Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ικανοποιητικά εξελίσσεται φέτος η δακοκτονία στη Σητεία

Ικανοποιητικά εξελίσσεται φέτος η δακοκτονία, όπως ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας κ. Γιώργος Τσιφετάκης.  «Αυτό», εξήγησε, «οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν έγκαιρα οι απαιτούμενες διαδικασίες φέτος κι αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται ο τέταρτος ψεκασμός.

Βάσει των στοιχείων των υπηρεσιών σε ότι αφορά το Δήμο Σητείας, ο δάκος είναι ελεγχόμενος και είναι λίγες οι περιοχές, κυρίως ορεινές, όπου καταγράφεται πτώση της θερμοκρασίας, άρα ευνοείται ο δάκος και υπάρχει μία αυξημένη τάση. Έχουμε όμως τη δυνατότητα να κάνουμε ακόμη δύο ψεκασμούς, σύμφωνα με την τελευταία διαδικασία των δύο διαγωνισμών που διεξήχθη από την Περιφέρεια.
Πιστεύω λοιπόν ότι βάσει αυτής της δυνατότητας και με την συνδρομή των ίδιων των παραγωγών, αν χρειαστεί, να έχουμε μία πολύ καλή χρονιά με ποιοτικά λάδια, κάτι που θα είναι πολύ θετικό».
Οι τιμές
Για τα μηνύματα εν όψει της νέας ελαιοκομικής σαιζόν για την περιοχή του Δήμου Σητείας, αλλά και την εμπορία του προϊόντος -που αποτελεί μείζον θέμα- ο κ. Τσιφετάκης σημείωσε ότι «αυτήν την ώρα παραμένουν ελάχιστες ποσότητες ελαιολάδου αδιάθετες -η συντριπτική ποσότητα του προϊόντος έχει πωληθεί από την προηγούμενη σαιζόν- των οποίων η πώληση έχει δρομολογηθεί.
Οι τιμές φυσικά δεν ήταν ικανοποιητικές. Πέραν των λόγων που πηγάζουν από την διαδικασία της ελεύθερης αγοράς, της αντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης, υπήρξαν και λανθασμένες εκτιμήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα να μην διατεθούν εύκολα και στην κατάλληλη ώρα οι ποσότητες ελαιολάδου, οι οποίες την περασμένη σαιζόν ήταν μικρές στην περιοχή».
«Για την ερχόμενη σαιζόν, τα δεδομένα ως τώρα, έχουν ως εξής: Υπάρχουν αποθέματα μεν σε ό,τι αφορά τις μεγάλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, όμως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη τόσο στην Ισπανία, όσο και στην Ιταλία. Εκτιμάται λοιπόν ότι η διαδικασία πώλησης του προϊόντος θα είναι πιο ομαλή φέτος. Στην περιοχή του Δήμου Σητείας προβλέπεται μία καλή από άποψη παραγωγής χρονιά, πολύ αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Αναμένουμε μεγάλη παραγωγή και καλή ποιότητα προϊόντος.
Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς θα διαχειριστούμε το λάδι. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει μία καλή ροή στην αγορά. Να γίνεται πώληση, όταν έχουμε λάδι και να μην περιμένουμε ακούγοντας διάφορους να ανέβει η τιμή σε τρελά επίπεδα αύριο. Αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρει κανείς με ακρίβεια.
Η αγορά είναι ελεύθερη, έχει διακυμάνσεις και δεν γνωρίζουμε πότε θα είναι πάνω οι τιμές και πότε κάτω. Τα χαρακτηριστικά εξάλλου της μίας χρονιάς σε σχέση με την άλλη είναι διαφορετικά. Είναι σημαντικό να υπάρχει λοιπόν μία ομαλή ροή στην αγορά, να υπάρχει εφοδιασμός.
Δυστυχώς το σύστημα σε ό,τι αφορά την εμπορία του ελαιολάδου δεν είναι σωστό και μάλιστα έχει φθάσει σε επίπεδο χειρότερο από ποτέ.
Επαναλαμβάνω την πρόταση που κατέθεσε ο Σύλλογός μας κληθείς να συμμετάσχει σε σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για το τί μπορεί να γίνει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να οδηγηθούμε σε ένα δημοτικό δημοπρατήριο ελαιολάδου σε ό,τι αφορά το Δήμο Σητείας. Θα είναι ένα βήμα σημαντικό και θα δώσει κάποιες προοπτικές στο προϊόν μας. Όπως είναι τα πράγματα τώρα, δηλαδή να περιμένουμε όποιον, όποτε μας ζητήσει λάδι, να δίνουμε ένα ή δύο βυτία και να μην ξέρουμε ακριβώς πού πάει και τί γίνεται, η κατάσταση θα χειροτερεύει», τόνισε ο κ. Τσιφετάκης
Οι ζημιές
«Οι αγρότες μεταξύ όλων των άλλων προβλημάτων, είναι έρμαια των καιρικών συνθηκών και των διαφόρων φαινομένων. Αναφέρω χαρακτηριστικά τον υδροστρόβιλο, που έπληξε την περιοχή μας και κυρίως αυτή του Γούδουρα. Άνθρωποι έμειναν στο δρόμο, αφού καταστράφηκε η παραγωγή και η καλλιέργειά τους. Τότε μάλιστα δείχνοντας καλή διάθεση ο Δήμος προσφέρθηκε να τους απαλλάξει από τα νερά της άρδευσης. Όμως δυστυχώς δεν έγινε αποδεκτό από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και σήμερα οι παραγωγοί είναι ανάστατοι διότι παρέλαβαν λογαριασμούς με προσαυξήσεις μάλιστα. Είναι θλιβερό. Δεν μπορεί να καταλάβει κανείς πώς λειτουργεί η κάθε υπηρεσία.
Γενικότερα λόγω των θεομηνιών επλήγησαν πάρα πολλοί παραγωγοί και δεν υπήρξε οικονομική στήριξη. Υπήρξε τότε επαφή με τραπεζικά ιδρύματα, που επέδειξαν διάθεση προσφοράς και βοήθειας. Μόλις όμως απευθύνθηκαν οι παραγωγοί και προσκόμισαν το εκκαθαριστικό τους, απορρίφθηκαν. Μα αν είχαν υψηλά εισοδήματα, θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν και δεν θα απευθυνόταν στις τράπεζες. Το τραπεζικό σύστημα είναι κλειστό. Αυτό είναι θέμα.
Ο θερμοκηπιακός στόλος είναι παλαιωμένος, δίκτυα άρδευσης επίσης στους ελαιώνες. Με κλειστά τραπεζικά συστήματα, με πίεση συνεχή ασφαλιστική, φορολογική κλπ., με ρευστή παραγωγή, η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Επίσης τελευταία τίθεται και η αύξηση της τιμής του τιμολογίου του αγροτικού ρεύματος, που είναι ένα επίσης μείζον πρόβλημα. Είναι πολλά τα προβλήματα επαναλαμβάνω που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος κι αν δεν δοθούν λύσεις, θα μείνουμε χωρίς δουλειά».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας