Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Πολιτισμός ανοιχτών θυρών και πολλών επιπέδων, η πρόταση της Μαρίας Γιαννακάκη

61079015_10217624460018885_4526311680719716352_nΠολυσχιδής,εξωστρεφής και σε κάθε περίπτωση πρωταγωνίστρια  θα είναι η δράση για τον πολιτισμό της νέας δημοτικής αρχής, με την αρμόδια  εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Μαρία Γιαννακάκη να έχει καταθέσει τις προτάσεις της όπου η καταγραφή, η παράδοση και η παιδεία  θέλουν να επικοινωνήσουν με το μέλλον της περιοχής.

Η οποία επιδιώκει τη συνέργεια και τη συνεργασία, κρατώντας σταθερό και ατόφιο το δικό της πολιτιστικό προϊόν, έτσι όπως εξελίσσεται, μέσα από την επαφή του με άλλες τοπικότητες,κουλτούρες, ιδέες. Ο πολιτισμός είναι, για την Μ. Γιαννακάκη, η αναπτυξιακή προοπτική.
(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο)

Προτάσεις πολιτιστικής πολιτικής του δήμου Σητείας
Ο πολιτισμός ενός τόπου είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την παιδεία και την ιστορία του .
Συνεπώς , οφείλουμε να
-Ενισχύσουμε το μεσογειακό πανεπιστήμιο
[ διεκδικώντας και δεύτερο τμήμα για το  δήμο μας] ,αλλά και τα σχολεία και τις υφιστάμενες δομές μόρφωσης  , ελέγχοντας και αναπληρώνοντας  τις ελλείψεις τους , βρίσκοντας προγράμματα που θα βοηθήσουν το έργο τους.
-Ενεργοποιήσουμε  το ανοιχτό πανεπιστήμιο ,σε συνεργασία με τις άλλες πόλεις της Κρήτης όπου ήδη λειτουργεί
-Ενισχύσουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους  του δήμου , που είναι η ραχοκοκαλιά της πολιτιστικής μας δράσης , αναγνωρίζοντας τις ανάγκες τους σε υποδομές  , δίνοντας ορίζοντα και κατευθύνσεις για καινούργιες και πρωτοπόρες εκδηλώσεις , δημιουργώντας δίκτυο , έτσι ώστε να είναι δυνατή η συνεργασία και η από κοινού δημιουργία δομών και δράσεων πολιτισμού, διευρύνοντας και εμπλουτίζοντας τους στόχους τους
-Να δείξουμε το ενδιαφέρον και την υποστήριξη μας σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες ,του τόπου μας που παρουσιάζουν έργο ,με έμφαση στη νέα γενιά .  Έχουμε , επίσης καταρτίσει ένα πρώτο κατάλογο με ονόματα Σητειακών επαγγελματιών καλλιτεχνών , ο οποίος φυσικά θα εμπλουτισθεί , που μπορούν να συνδράμουν  το  πολιτισμό του τόπου μας.
-Να επισπεύσουμε  την καταγραφή , ενίσχυση, και διαφήμιση ,των υπαρχόντων μουσείων ολόκληρου του δήμου Σητείας ,εντάσσοντας τα στις πολιτιστικές  , περιβαλλοντολογικές , εκπαιδευτικές  διαδρομές , δημιουργώντας παράλληλα και νέα [ μουσείο ελιάς π.χ. ] όπου είναι δυνατόν
καταγράψουμε , αναδείξουμε και προστατεύουμε  τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία του δήμου μας , αναγνωρίζοντας τα σαν δυναμικό στοιχείο ανάπτυξης και προβολής του τόπου μας παγκοσμίως , δημιουργώντας πόλο έλξης για χιλιάδες μελετητές και θαυμαστές του μινωικού πολιτισμού , αλλά και της βυζαντινής , μεσαιωνικής , ενετικής και τουρκικής κατοχής.
-[ Για το 2020 προτείνουμε δράσεις και εκδηλώσεις για τον μινωικό ΠΕΤΡΑ που συμπληρώνει 35 χρόνια συνεχούς ανασκαφής από την κ Μεταξία Τσιποπούλου ]
-δημιουργία ιστορικού επιστημονικού και καλλιτεχνικού αρχείου Σητείας , που θα συγκεντρώσει–, ταξινομήσει και προβάλει σε συνεργασία με τη δημοτική βιβλιοθήκη , όλο το έργο που έχει παραχθεί από ανθρώπους που κατάγονται , έζησαν η αναφέρονται στη Σητεία στο έργο τους .
πραγματοποίηση συνεδρίων για τα σημαντικά ιστορικά , λογοτεχνικά , μουσικά ,διατροφικά , επιστημονικά και άλλα θέματα που αφορούν στο τόπο μας .
-δημιουργία , [ανασύσταση ] της γιορτής της Σητείας και των προϊόντων  της .
δημιουργία  [σε συνεργασία με το ωδείο Σητείας ]ορχήστρας  συμφωνικής μουσικής.
-Δημιουργία  πινακοθήκης σύγχρονης  και κλασσικής τέχνης Σητείας , με μόνιμη συλλογή ,αλλά και τρέχουσες εκθέσεις .
-Συνεργασία , ανταλλαγή ,αλληλοεπίδραση, αλλά και συμπαραγωγή προϊόντων πολιτισμού  με τους δήμους της Κρήτης , αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού.



Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις και προτάσεις μας που ασφαλώς θα τεθούν σε διαβούλευση και θα εμπλουτισθούν .
Με λογισμό και μ όνειρο , λέει ο ποιητής , ας πορευτούμε . καλή επιτυχία σε όλους μας,

ΜΑΡΙΑ  ΔΙΟΝ. ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
Εντεταλμένη  για θέματα πολιτισμού δημοτική σύμβουλος Σητείας
 
 ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm



Συνολικες προβολες σελιδας