Σάββατο 4 Μαΐου 2019

Χρ. Σπίρτζης: «Ο ΒΟΑΚ πρέπει να φτάσει μέχρι τη Σητεία»

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα περίπου στις 11.30 το πρωί τα  εγκαίνια της γέφυρας του Χαμεζίου παρουσία του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.
Η τελετή έγινε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κκ Κύριλλο. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης,  οι  Βουλευτές Λασιθίου Μανόλης Θραψανιώτης  και Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πελαγία Πετράκη, ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Ζερβάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Λασιθίου Εμμανουήλ Καζαμίας, ο Διοικητής του Α/Τ Σητείας Γεώργιος Μάλλιος,  κι άλλοι .
Μετά την επίσημη τελετή παράδοσης του πολύπαθου έργου, της γέφυρας του Χαμεζίου, ο κ Σπίρτζης έκανε λόγο για μία χαρμόσυνη μέρα δεδομένου ότι 16 χρόνια μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου, η γέφυρα παραδίδεται στους πολίτες. Είναι ένα έργο που θα μειώσει την διαδρομή Ηράκλειο – Σητεία περίπου 15 λεπτά. Ο κ Σπίρτζης ανέφερε ότι από το 2015 που ο ίδιος ανέλαβε καθήκοντα στο συγκεκριμένο υπουργείο επεδείχθη έντονο ενδιαφέρον και πίεση για το συγκεκριμένο έργου, τόσο από τους Βουλευτές του Νομού όσο και από την τοπική αυτοδιοίκηση, Δήμο και Περιφέρεια.
Ακολούθως ο Υπουργός μετέβη στο Δημαρχείο της Σητείας όπου και πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με την συμμετοχή των Βουλευτών Λασιθίου, του κ Αρναουτάκη, του κ  Πατεράκη, της κ Πετράκη και  του κ Καζάση
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων «τιμώντας τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει στο αναπτυξιακό συνέδριο αλλά και με την διαβούλευση που έγινε με τους φορείς της ΤΑ ήρθαμε για να ενημερώσουμε για την κοινή πεποίθηση όλων μας ότι ο ΒΟΑΚ πρέπει να φτάσει μέχρι τη Σητεία όπως και να ολοκληρωθεί το οδικό δίκτυο σε όλη την Κρήτη με τους κάθετους άξονες. Αυτό που έχει προγραμματιστεί μέχρις στιγμής και είναι στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, είναι από τα Χανιά μέχρι την Χερσόνησο ο ένας διαγωνισμός και από την Χερσόνησο μέχρι τη Νάπολη ο δεύτερος. Τελειώνουν οι μελέτες από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Επομένως θα  έχουμε τρις διαγωνιστικές διαδικασίες για το τμήμα του ΒΟΑΚ.
Μέχρι τέλη Ιουνίου αρχές Ιουλίου δημοπρατείται η Στρατηγική Μελέτη όλων των οδικών αξόνων της Κρήτης, επομένως και μέχρι τη Σητεία. Και οι κάθετοι άξονες. Οι υπάρχουσες μελέτες που είναι σε εξέλιξη και είναι τμήματα του αυτοκινητοδρόμου (για τη Σητεία) συνεχίζονται. Η μία βρίσκεται, μετά από εντολή δική μου, για να γίνει η κτηματογράφηση. Έχει τελειώσει και η περιβαλλοντική προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί και οι απαλλοτριώσεις για να βγει ο διαγωνισμός. Σε ότι αφορά τη δεύτερη έχει γίνει αίτημα χρηματοδότησης στο Υπουργείο Οικονομίας και θα εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, για να μπορέσουμε μετά την προσφυγή που έχει γίνει από κατοίκους στο ΣτΕ να πάμε στην οριστική φάση της μελέτης. Το στοίχημα που  έχουμε, είναι το 2020 και ακόμη περισσότερο το 2021 που θα μπορούμε να εντάξουμε στη  νέα προγραμματική περίοδο την χρηματοδότηση αυτών των έργων, να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι απαλλοτριώσεις για να μην υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Ερωτηθείς από την ΑΝΑΤΟΛΗ αναφορικά με το μέλει γενέσθαι σε ότι αφορά την δεύτερη φάση του έργου της γέφυρας του Χαμεζίου, ο κ Σπίρτζης  τόνισε «έχει λάβει εντολή ο ΟΑΚ για να ενημερώσει το Υπουργείο σχετικά με την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, προκειμένου τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί και είναι διασφαλισμένα για την δεύτερη φάση, να αξιοποιηθούν για να βγει τον επόμενο μήνα ο διαγωνισμός».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας