Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Η τελική επικύρωση για τα κρητικά κοιτάσματα

Εξόρυξη πετρελαίου
Ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά

Εντός ημερών κυρώνονται από τη Βουλή οι συμβάσεις για τα δύο θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά του νησιού
Μαζί με τα... πρωτοβρόχια «σκάνε» και οι σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο των υδρογονανθράκων της Κρήτης!

Εντός των προσεχών ημερών αναμένεται η κύρωση από τη Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης για τις έρευνες υδρογονανθράκων στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, που είχαν υπογραφεί πριν από λίγους μήνες ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία ExxonMobil, Total, ΕΛ.ΠΕ.
Τα διαδικαστικά ολοκληρώθηκαν από πλευράς Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και υπουργείου Ενέργειας-Περιβάλλοντος.
Τις ημέρες αυτές τακτοποιούνται οι τελικές εκκρεμότητες με τις υπογραφές από τα άλλα συναρμόδια υπουργεία στο σχετικό σχέδιο νόμου και, όπως όλα δείχνουν, έφτασε η μεγάλη ώρα της κύρωσης από το ελληνικό Κοινοβούλιο των συμβάσεων παραχώρησης για τα θαλάσσια οικόπεδα τόσο της Κρήτης όσο και του Ιονίου... Κάτι που είχε προαναγγείλει ότι θα συμβεί μέσα στον Σεπτέμβριο, προ ενάμιση μήνα περίπου, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο συνάντησής του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών και αρμόδιο για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον.
Συνάντηση που αποτέλεσε έναν ηχηρό προπομπό ενόψει της ενεργειακής διάσκεψης με τη συμμετοχή Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, που είχε λάβει χώρα στην Αθήνα.
Όπως όλα δείχνουν λοιπόν, όλα είναι έτοιμα πια από διαδικαστικής πλευράς. Και έτσι, εντός των προσεχών ημερών, θα πέσει η “αυλαία” των μακρών διαδικασιών για το εγχείρημα της έρευνας και μελλοντικής αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου που εκτιμάται ότι κρύβεται σε μεγάλα μεγέθη στον θαλάσσιο χώρο δυτικώς και νοτίως του νησιού μας.
Αφότου κυρωθούν οι συμβάσεις από τη Βουλή και γίνουν νόμος του ελληνικού κράτους, η ισχυρή κοινοπραξία, που συνθέτουν ο αμερικανικός κολοσσός της ExxonΜobil, ο γαλλικός κολοσσός της Total και τα ΕΛ.ΠΕ., μπορεί να βάλει μπρος πια τις πρώτες διαδικασίες για το κομμάτι των ερευνών υδρογονανθράκων στα δύο μεγάλα θαλάσσια μπλοκ.
Θυμίζουμε ότι οι συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ισχυρής κοινοπραξίας, που συνθέτουν ο αμερικανικός κολοσσός ExxonΜobil, η γαλλική Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια, είχαν υπογραφεί στα τέλη Ιουνίου μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.
Τις συμβάσεις υπέγραψαν οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών της κοινοπραξίας με την παρουσία των πρέσβεων των δύο χωρών και του τότε Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη.
Πριν την υπογραφή των συμβάσεων, χαιρετισμό απηύθυναν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην ευκαιρία ανάδειξης της χώρας σε σημαντικό ευρωπαϊκό ενεργειακό κόμβο.
Οι δύο συμβάσεις που υπογράφηκαν στα τέλη Ιουνίου αφορούν σε δύο υποθαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Στην ανάδοχη κοινοπραξία η γαλλική Total, που έχει και ρόλο leader, μετέχει με 40%, η αμερικανική ExxonMobil με επίσης 40% και τα EΛ.ΠΕ. με 20%. Η έρευνα των υποθαλάσσιων οικοπέδων στην Κρήτη θα διαρκέσει οκτώ χρόνια και περιλαμβάνει την απόκτηση σεισμικών δεδομένων, επιφανειακή γεωχημική έρευνα, καθώς και μια γεώτρηση σε βάθος 4.000 μέτρων.
Κανονικά οι συμβάσεις ήταν να κυρωθούν από το Κοινοβούλιο μέσα στο καλοκαίρι. Λόγω και εθνικών εκλογών υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση. Και έτσι, οι συμβάσεις παραχώρησης για τα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα κυρωθούν από τη Βουλή τώρα, ανοίγοντας κατόπιν τον δρόμο στην παραχωρησιούχο κοινοπραξία να βάλει μπρος τις πρώτες εργασίες ερευνών για κοιτάσματα ανοιχτά του νησιού μας.

ΚΡΗΤΗ-ΙΟΝΙΟ
Έπεται συνέχεια σε νέες περιοχές
Βεβαίως θα πρέπει να τονιστεί ότι το κεφάλαιο που λέγεται “έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων ανοιχτά της Κρήτης” δεν περιορίζεται στα δύο πρώτα αυτά θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Έπεται συνέχεια και δη ηχηρή...
Όπως έχουμε γράψει, η ΕΔΕΥ ετοιμάζεται να προωθήσει και νέα θαλάσσια μπλοκ, νοτίως αυτή τη φορά του νησιού, και μάλιστα πιάνοντας και προς την ανατολική πλευρά σε ένα βαθμό. Πρόκειται για περιοχές νότια της Κρήτης, καθώς και για το κεντρικό Ιόνιο, για τις οποίες έχουν ήδη γίνει μελέτες, οι οποίες θα συνοδεύσουν τα υπάρχοντα γεωφυσικά δεδομένα.
Το μεγάλο ενδιαφέρον για την έρευνα υδρογονανθράκων κυρίως στη θάλασσα νότια της Κρήτης εδράζεται στις πολλές ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, στο νέο γεωλογικό μοντέλο ερευνών που ακολουθείται από το 2015 στη Μεσόγειο για τα κοιτάσματα σε ανθρακικά πετρώματα - μετά τη μεγάλη επιτυχία της ENI στο Ζορ της Αιγύπτου - σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις όσον αφορά στις γεωτρήσεις σε βαθιά και υπερβαθέα ύδατα (πάνω από 3.000 μέτρα).

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας