Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση με τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Σητείας, κυρίαρχο αίτημα η αγροτική οδοποιία

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της νέας Δημοτικής Αρχής με όλους τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Σητείας.
Η συνάντηση έλαβε χώρα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σητείας Γιώργου Ζερβάκη και φιλοξενήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρόντες επίσης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Σητείας Νίκος Μακρυνάκης, Ελένη Πλατανάκη, Γιάννης Παπαδάκης, Γιώργος Αϊλαμάκης. Παρέστησαν ακόμη ο επικεφαλής και ο Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Σητεία Μπροστά» Θοδωρής Πατεράκης και Γιάννης Δρακάκης αντίστοιχα.
«Σκοπός της συνάντησης», όπως ανέφερε ο Δήμαρχος τόσο κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση όσο και στο τέλος της συζήτησης, «ήταν η γνωριμία και μία πρώτη επαφή των εκπροσώπων των κοινοτήτων και της Δημοτικής Αρχής, επίσης η αλληλοενημέρωση, η συνειδητοποίηση όλων ότι τα προβλήματα είναι κοινά και η αποδοχή ενός πλαισίου αρχών συνεργασίας, στην οποία εστίασε στις τοποθετήσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης».
Ο κ. Ζερβάκης ζήτησε την συνδρομή όλων για να μπορέσει να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα ο ιεραρχικός σχεδιασμός του Δήμου. Παράλληλα δήλωσε την πλήρη στήριξη της Δημοτικής αρχής στα προβλήματα των Τοπικών Κοινοτήτων. Εστίασε στην συλλογική προσπάθεια και ενημέρωσε ότι θα ακολουθήσει επόμενη συνάντηση, στην οποία -αφού έχουν συζητηθεί με τα Τοπικά Συμβούλια, όπου υπάρχουν κι έχουν καταγραφεί η υπάρχουσα κατάσταση και οι προτεραιότητες από τους Προέδρους- θα κατατεθούν τα θέματα άμεσης προτεραιότητας για να δρομολογηθούν.
Έμφαση θα δοθεί στον τομέα της αγροτικής οδοποιίας, αφού, όπως αναδείχθηκε και στην διάρκεια της συζήτησης, αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα για όλα τα χωριά. «Υπάρχουν προβλήματα που αφορούν όλα τα χωριά. Θέματα που χρονίζουν δυστυχώς. Πάντα υπάρχουν ανάγκες, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα, και πάντα πρέπει να είμαστε εδώ για να μπορέσουμε να δίνουμε λύσεις. Να είστε σίγουροι ότι η δικαιοσύνη διέπει την παρούσα Δημοτική Αρχή. Δεν υπάρχει περίπτωση να θεωρήσει κανείς ότι μεροληπτούμε υπέρ του ενός ή του άλλου χωριού. Γι’ αυτό να είστε σίγουροι.
Θέλουμε την βοήθεια όλων σας. Θα έχετε την δική μας βοήθεια, γι’ αυτό να είστε σίγουροι. Όλοι μας έχουμε διάθεση και θέλουμε να παράξουμε έργο. Θα είμαστε σύμμαχοι σας», τόνισε ο κ. Ζερβάκης

Οι τοποθετήσεις
Κατόπιν το λόγο έλαβαν οι Αντιδήμαρχοι, αναφέρθηκαν στις αρμοδιότητές τους ο καθένας σε σχέση και με την λειτουργία των Τοπικών Κοινοτήτων. Ζήτησαν με την σειρά τους συνεργασία και δήλωσαν την σαφή πρόθεσή τους να εργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν προβλήματα.
Ακολούθως τοποθετήθηκαν και όλοι οι Πρόεδροι. Στην διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκε ο προβληματισμός και η αγωνία τους, ενώ ετέθησαν και προτάσεις.

Τα προβλήματα
– Πρώτο ήταν  η αγροτική οδοποιία, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι κοινότητες σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό η κάθε μία. Ειδικά μετά τη θεομηνία της 6ης Απριλίου και το μέγεθος των καταστροφών και ζημιών που προκάλεσε. Μάλιστα, όπως τόνισαν πολλοί Πρόεδροι, ακόμη και παρά τις παρεμβάσεις που έγιναν, τα προβλήματα παραμένουν πολλά και χρήζουν αντιμετώπισης, καθώς θα έρθει η χειμερινή περίοδος και οι βροχοπτώσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν την κατάσταση. Και βέβαια, αν δεν δοθούν λύσεις, σε πολλές περιοχές θα υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση για την ελαιοσυγκομιδή.
– Η άρδευση, η αποκομιδή και γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων αποτελούν κοινά προβλήματα, ενώ επιμέρους ετέθησαν και  ζητήματα σχετικά με την κατάσταση των κοινοτικών καταστημάτων, των κοιμητηρίων, δρόμων εντός των χωριών και άλλα της επαρχιακής οδοποιίας, του καθαρισμού ιδιωτικών οικοπέδων.
– Επίσης ετέθη τόσο από τους εκπροσώπους της Δημοτικής Αρχής όσο και των Κοινοτήτων ο σωστός προγραμματισμός παρεμβάσεων (αγροτική οδοποιία) και η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Κοινοτήτων. Ακόμη η λειτουργία των συνεργαζόμενων υπηρεσιών του Δήμου και το ωράριο του προσωπικού τους.
Θα ακολουθήσει, όπως προαναφέρθηκε, επόμενη συνάντηση με αντικείμενο την ιεράρχηση και τον από κοινού προγραμματισμό δράσης.

Για την αγροτική οδοποιία
Μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης σε διάρκεια και καλό κλίμα συνάντησης ο κ. Ζερβάκης δήλωσε:
«Είχαμε μία προγραμματισμένη συνάντηση με τους Προέδρους των Τ.Κ. προκειμένου να γίνει μία πρώτη γνωριμία- επαφή και να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας της Δημοτικής Αρχής με τα χωριά μας. Είχαμε επισημάνει και προεκλογικά ότι προτεραιότητά μας είναι οι Τοπικές Κοινότητες διότι θεωρούμε ότι αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι του Δήμου μας, έχουν αυξημένες ανάγκες και πρέπει να δώσουμε μία βαρύτητα στα χωριά μας.
Τα βασικά προβλήματα των τοπικών διαμερισμάτων έχουν να κάνουν με την αγροτική οδοποιία, την άρδευση και με την καθημερινότητα. Το σπουδαιότερο όλων -όπως αποτυπώθηκε στην συνάντηση- σχετίζεται με τις παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία και το πώς χειρίζονται και κατανέμονται τα μηχανήματα του Δήμου. Από ό,τι φάνηκε κατά την συζήτηση, υπήρξε μεγάλη απόκλιση των ωρών, οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με το παραγόμενο έργο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι κάτι που δεν ευχαριστεί κανέναν μας και δείχνει ότι υπάρχει μία αδυναμία στην επιτέλεση του συγκεκριμένου καθήκοντος και την αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών.
Σε ό,τι αφορά την πρόταση μας η οποία έχει κατατεθεί από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Παπαδάκη, το συγκεκριμένο ζήτημα μπορεί να λυθεί βάσει πλαισίων ισονομίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Θα αποτυπωθούν όλοι οι αγροτικοί μας δρόμοι σε έναν χάρτη Google. Θα υπάρξουν συντεταγμένες στα σημεία όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις. Θα υπάρχει μία πλατφόρμα με ένα ιστορικό όλων των παρεμβάσεων χρονικά και ποσοτικά ώστε να ξέρουμε ανά πάσα στιγμή που έγινε μία παρέμβαση, πόσο χρόνο διήρκεσε και τί αποτελέσματα είχε. Αυτό είναι τόσο διαφανές, που θα έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, είτε Πρόεδρος Τ.Κ., είτε πολίτης για να γνωρίζει τί γίνεται, πόσο και πού.
Θεωρώ ότι είναι μία καινοτόμος πρόταση, ίσως δύσκολο αρχικά να αποτυπωθεί ή να γίνει πλήρως αντιληπτή, αλλά είμαστε σίγουροι ότι σε βάθος χρόνου θα έχει πολύ σοβαρά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε στο συγκεκριμένο κομμάτι της αγροτικής οδοποιίας».

Καταμερισμός αρμοδιοτήτων
«Παράλληλα ζητούμενο είναι οι επιπλέον αρμοδιότητες στα Τοπικά Διαμερίσματα, οι οποίες θα δοθούν εγγράφως. Η επιστασία δηλαδή, η συγκεκριμένη, σε ό,τι αφορά τις επεμβάσεις στα δίκτυα άρδευσης, η προστασία της δημοτικής περιουσίας. Θεωρούμε ότι είναι αρμοδιότητες των Προέδρων, οπότε πρέπει να τους δώσουμε τη γραπτή εντολή για το συγκεκριμένο ζήτημα, που ήταν και μία πρόταση Προέδρων και θέλουμε να υλοποιήσουμε, αρκεί να υπάρχει το νομικό πλαίσιο, το οποίο ήδη επεξεργαζόμαστε.
Θα ακολουθήσει κι άλλη συνάντηση. Ζητήσαμε από τους Προέδρους μία αποτύπωση όλων των προβλημάτων ιεραρχικά για να μπορέσουμε να καθορίσουμε πράγματα και να βάλουμε σε τροχιά υλοποίησης τα μικρότερα φθάνοντας στα μεγαλύτερα. Στο πλαίσιο πάντα μίας αντιμετώπισης ισότητας, δικαιοσύνης και διαφάνειας.
Οι Πρόεδροι έδειξαν ενδιαφέρον, θεώρησαν ότι ήταν προς όφελος όλων μας η συγκεκριμένη συνάντηση, παρ’ όλο που μπορεί να υπήρξαν και κάποιες αντεγκλήσεις μεταξύ των Προέδρων, διότι ο καθένας είναι υπόλογος απέναντι στους κατοίκους του χωριού του και οι απαιτήσεις είναι πολλές. Το γνωρίζουμε και θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται οι λύσεις των προβλημάτων των Τοπικών Διαμερισμάτων να είναι άμεσες, τουλάχιστον στα καθημερινά τους προβλήματα και σε ότι έχει να κάνει με κάποια μακροπρόθεσμα έργα.
Ήταν μία καλή συνάντηση, όπως όλες όσες έχουν ως τώρα πραγματοποιηθεί. Θα προσπαθήσουμε πάντα με ένα πλαίσιο διαφάνειας να γίνονται όλα. Ανοικτά στον κόσμο. Να μην υπάρχει τίποτα κρυφό και τίποτα πίσω από κλειστές πόρτες», κατέληξε ο Δήμαρχος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας