
Η θλιβερή αυτή διαπίστωση επιβεβαιώνεται και από το τελευταίο κρούσμα κλοπής που σημειώθηκε πριν από λίγα 24ωρα, σε βάρος μιας 70χρονης γιαγιάς, σε περιοχή του Ηρακλείου.
Αποτελώντας μια από τις πλέον ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας, οι ηλικιωμένοι - τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην ύπαιθρο του νησιού - αποτελούν εύκολους στόχους για τους συνανθρώπους μας, οι οποίοι επιδιώκουν να αποκομίσουν, παράνομα, εύκολο κέρδος σε βάρος άλλων συμπολιτών μας.
Είτε εξαπατώντας τηλεφωνικά κάποια ανυποψίαστη γιαγιά, η οποία πείθεται - πάνω στον πανικό της - ότι ο γιος της σκότωσε, σε τροχαίο δυστύχημα, κάποιο παιδάκι, είτε με τη μέθοδο της απασχόλησης, είτε και με τον... “παραδοσιακό” τρόπο της απλής διάρρηξης, οι ηλικιωμένοι συνηθίζεται να γίνονται τα εύκολα θύματα των διαρρηκτών και των απατεώνων.
Τρανό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση με αρνητικό “πρωταγωνιστή” έναν 37χρονο άνδρα που ήρθε πρόσφατο στο “φως” της δημοσιότητας: Ο 37χρονος ελληνικής εθνικότητας κατηγορείται ότι εισέβαλε, βραδινές ώρες, στην οικία της 70χρονης Κρητικιάς και έκλεψε πολλές χιλιάδες ευρώ, αλλά και χρυσαφικά, η χρηματική αξία των οποίων αγγίζει τα 50.000 ευρώ!
Η συνήθεια που έχουν οι ηλικιωμένοι να μην... εμπιστεύονται τόσο πολύ τις τράπεζες και να κρύβουν το κομπόδεμά τους εντός των σπιτιών τους φαίνεται ότι είναι ένα ακόμη επιπρόσθετο στοιχείο που τους κάνει “ελκυστικούς” προς τους διαρρήκτες και τους απατεώνες. Εξάλλου, ένας ακόμη λόγος για τον οποίον οι ηλικιωμένοι και υπερήλικες συντοπίτες μας πέφτουν πιο εύκολα θύματα των κάθε λογής επιτηδείων είναι ότι - σε μεγάλο ποσοστό - μένουν είτε με το, επίσης, ηλικιωμένο ταίρι τους, είτε εντελώς μόνοι τους!
Εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, περνώντας στην τρίτη ηλικία, και με δεδομένη την έξαρση των κλοπών-διαρρήξεων κατά τους θερινούς μήνες, λόγω της απουσίας του κόσμου από τα σπίτια τους, οι ντόπιοι κακοποιοί δε διστάζουν να βάζουν στο “μάτι” ανυπεράσπιστους παππούδες και γιαγιάδες στα χωριά και τις πόλεις της Κρήτης.
Χαρακτηριστική, λοιπόν, είναι η περίπτωση του 37χρονου ντόπιου που συνελήφθη το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, σε περιοχή του Ηρακλείου. Όπως ανακοινώθηκε από την τοπική ΕΛ. ΑΣ., εκείνο το βράδυ άγνωστος δράστης εισέβαλε στο σπίτι μιας 70χρονης γυναίκας στο Ηράκλειο και άρπαξε 20.000 ευρώ, αλλά και κοσμήματα αξίας 50.000 ευρώ. Ωστόσο, ο 37χρονος δεν έμελλε να πάει πολύ μακριά...
«Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η εμπεριστατωμένη έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη 37χρονου ημεδαπού για κλοπή από οικία 70χρονης ημεδαπής στο Ηράκλειο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επίμαχη ανακοίνωση της Αστυνομίας.
Η κινητοποίηση της Ασφάλειας Ηρακλείου ήταν άμεση και καίρια: Άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αναζήτησαν, εντόπισαν και τελικά συνέλαβαν τον 37χρονο άνδρα. Ας σημειωθεί ότι ο 37χρονος φόρεσε χειροπέδες, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, για την πράξη της κλοπής. Επισημαίνεται ακόμη ότι το προανακριτικό έργο της υπόθεσης διενεργείται από την Ασφάλεια Ηρακλείου.
Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι;
Πώς μπορούν, ωστόσο, να προστατευτούν οι ηλικιωμένοι από τις “επιδρομές” των επιτήδειων; Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που απευθύνονται κυρίως σε υπερήλικες και ηλικιωμένους συμπολίτες μας.
Μεταξύ άλλων, λοιπόν, οι Αρχές μας προτρέπουν να μην ανοίγουμε την πόρτα μας σε άγνωστα άτομα. Επίσης, η Αστυνομία συμβουλεύει να ασφαλίζουμε καλά το σπίτι μας ιδίως όταν κοιμόμαστε ή όταν πρόκειται να απουσιάσουμε.
«Μην τοποθετείτε τα χρήματά σας σε τσέπες του παντελονιού ή εξωτερικές των ενδυμάτων σας, όταν είστε σε χώρους με συνωστισμό ή χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης κρατήστε την τσάντα μπροστά σας και φροντίστε να είναι κλειστή.
Μην επιτρέπετε να σας προσεγγίζουν άτομα την ώρα που πραγματοποιείται συναλλαγές σε ΑΤΜ. Επίσης, μη δίνετε πληροφορίες για τον αριθμό ΡΙΝ ή για τον λογαριασμό σας. Έχετε πρόχειρα τα τηλέφωνα με τα οποία θα πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, στενοί συγγενείς κ.ά.)», αναφέρεται, επιπρόσθετα, στη σχετική ανάρτηση της Αστυνομίας, στην οποία επισημαίνεται:
«• Εφόσον άγνωστο άτομο εισέλθει στην οικία σας με οποιαδήποτε πρόφαση (π.χ. διεξαγωγή έρευνας, πώληση κάποιου προϊόντος, ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια κλήση κ.λπ.), να μην επιτρέπετε να μεταβαίνει σε άλλους χώρους του σπιτιού σας, πέραν αυτών που χρειάζεται, και ποτέ να μη χάνετε την οπτική επαφή μαζί του.
- Στην περίπτωση αυτή, να προσέχετε τα προσωπικά σας αντικείμενα, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους με τη μέθοδο της απασχόλησης.
- Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού-συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται.
- Εάν οι δράστες έρθουν σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας, επιδιώξτε, εάν είναι δυνατόν, την επικοινωνία με το οικείο σας πρόσωπο με άλλη τηλεφωνική συσκευή, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η “γραμμή” να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση.
- Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μη δέχεστε να μιλάτε με άτομο το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε.
- Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνετε ότι δεν πρόκειται να παραδώσετε χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς σας.
- Να μη δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε πιστωτικό κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.
- Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι δημόσιας υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει.
- Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να καταβάλλετε χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα-εταιρείες για αγορά αγαθών-προσφορά υπηρεσιών ή για επιστροφή φόρου από ασφαλιστικά ταμεία ή για να αποφευχθεί η φυλάκιση οικείου σας προσώπου, λόγω εμπλοκής του σε θανατηφόρο ή σοβαρό τροχαίο ατύχημα.
- Επισημαίνεται ότι από νοσοκομεία ή από δημόσιες υπηρεσίες δε χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.
- Επισημαίνεται, επίσης, ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
- Εφόσον είναι επιθυμητό, να αιτηθείτε από την εταιρεία της τηλεφωνικής σας σύνδεσης να ρυθμίσει τον αριθμό τηλεφώνου σας (σταθερό και κινητό) ως απόρρητο, ώστε να μην είναι διαθέσιμος σε τηλεφωνικούς καταλόγους.
- Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας».