Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Η εαρινή προεκλογική σύναξη για την υγεία στο Λασίθι

Του ΜΑΝΟΛΗ ΚΛΩΝΤΖΑ (*)

Το Σάββατο που πέρασε  πραγματοποιήθηκε στη πόλη του Αγίου Νικολάου η  εαρινή σύναξη του Υπουργού Υγείας και των Διοικητών των Νοσοκομείων με σκοπό τον απολογισμό του έργου τους.
Η λέξη απολογισμός  δημιουργεί θετικές αντιδράσεις αν από την σύναξη αυτή δινόταν λύσεις (και όχι υποσχέσεις) στα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της υγείας και αν υπήρχε ειλικρινής αυτοκριτική και όχι αυτοδοξαστική ρητορεία ενόψει εκλογών.
Αλλά ας μιλήσουμε για το νομό μας.
Ένα Νοσοκομείο οφείλει να παρέχει υπηρεσίες 24 ώρες το  24ωρο για όλο το χρόνο. Αυτό δεν γίνεται βέβαια στα τέσσερα Νοσοκομεία  μας και στο ΚΥ οροπεδίου, λόγω υποστελέχωσης. Αποτέλεσμα της ελλιπούς εφημεριακής κάλυψης είναι η  μη ασφαλής λειτουργία  και η διακομιδή των ασθενών με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται.
Επίσης  πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα όλος ο πληθυσμός (αστικός και αγροτικός) να  έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στα Νοσοκομεία. Το οδικό δίκτυο στο νομό μας αλλά και οι κυνικές ανακοινώσεις των κυβερνητικών στελεχών για  μη δημοπράτηση του ΒΟΑΚ μέχρι τη Σητεία, καταδικάζει σε απομόνωση το νομό από τις σύγχρονες οδικές υποδομές και στερεί την δυνατότητα ασφαλούς μετακίνησης των κατοίκων. Με άλλα λόγια διασύνδεση νοσοκομείων και απρόσκοπτη πρόσβαση του πληθυσμού με πεπαλαιωμένο και μη ασφαλές οδικό δίκτυο δεν μπορεί να υπάρξει.
Ας μιλήσουμε τώρα για κάποια συγκεκριμένα προβλήματα των Νοσοκομείων:
  1. Έχουν περάσει τέσσερα  χρόνια  από την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ και η πεπαλαιωμένη Μονάδα Αιμοκάθαρσης  που στεγάζεται σε χώρο που δεν ανήκει στο Νοσοκομείο και βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από αυτό,  δεν έχει ακόμα μεταφερθεί στο κεντρικό κτήριο (σύμφωνα με τον σχεδιασμό παραλαβής της νέας πτέρυγας). Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί κινδύνους για τους αιμοκαθαρούμενους και δημιουργεί προβλήματα στην παροχή υπηρεσιών (καθαριότητα κλπ). Το ερώτημα είναι γιατί δεν  έχει πραγματοποιηθεί η μεταφορά, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία της μετεγκατάστασης έχει χρηματοδοτηθεί και ποια η ευθύνη της Διοίκησης του Νοσοκομείου αλλά και της ΔΥΠΕ. Οι  ασθενείς του νομού μας περιμένουν μια απάντηση.

  1. Το ΤΕΠ του Νοσοκομείου, παρ ότι υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι και ο αναγκαίος εξοπλισμός, δεν μπορεί να λειτουργήσει μονάχα με ένα (1) ιατρό. Γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή λειτουργία των άλλων κλινικών χειρουργικού και παθολογικού τομέα.
  2. Το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι (σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων) το πλέον υποστελεχωμένο Νοσοκομείο της χώρας με βάση τον οργανισμό του. Η υποστελέχωση δημιουργεί συνθήκες μη ασφαλούς λειτουργίας, μεγαλώνει τις λίστες  με τα ραντεβού των ασθενών και εξαντλεί εργασιακά τους εργαζόμενους. Οι προτάσεις τους για άμεση κάλυψη των κενών θέσεων ιατρικού (νευρολόγος) και νοσηλευτικού προσωπικού πρέπει να γίνουν άμεσα αποδεκτές. Όλες αυτές οι ελλείψεις το κάνουν να απέχει πολύ από ένα ανεπτυγμένο και ολοκληρωμένο νοσοκομείο με δευτεροβάθμιες παροχές.
  3. 4.   Το Κέντρο Αποκατάστασης Νεάπολης, 17 χρόνια από την κατάθεση της πρώτης μελέτης  βρίσκεται ακόμα «στα χαρτιά» και στους «σχεδιασμούς». Η τάχιστη υλοποίησή του θα δώσει παράλληλα μια νέα αναπτυξιακή προοπτική στην περιοχή που χρόνια στερείται.
  4. Ως γνωστό μετακινούνται ιατροί από το ΚΥ του Οροπεδίου με σκοπό να καλυφθούν οι ανάγκες του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου. Με την πρακτική αυτή υπολειτουργεί το ΚΥ  αφήνοντας ακάλυπτο τον πληθυσμό  του καταργώντας έτσι στη πράξη την διακήρυξη πως η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα του πολίτη.
  5. Το νοσοκομείο Ιεράπετρας συνεχίζει να έχει τεράστιο πρόβλημα με τις εφημερίες, κυρίως όσον αφορά την παθολογική κλινική η οποία λειτουργεί με ένα γιατρό, με  συνέπεια  να μην  μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πληθυσμού. Επιβάλλεται η άμεση στελέχωση της μαιευτικής – γυναικολογικής και παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου. Αναγκαία καθίσταται επίσης η τροποποίηση του οργανισμού του.
  6. Το Νοσοκομείο Σητείας εξακολουθεί να έχει σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και στερείται αξονικού τομογράφου. Επίσης το νοσηλευτικό του προσωπικό έχει καλυφτεί με επικουρικούς και θέσεις από ΟΑΕΔ. Για να λειτουργήσει σωστά πρέπει άμεσα να καλυφθούν οι προβλεπόμενες από τον οργανισμό θέσεις όπως καρδιολόγος, χειρουργός, ακτινοδιαγνώστης, παθολόγος, ορθοπεδικός και γυναικολόγος. Αυτή την στιγμή έχει εξαντληθεί μόνο το 80% των προβλεπόμενων θέσεων.
Ασφαλώς υπήρξαν και θετικά βήματα που δεν επιθυμούμε να μηδενίσουμε (όπως η νέα υπηρεσία κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών) αλλά δεν μπορούμε, συνοψίζοντας, να παραβλέψουμε:
  • την απουσία Οράματος και την έλλειψη  Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού ανάπτυξης των Νοσοκομείων  με μετρήσιμους στόχους και σαφές χρονοδιάγραμμα,
  • τις καθυστερήσεις των έργων (Κέντρο Αποκατάστασης, Μονάδα Αιμοκάθαρσης) και την υποστελέχωση των υπηρεσιών  που οδηγεί στη μη ασφαλή λειτουργία τους και στην εργασιακή εξάντληση των εργαζομένων
Τα Νοσοκομεία του νομού μας λειτουργούν  βασιζόμενα στον ηρωισμό των εργαζομένων.  Οι όποιες λύσεις που δόθηκαν μέχρι σήμερα είναι εμβαλωματικές που αποσκοπούσαν μονάχα στη διαχείριση της λειτουργίας  τους και όχι στην ανάπτυξή τους.  Το «στρογγύλεμα» των προβλημάτων, η «ωραιοποίηση»  και δικαιολόγηση των αδυναμιών και η αυτάρεσκη «μεγέθυνση» των όποιων θετικών βημάτων δεν αποτελούν απάντηση στην απουσία  Ολοκληρωμένου Σχεδιασμού και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών. Η συνάντηση  που πραγματοποιήθηκε θα είχε νόημα, αν δεν γινόταν παραμονές εκλογών για επικοινωνιακούς λόγους προς άγρα ψήφων και αν διεξαγόταν οργανωμένη και γόνιμη συζήτηση με θεσμικούς φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις και  εκπροσώπους των εργαζομένων από τα Νοσοκομεία.
Στο Νομό Λασιθίου, με τα τέσσερα Νοσοκομεία που διαθέτει, το ΚΥ στο Οροπέδιο αλλά και την (μελλοντική) ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αποκατάστασης στη Νεάπολη,  με μια άλλη πολιτική, θα έπρεπε να  παρέχονται    ασφαλείς, ολοκληρωμένες και  εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας τόσο στους  μόνιμους κατοίκους όσο και  στους επισκέπτες.
Θα έπρεπε επίσης (τα τέσσερα Νοσοκομεία και το ΚΥ) να λειτουργούσαν και ως μοχλός ανάπτυξης του νομού, με την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη διασύνδεσή τους με το αγροτικό προϊόν.     Αλλά αυτά απαιτούν μια άλλη πολιτική που δεν θα κρύβεται πίσω από λόγο παρελκυστικό και δεν θα υπακούει σε σκοπιμότητες και εκλογικές ανάγκες.
 (*) Ο κ. Μανόλης Κλώντζας είναι ορθοπεδικός γιατρός, πρώην αντιπεριφερειάρχης υγείας και υποψήφιος βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝ.ΑΛ.) στο νομό Λασιθίου.

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας