Τρίτη 6 Αυγούστου 2019

Περιορισμένη η τουριστική κίνηση και στην περιοχή Σητείας

Στην καρδιά του καλοκαιριού, η τουριστική κίνηση στην περιοχή της επαρχίας Σητείας δεν είναι σίγουρα η πλέον ικανοποιητική. Το αντίθετο, φέτος καταγράφεται σε σχέση με την περυσινή σαιζόν μείωση, που φυσικά ισχύει και σε άλλες περιοχές της Κρήτης. Σε μία προσπάθεια αποτύπωσης της κατάστασης η ΑΝΑΤΟΛΗ συνομίλησε με τους εκπροσώπους των σωματείων του τουριστικού κλάδου, που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.


Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Σητείας ο κ. Γιάννης Κακουράκης σημείωσε ότι «δυστυχώς επαληθεύθηκαν οι προβλέψεις που υπήρχαν από την περασμένη κιόλας χρονιά σε ότι αφορά την φετινή. Όπως είχαμε αναφέρει δεδομένων των στοιχείων που υπήρχαν, διαφαινόταν ότι η φετινή θα ήταν διαφορετική από την περυσινή χρονιά. Θα ήταν μεν μία καλή, αλλά σίγουρα όχι όπως την περυσινή, κάτι το οποίο ωφελείται κυρίως στο άνοιγμα των ανταγωνιστριών χωρών όπως είναι η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Τυνησία, το Μαρόκο κι άλλες, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε διότι πουλάνε πολύ χαμηλά πακέτα. Εμείς έχουμε μειώσει τις τιμές, όμως δεν μπορούμε να κατέβουμε άλλο.
Στην επαρχία της Σητείας υπάρχουν επίσης διαφοροποιήσεις φέτος. Τα ξενοδοχεία που δουλεύουν με οργανωμένο τουρισμό έχουν πληρότητες καλές όχι όμως όπως πέρυσι. Τα ποσοστά διαμορφώνονται ανά περιοχή, από 50% μέχρι 80%, 90%, και 100%. Όσα ξενοδοχεία συνεργάζονται με tour operators, είναι οργανωμένα, έχουν κίνηση, στα υπόλοιπα είναι μειωμένη της τάξης του 40% και 50%”.

Οι επαναλαμβανόμενοι
«Αισθητή μείωση καταγράφεται στην κίνηση από την γερμανική αλλά και την γαλλική αγορά, κaι ακολούθως την ιταλική, η αγγλική.
Αντίθετα, στη σκανδιναβική αγορά, όπου υπάρχει και δραστηριοποίηση τουριστικού γραφείου μέσω του αεροδρομίου Σητείας, παρουσιάζεται μία μικρή αύξηση της τάξης του 2%. Είναι μικρή αύξηση όμως είναι ικανοποιητικό το γεγονός διότι δείχνει ότι οι επισκέπτες στην περιοχή είναι ικανοποιημένοι και επανέρχονται.
Υπάρχουν πολύ επαναλαμβανόμενοι πελάτες που έρχονται κάθε χρόνο, μία, δύο και τρεις ακόμη φορές την ίδια τουριστική περίοδο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτή την προσπάθεια διότι αυτή δίδει μεγάλη ανάσα και κίνηση στην επαρχία μας διότι μιλάμε και για τη Σητεία, το Μακρύ Γιαλό και το Παλαίκαστρο».

Τον Αύγουστο
Στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες αυτήν την περίοδο, αλλά και την επόμενη είναι από την Σκανδιναβία κι ακολουθούν από την Γαλλία, την Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Αγγλία.
Για τον Αύγουστο αναμένεται να είναι σχεδόν η ίδια ως προς την κίνηση του εξωτερικού, αλλά αυξημένη κατά τι γι’ αυτήν του εσωτερικού, με επισκέπτες από την Ελλάδα όχι όμως με πολύ μεγάλη ροή.
Οι πτήσεις τσάρτερ από το αεροδρόμιο της Σητείας από την Νορβηγία θα ολοκληρωθούν και φέτος στις 15 Αυγούστου, ενώ οι υπόλοιπες, από την Σουηδία και τη Δανία (συνολικά τρεις εβδομαδιαίως ) στις 20 Οκτωβρίου.

Στο Μακρύ Γιαλό
Μία από τις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της επαρχίας είναι αυτή του Μακρύ Γιαλού. Στα δεδομένα όπως διαμορφώνονται στα τέλη Ιουλίου κι εν όψει του Αυγούστου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων- Διαμερισμάτων Μακρύ Γιαλού κ. Νίκος Τζιρβελάκης. «Καταγράφεται μία μείωση φέτος περισσότερο ίσως από 15%. Οι λόγοι γνωστοί, η μη δυνατότητα ανταγωνισμού χωρών που άνοιξαν οι αγορές, όπως η Τουρκία, και όχι τόσο στην διαμονή όσο και στην μεταφορά, την εστίαση, την ψυχαγωγία. Εμείς έχουμε υψηλή φορολόγηση. Είναι σημαντικό θέμα», σημείωσε.
Τον Αύγουστο αναμένεται αύξηση της κίνησης και κυρίως μέχρι τις 20 του μήνα, οπότε και η πληρότητα αναμένεται να ξεπεράσει το 90%, ωστόσο αυτή την ώρα υπάρχουν ακόμη κάποια καταλύματα που έχουν δωμάτια κενά σε ημερομηνίες προς τα μέσα του μήνα που σε άλλες χρονιές ήταν απαγορευτικές αυτές οι ημερομηνίες την συγκεκριμένη περίοδο.
Τα τρία τελευταία χρόνια υπήρχε καλπάζουσα αύξηση της τουριστικής κίνησης στην περιοχή και ιδιαίτερα πέρυσι, γεγονός που δημιούργησε πολλές προσδοκίες. Έτσι λοιπόν η φετινή πτώση είναι διπλά αισθητή. Βέβαια αυτή τη στιγμή η κίνηση είναι περίπου στα επίπεδα με αυτή δύο χρόνων πριν».
Διακοπές κάνουν στην περιοχή αυτήν την περίοδο Σκανδιναβοί (οργανωμένοι μέσω του γραφείου Apollo, αλλά και μεμονωμένοι), Γάλλοι, Γερμανοί και Άγγλοι.

Στη Δ.Ε. Ιτάνου
Και η περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου είναι τουριστική, αλλά δυστυχώς και σε αυτήν φέτος, η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κωνσταντίνος Κοξαράκης τόνισε: «Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι που είχαμε από νωρίς φέτος ότι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική σε σχέση με πέρυσι. Καταγράφεται στα τέλη Ιουλίου μία πτώση της τάξης του 40%. Αυτό πιστεύω ότι οφείλεται σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, στην απουσία ουσιαστικά της Ryanair στα Χανιά, οι πτήσεις της οποίας τροφοδοτούσαν πολύ την περιοχή μας με επισκέπτες του εξωτερικού. Κυρίως αυτό φαίνεται από τον αριθμό των Ιταλών που ερχόταν στην περιοχή μας. Αυτό είναι το πρώτο. Ένας δεύτερος λόγος αφορά την χρεοκοπία της Germania, που συνέβαλε στην μείωση των επισκεπτών από την Γερμανία, που ερχόταν και από το αεροδρόμιο της Σητείας στην δική μας περιοχή. Υπάρχει λοιπόν φέτος πτωτική τάση».
Τον Αύγουστο, όπως πρόσθεσε ο κ. Κοξαράκης, αναμένεται αύξηση της κίνησης, κυρίως όμως από Έλληνες, κατοίκους από την υπόλοιπη Κρήτη κι άλλες περιοχές της χώρας, όχι όμως για πολλές ημέρες.
Η πλειονότητα των επισκεπτών της περιοχής είναι Γερμανοί, Γάλλοι, Αυστριακοί, Ιταλοί, Άγγλοι. Θετικό στοιχείο για την περιοχή είναι φυσικά οι «σταθεροί» τουρίστες. Επί σειρά ετών επιλέγουν και κάνουν τις διακοπές τους κάθε χρόνο στην περιοχή καθώς και οι επισκέπτες λάτρεις του windsurfing, για το οποίο η περιοχή είναι η πλέον κατάλληλη

Μια διαφορετική χρονιά
Η Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Διαμερισμάτων -Δωματίων Σητείας κ. Άννα Ορφανουδάκη δήλωσε: «Η φετινή σαιζόν δεν έχει καμία ομοιότητα με την προηγούμενη, κατά την οποία άνοιξαν νέες αγορές. Φέτος λοιπόν τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Καταγράφηκε πτώση σε σχέση με πέρυσι από 20% έως 50% ενώ ο Αύγουστος αναμένεται να ενισχυθεί με τον εσωτερικό τουρισμό».
Η κ. Ορφανουδάκη ευχήθηκε η επόμενη να είναι καλύτερη χρονιά. Επεσήμανε ότι και το σωματείο εναποθέτει περισσότερες ελπίδες μετά και την συμμετοχή του φέτος σε δύο σημαντικές εκθέσεις, με την βοήθεια του Δήμου και της Ένωσης Ξενοδοχείων, αυτές του Βερολίνου και του Λονδίνου. Και φυσικά των επαφών που έγιναν με ταξιδιωτικά γραφεία στην διάρκειά τους από τους εκπροσώπους του σωματείου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή


Συνολικες προβολες σελιδας