Σάββατο 20 Ιουλίου 2019

Έκθεση στη Σητεία με εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία

Παρουσία του προέδρου του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων Νικολάου Ζούρου και αρκετού κόσμου, πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας –Κύπρου» στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Πολύκεντρου Σητείας.


Στην έκθεση παρουσιάζονται τα εντυπωσιακά γεωλογικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, φυσικά μνημεία με διεθνή αναγνώριση, εντυπωσιακά τοπία και γεωμορφές, γεωλογικοί σχηματισμοί, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, σπήλαια, αναδυμένες ακτές…

«Είναι μία έκθεση που προσπαθεί να αναδείξει τον πλούτο και τις ιδιαιτερότητες των Γεωπάρκων που βρίσκονται σε νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, με στόχο να τονωθούν οι περιοχές αυτές και να προβληθούν ως τουριστικοί προορισμοί ιδιαίτερης ποιότητας η οποία εξαρτάται τόσο από την ποιότητα των γεωλογικών μνημείων που διαθέτουν και που είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστες στο ευρύ κοινό αλλά ταυτόχρονα συνδυάζουν την φυσική κληρονομιά, την πολιτιστική κληρονομιά και την παράδοση. Τα Γεωπάρκα έχουν μία ολιστική προσέγγιση στον άνθρωπο και στον χώρο μέσα στον οποίο αυτός κινείται. Ο στόχος της έκθεσης είναι από τη μία μεριά να προβάλει τον καινούριο θεσμό των Γεωπάρκων της UNESCO που δημιουργήθηκε το 2015 και στο οποίο συμμετέχουν 147 περιοχές σε 35 χώρες σε όλο τον κόσμο και να δώσει τη δυνατότητα να προβληθούν ιδιαίτερα τα τέσσερα νησιωτικά Γεωπάρκα ως προορισμοί οι οποίοι διαθέτουν μία σειρά από δραστηριότητες τόσο εκπαιδευτικές όσο και τουριστικές που βοηθούν τον επισκέπτη να κατανοήσει την σημασία των μνημείων της γεωλογικής κληρονομιάς που διαθέτουν» ανέφερε με δηλώσεις του ο κ. Ζούρος.

Ευχήθηκε η έκθεση να βοηθήσει περεταίρω στην ανάπτυξη της περιοχής της Σητείας η οποία όπως τόνισε έχει ένα εξαιρετικό φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο και η προβολή της μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού που είναι και το μέλλον για την ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού.
Με αφορμή την περίοδο αξιολόγησης που διανύει αυτές τις μέρες το Γεωπάρκο Σητείας, ο κ. Ζούρος επισήμανε ότι στόχος είναι να διατηρήσει η περιοχή τον τίτλο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου της UNESCO και να αναπτυχθεί περεταίρω σε δραστηριότητες και υποδομές που θα επιτρέψουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της επισκεψιμότητας αλλά και της προβολής της περιοχής.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας