Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Χρειάζεται να γίνει επικαιροποίηση του σχεδίου πόλεως Σητείας

Συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σητείας υπό την προεδρία της αρμόδιας Αντιδημάρχου κ. Ελένης Πλατανάκη. Τα μέλη που απαρτίζουν την Επιτροπή είναι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι:
Ελένη Πλατανάκη -Πρόεδρος, Νίκος Μακρυνάκης, Σταύρος Συλιγαρδάκης, Μανώλης Αυγουστινάκης, Μανώλης Τσιφετάκης, Γιώργος Αϊλαμάκης, Γιάννης Παπαδάκης.
Της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης προηγήθηκε ενημέρωση για το αντικείμενο της Επιτροπής, τις κατηγορίες και την πληθώρα των θεμάτων, με τα οποία ασχολείται. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής λαμβάνει αποφασιστικές και γνωμοδοτικές αποφάσεις. Ασχολείται μεταξύ άλλων με την ανάκληση άδειας καταστημάτων, με θέματα περιβάλλοντος, αναπλάσεων, ρυμοτομικά ζητήματα, κοπής δέντρων κι άλλα που αφορούν την ποιότητα ζωής. Για κάποια η Επιτροπή λαμβάνει αποφάσεις, ενώ για άλλα γνωμοδοτεί και ακολούθως συζητούνται και λαμβάνονται αποφάσεις από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Συζητήθηκε κι εγκρίθηκε ομόφωνα η  άρση ασυμφωνίας μεταξύ εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και υφιστάμενης διαμορφωμένης κατάστασης στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Ιδομενέως.
Όπως ανέφερε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και μέλος της Επιτροπής κ. Γιάννης Παπαδάκης, «η συμφωνία του σχεδίου πόλεως Σητείας με την υφιστάμενη κατάσταση έχει τροποποιήσεις και πρόθεση της νέας Δημοτικής Αρχής είναι η αντιμετώπιση της διαμορφούμενης κατάστασης συνολικά και ουσιαστικά. Χρειάζεται να γίνει επικαιροποίηση του σχεδίου πόλεως με την υφιστάμενη κατάσταση.
Δυστυχώς στην διάρκεια των πολλών ετών -περισσότερα από 50- του σχεδίου πόλεως, από την στιγμή που έγινε η αποτύπωσή του σε ένα σχέδιο που έχει μία κλίμακα 1 προς 2.000, αυτόματα σημαίνει ότι μία γραμμή του χιλιοστού είναι δύο μέτρα. Σε κάποια σημεία λοιπόν, στην ανάλυση του σχεδίου δεν μπορεί να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα π.χ. αν είναι ακριβώς 5 μ. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν κτιστεί οικίες επί παραδείγματι από την μία και την άλλη πλευρά και στο μέσο υπάρχει ένα οικόπεδο, το οποίο με την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως με την πράξη, όπως έχει οριστεί, έχει κάποια ασυμφωνία.
Αυτές τις άρσεις πρέπει λοιπόν να “γιατρεύουμε” με κάποιες επιμέρους αποφάσεις. Αυτό που ανέφερα ήταν ότι πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν το μέγεθος της τροποποίησης, το οποίο θα υπάρχει -το αντιμετωπίζει καθημερινά σχεδόν η ΥΔΟΜ- και να το αντιμετωπίσουμε γενικά. Να κάνουμε μία αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του σχεδίου, να προλάβουμε καταστάσεις δηλαδή. Να δούμε τί είχαμε και τί έχουμε και να λύσουμε προβλήματα μαζικά κι όχι ατομικά ή αποσπασματικά».
Το τελευταίο θέμα που συζητήθηκε αφορούσε την γνωμοδότηση της Επιτροπής για κοπή ή μη δέντρου (φίκου) εντός οικισμού Κοινότητας Σκοπής Δημοτικής Ενότητας Σητείας. Το ρίζωμα του δέντρου, όπως διαπιστώθηκε, έχει προκαλέσει προβλήματα στην τοιχοποιία οικείας. Ο αρμόδιος υπάλληλος της υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου προέβη σε αυτοψία.
Όπως αναφέρθηκε οι κοπές δέντρων πρέπει να είναι περιορισμένες. Επίσης να αντικαθίσταται -όπου είναι εφικτό- με άλλα που να μην δημιουργούν προβλήματα. Στην προκειμένη περίπτωση αποφασίστηκε η κοπή του με προϋπόθεση την φύτευση άλλου δέντρου, κατόπιν πρότασης γεωπόνου ώστε να μην παρουσιαστεί αντίστοιχο πρόβλημα μελλοντικά.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης με δηλώσεις της η κ. Πλατανάκη εστίασε στο ρόλο της Επιτροπής, «η οποία ασχολείται με πολλά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα και ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των δημοτών», όπως τόνισε.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας