Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019

Σύλλογος φίλων θεάτρου Ιεράπετρας:Γενική Πρόβα Αυτοκτονίας Τετάρτη 24 Ιουλίου Αλσος Χλουβεράκη

67246829_349354555735697_5118323294126211072_n
Ηθοποιός στους ρόλους του Αυτόχειρα και του αδερφού του Αυτόχειρα: Τάκης Γοργορίνης Ηθοποιός – Ψαράς: Γιώργος Χριστάκης Ηθοποιός – Κοπέλα: Χρυσουλα Πρινάρη Ηθοποιός στον ρόλο των 4 αδερφών του Καπετάνιου,
του Επιχειρηματία, του Ψυχιάτρου και του Δικηγόρου: Ανδρέας Γιαννακουδακης
Σκηνοθεσία, επιμέλεια σκηνικών, κοστουμιών, κίνησης και μουσικής: Νίκη Παπαδάκη Βοηθός σκηνοθέτη: Νέλα Πέτκοβιτς
Κατασκευή σκηνικού: Γιάννης Αιβαλιωτάκης Χάρτης – αφίσα – προγραμμα: Ανδρέας Δρανδάκης Κατασκευή χρηστικών αντικειμένων: Μαρκέλλα Χατζηπαυλίδη Φωτισμοί: Γιώργος Χαλκίτης Υποβολείο: Ελένη Βαρτάνη
Στην παράσταση η μουσική που ακούγεται είναι του Goran Bregovic
Να σας ρωτήσω κάτι που μας αφορά όλους… Γιατί ο λύκος δεν βόσκει χορτάρι; “Ο λύκος δεν βόσκει χορτάρι γιατί το κάνουν τα πρόβατα για κείνον… Και τι σχέση έχει αυτό με μας; Λοιπόν, εμείς είμαστε τα πρόβατα που μια ζωή έβοσκαν χορτάρι για τους λύκους! Εμείς βοσκούσαμε γι’ αυτούς από παιδιά, από τότε που ήμασταν ακόμα αρνάκια.
Στην ιλαροτραγωδία του Ντούσαν Κοβάτσεβιτς, “Γενική πρόβα αυτοκτονίαας”, που φέρει ως υπότιτλο “Μια πικρή κωμωδία για το ψεύδος ένας άνεργος και καταχρεωμένος αρχιτέκτονας, έχοντας φτάσει σε οικονομικό και συναισθηματικό αδιέξοδο, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή του. Μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις αντί να αυτοκτονήσει, βρίσκεται μπλεγμένος σε μια εφιαλτική συνομωσία, όπου κυριαρχούν το ψεύδος,η υποκρισία και η απληστία.
O Nτούσαν Kοβάσεβιτς γεννήθηκε στο Mρτζένοβατς της Σερβίας. Σπούδασε στην Aκαδημία Θεάτρου, Kινηματογράφου και Tηλεόρασης του Bελιγραδίου, απ” όπου πήρε το πτυχίο του το 1973. Tη χρονιά αυτή πρωτοπαρουσιάστηκε και ως θεατρικός συγγραφέας. Mέχρι σήμερα έχει γράψει έντεκα θεατρικά έργα, μέσα από τα οποία παρουσιάζει τραγικές αλήθειες δοσμένες με πικρό χιούμορ «μαύρες κωμωδίες» τις χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Εγραψε σενάρια αποκλειστικά για τον κινηματογράφο ή βασισμένα σε θεατρικά έργα του, που έγιναν ταινίες με σκηνοθέτες τους Kουστουρίτσα (Underground κ.α.), Nίκολιτς, Πασκάλιεβιτς, Σιάν, Mάρκοβιτς.
O Nτούσαν Kοβάτσεβιτς ζει και εργάζεται στο Bελιγράδι όπου και διδάσκει στη Σχολή Tέχνης του Πανεπιστημίου του Bελιγραδίου. Στη χώρα του είχε τιμηθεί με όλα τα θεατρικά και κινηματογραφικά βραβεία και με λογοτεχνικά.
Στο διεθνή χώρο τού απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο σεναρίου για το έργο O Σπιούνος των Bαλκανίων, στο φεστιβάλ του Mόντρεαλ, το πρώτο βραβείο Tσάρλι Tσάπλιν στο Bεβέ της Eλβετίας για το έργο του Tο Λεωφορείο της Συμφοράς. Tο ίδιο έργο βραβεύτηκε στα φεστιβάλ Bαλέντσιας, Mασσαλίας, Bιέννης και Bερολίνου.
Μετάφραση: Γκάγκα Ρόσιτς
Η Γκάγκα Ρόσιτς έχασε την μάχη με τον καρκίνο στα 64 της χρόνια, αλλά μέχρι τον θάνατό της, είχε κερδίσει πολλές μάχες μέσα από την μετάφραση: από τα σερβικά στα ελληνικά και από τα ελληνικά προς τα σερβικά.Είχε έρθει στην Αθήνα το 1981 σε ηλικία 28 ετών ως προσκυνήτρια των αρχαίων τραγικών, αφού μέσα στο σακίδιο της είχε φέρει την διατριβή της «Το αρχαίο ελληνικό θέατρο στη σύγχρονη σκηνή». Στην ελληνική πρωτεύουσα ρίζωσε, παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη. Από την στιγμή που αποφάσισε να παραμείνει στην γη της αθηναϊκής τραγωδίας, βρέθηκε ανάμεσα σε δύο γλώσσες, ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς. Ο γενέθλιος τόπος της η Σερβία και η δεύτερη πατρίδα της, η Ελλάδα, συνυπήρξαν στη ζωή της και κυρίως στο μεταφραστικό της έργο.
Εμείς της είχαμε απονείμει το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης για τη απόδοση στα σερβικά ποιημάτων της Κικής Δημουλά. Οι συμπατριώτες της αποφάσισαν να την τιμήσουν με το Μεγάλο Έπαθλο της Ένωσης Συγγραφέων και Μεταφραστών για το σύνολο του έργου της. Κι ακόμη της είχαν απονείμει τον τίτλο της Επίτιμης Πρέσβειρας των Γραμμάτων.
Σημείωση: η γενική πρόβα αυτοκτονίας παίζεται 1η φορά στην Ελλάδα


Πηγή : Style 100Fm

67246829_349354555735697_5118323294126211072_n






Συνολικες προβολες σελιδας