θέμα όσον το δυνατόν γρηγορότερα με κύριο μέλημα την ασφάλεια των παιδιών και την επίλυση αυτού του χρόνιου προβλήματος.
Μιλήσαμε και για το σχολείο της Σκοπής, το οποίο έχει τεράστια κτηριακά θέματα, πολλές ελλείψεις. Πριν λίγες ημέρες είχαμε ενημέρωση και το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι τουαλέτες, που είναι σε τριτοκοσμική κατάσταση. Αναφέρθηκε το θέμα, ο κ. Παπαδάκης μας είπε ότι έχει γίνει αυτοψία και δεσμεύτηκε ότι πολύ σύντομα θα επιλυθεί.
Βέβαια για όλα τα σχολεία πρέπει να λυθεί το ιδιοκτησιακό θέμα, άρα θα πρέπει να ενεργοποιηθούν τόσο οι σύλλογοι διδασκόντων με την διεύθυνση του κάθε σχολείου, τόσο οι σύλλογοι γονέων, να βοηθήσουμε όλοι μαζί.
Ο κ. Παπαδάκης δεσμεύτηκε ότι θα τρέξει όσο μπορεί τα θέματα αυτά για να μπούμε επιτέλους στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων, κάτι που ξεκινάει να τρέχει μέσα στο Νοέμβριο και πάλι η Σητεία θα μείνει εκτός, ενώ όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι ήδη επωφελούνται».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας