Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο στο νομό Λασιθίου, μόλις στο 25% η διαδικασία στη Σητεία

Συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Η προθεσμία -για να θεωρείται η δήλωση εμπρόθεσμη- υποβολής λήγει στις 7 Οκτωβρίου.

Στην Π.Ε. Λασιθίου η παράταση που έχει χορηγηθεί, σε αντίθεση με άλλες περιοχές της χώρας, προσδιορίστηκε από άλλη νομική διαδρομή μετά από αίτημα των Δήμων για λόγους έκτακτης ανάγκης εξ αιτίας φυσικών καταστροφών. Η ημερομηνία λήξης της παράτασης ταυτίζεται με αυτήν της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Από τις 8 Οκτωβρίου οι δηλώσεις δεν θα είναι εμπρόθεσμες, υπόκεινται στο ενδεχόμενο επιβολής προστίμου, η δε επεξεργασία τους θα γίνεται πιθανά σε δεύτερο χρόνο σε σχέση με τις εμπρόθεσμες.
Εκπρόθεσμες δηλώσεις, όπως έχει γίνει γνωστό, θα γίνονται δεκτές μόνο στα γραφεία κτηματογράφησης στον Άγιο Νικόλαο και στην Αθήνα. Δεν θα γίνονται δεκτές σε Ιεράπετρα, Σητεία, Νεάπολη, Οροπέδιο.
Παρ’ ότι στα μέσα του Αυγούστου η διαδικασία υποβολής στο κτηματολόγιο εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, όπως φαίνεται, γενικότερα.

Μόλις στο 25%
Στο Γραφείο Κτηματογράφησης στη Σητεία, μέχρι τώρα στο 25% περίπου βρίσκεται η διαδικασία σχετικά με τα δικαιώματα (χωράφι, οικία, οικόπεδο) των δηλώσεων.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταγράφεται μία αύξηση στην «κίνηση», δεδομένης της επίσκεψης των ετεροδημοτών στην περιοχή που σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις.
Ωστόσο γενικότερα διαφαίνεται μία «χαλάρωση» από την πλευρά των πολιτών ίσως στην λογική ότι μέχρι τον Οκτώβρη υπάρχει ακόμη αρκετό χρονικό διάστημα ή ίσως στην πιθανότητα μίας ακόμη παράτασης -που μέχρι στιγμή δε διαφαίνεται.

Προβλήματα και δυσκολίες
Τα κυριότερα προβλήματα που εντοπίζονται στην περιοχή του Δήμου Σητείας στην υποβολή δήλωσης σχετίζονται με την καθυστέρηση απόκτησης απαιτούμενων εγγράφων από άλλες υπηρεσίες όπως το Υποθηκοφυλακείο, αλλά και από εμπλεκόμενους επαγγελματίες, όπως συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μηχανικούς, λόγω του μεγάλου όγκου αντίστοιχων αιτημάτων κι αναγκών των πολιτών.
Επίσης δυσκολίες στην διαδικασία δημιουργεί η έλλειψη συμβολαίων με αποτέλεσμα οι πολίτες να προσπαθούν μέσω των Ε9 να ξεκαθαρίσουν τί έχουν. Όμως και πάλι προκύπτουν θέματα, όπως για παράδειγμα οι διαφορετικές τιμές των τετραγωνικών σε ένα χωράφι. Ακόμη θέματα προκύπτουν λόγω της δυσκολίας εντοπισμού επ’ ακριβώς μιας έκτασης και κυρίως των λεγόμενων «αγριάδων» ή επειδή κάποιοι -ετεροδημότες κι άλλοι- δεν ξέρουν τα ακριβή όρια μιας έκτασης.
Η διαδικασία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο όπως αποδεικνύεται δεν είναι απλή για την συντριπτική μερίδα των πολιτών. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι  υπεύθυνοι, είναι αναγκαία και λήγει στις 7 Οκτωβρίου, άρα χρειάζεται ενεργοποίηση από την πλευρά των πολιτών.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας