Σάββατο 10 Αυγούστου 2019

Στήριξη από το Επιμελητήριο σε συλλόγους της περιοχής Σητείας

Διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Λασιθίου με συλλόγους της περιοχής της Σητείας πραγματοποιούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο πλαίσιο της περαιτέρω συνεργασίας και της στήριξης του Επιμελητηρίου προς τα μέλη του.

Στην κατεύθυνση αυτή και με αφορμή σχετικό αίτημα του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Παλαίκαστρο. Συμμετείχαν η Αντιπρόεδρος  του Επιμελητηρίου κ. Νατάσσα Πλακάκη, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Κων. Λουλάς, ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου κ. Βαγγέλης Δουλουφάκης και από την πλευρά του Συλλόγου, ο Πρόεδρος κ. Κων. Κοξαράκης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Σύλλογος Ιτάνου είχε υποβάλλει σχετικό αίτημα προς το Επιμελητήριο για την επιχορήγηση προωθητικών ενεργειών. Στην συνάντηση της Παρασκευής συζητήθηκε ο σχεδιασμός του Συλλόγου, αλλά και η προοπτική δυνατότητας ένταξης διαφόρων δράσεων, σε προγράμματα που «τρέχει» το Επιμελητήριο κι αφορούν προωθητικές ενέργειες.
Παράλληλα δήλωσε η κ. Πλακάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, «ετέθησαν  σειρά θεμάτων που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου. Πρωτίστως συζητήθηκαν τα θέματα προώθησης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, που αφορά την ευρύτερη περιοχή του Παλαικάστρου, της Ζάκρου και του Ξεροκάμπου, δράσεις που ήδη έχει αποφασίσει ο Σύλλογος και το πώς μπορεί να βοηθήσει το Επιμελητήριο.
Εκφράστηκε ο προβληματισμός του Συλλόγου αναφορικά με την λειτουργία της Airbnb, που έχει επηρεάσει αισθητά την κίνηση στα τουριστικά καταλύματα, που όμως δεν λειτουργούν επί ίσοις όροις, άρα υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός (μικρότερη φορολογία και έλλειψη ελέγχων σε ότι αφορά το Airbnb σε αντίθεση με τα καταλύματα). Επίσης έγινε συζήτηση για την φετινή τουριστική χρονιά, η οποία καταγράφει  μείωση στην κίνηση κατά 30% με 40% σε σχέση με πέρυσι. Αναφέρθηκε δε ότι ακόμη κι αυτή την στιγμή υπάρχουν άδεια δωμάτια σε καταλύματα, παρ’ ότι διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Συζητήθηκε επίσης η σημαντική απουσία των πτήσεων της Condor, που βοήθησαν αρκετά την προηγούμενη τουριστική σαιζόν.
Η συγκεκριμένη συνάντηση είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Εντάσσεται δε στην έναρξη μίας σειράς συναντήσεων με επαγγελματικούς συλλόγους  του Νομού και μελών της Διοικούσας καθώς και του Ειδικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου με στόχο την καταγραφή προβλημάτων και αιτημάτων των συλλόγων προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να τα εντάξουμε μέσα στις δράσεις του Επιμελητηρίου».

Με τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους
Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους Ασφαλιστικούς Συμβούλους της περιοχής της Σητείας. Όπως ανέφερε ο κ. Λουλάς, «έχει ξεκινήσει μία προσπάθεια σε πανελλαδικό επίπεδο για την σύσταση σωματείων των Ασφαλιστών σε όλους τους Νομούς και στο πλαίσιο αυτό, πριν από περίπου ενάμιση μήνα είχε διεξαχθεί  μία πρώτη συνάντηση στον Άγιο Νικόλαο. Δεδομένου ότι από την περιοχή της Σητείας η συμμετοχή ήταν μικρή θεωρήθηκε σκόπιμο να γίνει συνάντηση στην Σητεία ώστε να υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση».
Η  προσπάθεια αυτή εντάσσεται και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης των εκπροσώπων του κλάδου, η οποία προγραμματίζεται τον Οκτώβριο στον Άγιο Νικόλαο.

Για το ελαιόλαδο
Των δύο προαναφερόμενων συναντήσεων, είχε προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες, μία άλλη επίσης σημαντική με τυποποιητές ελαιολάδου της περιοχής της Σητείας και του Ειδικού Συμβούλου του Επιμελητηρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Δουλουφάκης, μία ομάδα από τυποποιητές ζήτησαν την διαμεσολάβηση του Επιμελητηρίου ώστε να γίνει μία συνάντηση με το Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ) και το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας για τα ζητήματα που άπτονται της πιστοποίησης  του ελαιολάδου δεδομένης της ανάπτυξης τεχνικών που πιστοποιούν την αυθεντικότητα προέλευσης του ελαιολάδου.
«Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα έγινε μία πρώτη συνάντηση και συζήτηση, πώς μπορούμε να συνεργαστούμε παραγωγοί, τυποποιητές, Επιμελητήριο και Πανεπιστήμιο στο κομμάτι της διασφάλισης της ποιότητας του ελαιολάδου», εξήγησε ο κ. Δουλουφάκης.
Επιπρόσθετα στο πλαίσιο της συζήτησης προέκυψαν και θέματα χρηματοδότησης κι έρευνας  και το Επιμελητήριο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή.
Επίσης τέθηκε και η προβολή του προϊόντος. Συζητήθηκε η αναγκαιότητα συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας και με τη νέα Δημοτική Αρχή ώστε να υπάρξει συντονισμός και αναζήτηση τρόπων ανάδειξης περαιτέρω του ελαιολάδου και της περιοχής και της σύνδεσης αυτών. «Είναι καίριας σημασίας η ανάδειξη αυτού του  σημαντικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η περιοχή», τόνισε ο κ. Δουλουφάκης.
Ήταν η πρώτη συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα και έπεται συνέχεια.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας