Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

Με αυξημένη δύναμη λειτουργεί το ΕΚΑΒ Σητείας

Με αυξημένη δύναμη λειτουργεί αυτήν την περίοδο ο Τομέας ΕΚΑΒ Σητείας, στελεχωμένος με 13 άτομα μόνιμο προσωπικό.
Ως εκ τούτου λειτουργεί πλέον σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και με διπλά ασθενοφόρα κάποιες ημέρες της εβδομάδας σε βάρδιες, στο πλαίσιο και του Δεκαπενταύγουστου, όπως ανέφερε ο Υπεύθυνος του Τομέα κ. Ηλίας Ξυπόλιτος.
«Πρόκειται προφανώς για ένα θετικό δεδομένου, αφού, όπως πρόσθεσε ο κ. Ξυπόλιτος, «ο Τομέας της Σητείας λειτουργεί πρώτη φορά από το 2007, που ξεκίνησε η δράση του Τομέα με 13 άτομα μόνιμη δύναμη. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο και δη αυτή του Δεκαπενταύγουστου, οπότε αυξάνονται τα περιστατικά λόγω και της αύξησης επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας. Η δυνατότητα λοιπόν κάλυψης με δύο ασθενοφόρα τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα -κυρίως απογευματινές ώρες- δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πληρέστερη κάλυψη των αναγκών».

Διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία
Παρ’ ότι η διαμορφούμενη κατάσταση είναι ικανοποιητική σε ό,τι αφορά την στελέχωση του Τομέα, η πλήρης κάλυψη της περιοχής δεν εξαρτάται μόνο από αυτό το δεδομένο και είναι δύσκολο να επιτευχθεί για συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Ξυπόλιτος.
Η λειτουργία του ΕΚΑΒ είναι συνδεδεμένη με την λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας. Η Υπηρεσία καλύπτει τις ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος σε ό,τι αφορά τις διακομιδές σε άλλα νοσοκομεία. Άρα όσο περισσότερο δρουν τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σε αυτήν την κατεύθυνση, τόσο μειώνονται οι δυνατότητες κάλυψης έκτακτων περιστατικών. Έτσι λοιπόν σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ασθενοφόρο για να καλύψει ένα έκτακτο συμβάν, αφού βρίσκεται σε διακομιδή περιστατικού σε Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου ή του Ηρακλείου.

Όπως σημείωσε ο κ. Ξυπόλιτος, «αυτήν την περίοδο καταγράφονται αυξημένα περιστατικά αφ’ ενός λόγω της αύξησης των επισκεπτών και των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων, όπως είναι η διάβαση φαραγγιών, η κολύμβηση κλπ. στην διάρκεια των οποίων συχνά προκαλούνται ατυχήματα και δυσάρεστα συμβάντα.
Αφ’ ετέρου όμως διότι υπάρχουν “ανοικτά ζητήματα” σε ό,τι αφορά την λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας. Όπως το γεγονός ότι δεν υπάρχει αξονικός τομογράφος με αποτέλεσμα να χρειάζεται η συνδρομή του ΕΚΑΒ συχνότατα για διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία προκειμένου οι ασθενείς να υποβληθούν σε αξονική εξέταση.
Επιπρόσθετα στο Νοσοκομείο Σητείας παραμένει ακόμη ένας καρδιολόγος με αποτέλεσμα και πάλι να απαιτούνται διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία, όταν δεν υπάρχει καρδιολογική κάλυψη στο Νοσοκομείο της Σητείας».

Δε θα εφημερεύει η Παθολογική
Ένα άλλο στοιχείο που αναμένεται να δυσκολέψει την κατάσταση ακόμη περισσότερο από 13 έως 18 Αυγούστου είναι το γεγονός ότι δεν θα εφημερεύει η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Σητείας -όπως ήδη έχει ενημερωθεί η Υπηρεσία του ΕΚΑΒ.
Και αναμένεται να προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα, όπως γίνεται αντιληπτό. «Δεν θα μπορούν να γίνουν εισαγωγές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ασθενοφόρο μόνιμα για να εξυπηρετεί το Νοσοκομείο και να μεταφέρει τα όποια περιστατικά σε Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα ή Ηράκλειο.

Να στηριχθούν οι δομές υγείας
Εν κατακλείδι επιχειρησιακή δύναμη του Τομέα ΕΚΑΒ Σητείας είναι αυτήν την ώρα σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Ωστόσο ζητούμενο είναι πάντα και η λειτουργία του Νοσοκομείου Σητείας, η οποία επηρεάζει την λειτουργία του ΕΚΑΒ, το οποίο δρα σε μία μεγάλη σε έκταση περιοχή, με δύσκολο έως κακό οδικό δίκτυο, με σημεία που βρίσκονται ακόμη και μία ώρα ή και περισσότερο μακριά από το Νοσοκομείο της Σητείας και με ένα Νοσοκομείο που έχει ελλείψεις και το οποίο παράλληλα απέχει τουλάχιστον μία ώρα από τα πλησιέστερα του Νομού και περίπου δύο ώρες από τα Νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι καθοριστικοί όχι μόνο για την δυνατότητα δράσης του ΕΚΑΒ, αλλά -όπως γίνεται αντιληπτό- και για την αντιμετώπιση περιστατικών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκύψουν κι αφορούν την υγεία ή και τη ζωή ενός πολίτη, του κάθε πολίτη. Είναι λοιπόν αναγκαίο να στηριχθεί από την πολιτεία η λειτουργία του Νοσοκομείου και γενικότερα των δομών υγείας στην περιοχή της Σητείας», τόνισε ο κ. Ξυπόλιτος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Ο Υπεύθυνος του Τομέα κ. Ηλίας Ξυπόλιτος

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας