Η διοργάνωση θα λάβει χώρα στο Σίσι, στο ξενοδοχείο «Καλημέρα Κρήτη».
Οι εργασίες θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου και θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Κυριακής, με τα συμπεράσματα του πιο παλιού φαρμακευτικού συνεδρίου της Ελλάδας, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λασιθίου κι εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο κ. Κων. Καλδής. Η δε συμμετοχή των φαρμακοποιών πάντα είναι μεγάλη και μάλιστα λαμβάνουν μέρος πέραν των επαγγελματιών του κλάδου από την Κρήτη και από όλη την Ελλάδα.
Τίτλος του φετινού συνεδρίου είναι «Το φαρμακείο αλλάζει, αλλά ζει». Πράγματι όπως τόνισε ο κ. Καλδής, «το φαρμακείο εισέρχεται σε μία καινούρια εποχή. Είναι και ένα αντικείμενο των εργασιών του συνεδρίου. Πρέπει πλέον στην συνείδηση του κόσμου να καθιερωθεί σαν τόπος πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ήδη έχει νομοθετηθεί κι από το κράτος η τυπική διαδικασία που έλλειπε, όσον αφορά την κατοχύρωση του φαρμακοποιού για τους εμβολιασμούς. Θα προχωρήσουμε και στις διαδικασίες παροχής πρώτων βοηθειών, που ούτως ή άλλως παρέχονται δωρεάν στο φαρμακείο, σε όλα τα άλλα κράτη της Ευρώπης είναι επί πληρωμή. Η διαδικασία αυτή θα γίνει μέσα από μία πιστοποίηση, μάλλον του Ερυθρού Σταυρού, θα δούμε το πώς μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου».
Στην διάρκεια του συνεδρίου προβλέπονται ομιλίες για τον εμβολιασμό. Επίσης θα παρουσιαστεί εργασία του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου Κώστας Βαρδιάβαση σε συνεργασία με επαγγελματίες του κλάδου από την Ευρώπη. Ακόμη ο καθηγητής φαρμακευτικής κ. Δεμέτζος θα μιλήσει για την τεχνική και την παρασκευή εμβολίων.
Το θέμα των πρώτων βοηθειών από τον Ερυθρό Σταυρό αναμένεται επίσης να τεθεί στην διάρκεια του συνεδρίου. Ακόμη προβλέπεται ομιλία για την κάνναβη και για την τετραϊδοκανανιβινόλη -η νομοθέτησή της άλλωστε βρίσκεται στα σκαριά- ώστε να προχωρήσει σε φαρμακευτικό επίπεδο.
«Ευελπιστούμε σε μία συμμετοχή όπως πάντα, αρκετά μεγάλη, κι από τους Κρήτες φαρμακοποιούς, για τους οποίους η πρόσβαση είναι πιο εύκολη, αλλά και δεδομένου ότι η Κρήτη έλκει το ενδιαφέρον κι από συναδέλφους από όλη την Ελλάδα, αναμένουμε την παρουσία τους. Στόχος μας είναι το συγκεκριμένο να είναι ένα ακόμη επιτυχημένο συνέδριο», τόνισε ο κ Καλδής.
Τα φαρμακεία
Παράλληλα ερωτηθείς αναφέρθηκε στην κατάσταση στον χώρο του φαρμάκου. «Τα φαρμακεία προσπαθούν αφ’ εαυτού τους να σταθούν. Στα θετικά συγκαταλέγεται η αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού, που θεσμοθετήθηκε με νομοθέτημα όσον αφορά την διαδικασία του εμβολιασμού. Ήταν ένα πάγιο αίτημα. Υπήρχαν κάποιες αντιδράσεις από τον ιατρικό κλάδο. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είμαστε σύμμαχοι σε αυτό.
Τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν- πάντα αντιμετώπιζαν προβλήματα. Βέβαια εδώ και αρκετό καιρό έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των πληρωμών, το οποίο είχε οδηγήσει τον κλάδο σε απεργιακές κινητοποιήσεις στο παρελθόν. Καταγράφεται μία σταθερή ροή πληρωμής σχεδόν κάθε μήνα, τέτοια που επιτρέπει έναν ομαλό προγραμματισμό λειτουργίας των φαρμακείων», σημείωσε.
Οι ελλείψεις φαρμάκων
«Όμως το μεγάλο πρόβλημα αφορά τις ελλείψεις των φαρμάκων. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στα φαρμακεία και το ζει και ο κόσμος. Αυτή την στιγμή φαντάζει άλυτο. Υπάρχουν πολλές εξαγωγές φαρμάκων χωρίς πρώτα να ικανοποιείται η ελληνική αγορά κι ως εκ τούτου ο κόσμος δεν μπορεί να βρει το φάρμακό του, εμείς αγωνιωδώς ψάχνουμε κάθε μέρα και προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τις συνταγές που υπάρχουν.
Υπάρχει ένα θέμα το οποίο διογκώνεται. Ο ΕΟΦ έχει επιληφθεί της κατάστασης και για κάποιους μήνες απαγορεύει τις εξαγωγές για κάποια φάρμακα που είναι δυσεύρετα. Εκείνη την ώρα το πρόβλημα κάπως επιλύεται, αλλά ανοίγουν άλλες οδοί, άλλα σκευάσματα γίνονται εξαγώγιμα, διορθώνεται δηλαδή η κατάσταση σε ένα είδος, προκύπτει σε άλλο. Είναι μία πληγή που αιμορραγεί συνέχεια εδώ και δύο τρία χρόνια κι αντί να στρώνει γίνεται χειρότερη και δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Γίνονται προσπάθειες κεντρικά να λυθεί, αλλά προς το παρόν δεν έχει βρεθεί τρόπος.
Είναι ένα θέμα που αν δεν δούμε πολύ σοβαρά θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα υγείας. Πολλοί συνάνθρωποι μας δεν μπορούν να βρουν το φάρμακό τους την ώρα που το θέλουν κι αυτό είναι πολύ σοβαρό. Φανταστείτε ένας άνθρωπος να πηγαίνει σε ένα φαρμακείο και να μην υπάρχει το φάρμακό του, να γυρνάει μία πόλη χωρίς αποτέλεσμα, να μεταβαίνει στο Ηράκλειο ή ακόμη και στην Αθήνα ! Όσοι δεν το έχουν ζήσει δεν το καταλαβαίνουν, ενώ όσοι το έχουν ζήσει, είναι τρομακτικό. Έχουμε γνωστοποιήσει το πρόβλημα σε όλους τους τόνους, στα υψηλότερα κλιμάκια για να βρεθεί λύση αλλά δεν έχει εξευρεθεί. Το αναφέρω ως το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου αυτή την στιγμή», κατέληξε ο κ. Καλδής.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΚΗ
Πηγή : ανατολή