Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην εκδηλωθούν πυρκαγιές

Με αφορμή τις πυρκαγιές που έχουν εκδηλωθεί στην περιοχή της Σητείας το τελευταίο χρονικό διάστημα και ευτυχώς δεν έλαβαν μεγάλες διαστάσεις λόγω της άμεσης επέμβασης της Πυροσβεστικής και την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Επιπυραγός κ. Παύλος Καπετανάκης τόνισε ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από όλους τους πολίτες διότι μία σπίθα μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες καταστροφές.

Η περιοχή της Σητείας -ως γνωστόν- είναι ξηροθερμική και το γεγονός ότι υπάρχει πλούσια βλάστηση αυτή την περίοδο (πράσινα χόρτα) δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει η πιθανότητα εξέλιξης μίας πυρκαγιάς. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη προσοχή κυρίως όταν διενεργούνται δραστηριότητες στην ύπαιθρο μέχρι βέβαια τις 30 Απριλίου, που επιτρέπεται.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει καθαριστεί ο χώρος, να υπάρχει πάντα νερό κοντά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει κάποιος που ανάβει φωτιά να απομακρύνεται προτού σβήσει την φωτιά, διαφορετικά υπάρχουν κυρώσεις. Και φυσικά δεν επιτρέπεται η καύση απορριμμάτων, πλαστικών κλπ».
Από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, την 1η Μαΐου υπάρχουν και ποινικές συνέπειες. Και βέβαια απαγορεύεται το άναμμα της φωτιάς και για καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών. Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία ότι κάποιος δεν γνωρίζει για την ισχύ της αντιπυρικής περιόδου, αφού η συγκεκριμένη διάταξη ισχύει εδώ και πολλά χρόνια», τόνισε ο κ. Καπετανάκης.

Τί θα γίνει το καλοκαίρι;
Ιδιαίτερα φέτος υπάρχουν και επιπρόσθετες τεχνικές δυσκολίες, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα της αγροτικής -επαρχιακής οδοποιίας είναι σε κακή κατάσταση λόγω των ζημιών που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα. Οι δρόμοι πρόσβασης είναι περιορισμένοι μετά τις τελευταίες καταστροφές, άρα στην εκδήλωση μίας πυρκαγιάς μπορεί να υπάρξουν αυξημένες δυσκολίες κατάσβεσης με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι πολύ σοβαρότερες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Στην πορεία προς την καλοκαιρινή περίοδο η πλούσια βλάστηση που δημιουργήθηκε λόγω των πολλών βροχοπτώσεων στην διάρκεια του  χειμώνα αναμένεται να λειτουργήσει επίσης ως ένας επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τις προεκτάσεις και τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από μία πυρκαγιά.
Φέτος μάλιστα το πυροθερμικό φορτίο είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς η βλάστηση σε κάποιες περιπτώσεις κοντεύει να ξεπεράσει και τα δέντρα!
«Είμαστε σε μία περίοδο όπου μέχρι και πρόσφατα είχαμε βροχοπτώσεις και παρά ταύτα έχουμε πυρκαγιές. Τί θα γίνει στην πορεία, στην διάρκεια του καλοκαιριού; Πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη προσοχή από όλους», σημείωσε ο κ. Καπετανάκης
Είναι γεγονός ότι κατά την εκδήλωση και την εξέλιξη μίας πυρκαγιάς, πέραν του βασικότερου όλων, δηλαδή του κινδύνου που ελλοχεύει για την ανθρώπινη ζωή, οι συνέπειες -όπως δυστυχώς έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν- μπορεί να είναι τεράστιες. Στο περιβάλλον, καταστροφή περιουσιών, οικιών, επαγγελματικών χώρων, αλλά και αγροτικών καλλιεργειών με ό,τι συνεπάγεται αυτό και για την τοπική οικονομία.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας