Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις του ΔΕΔΔΗΕ - Εφιαλτικά τα σενάρια για την ηλεκτρική ενέργεια της Κρήτης

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/Image/200902/doc_20090225_640325_dsc00895.JPG
Στα 90 μεγαβάτ εκτιμά τελικά ο ΔΕΔΔΗΕ το έλλειμμα ισχύος στην Κρήτη το φετινό καλοκαίρι
Όλο και πιο εφιαλτικές, όσο περνούν οι μέρες, γίνονται οι επίσημες εκτιμήσεις των αρμόδιων φορέων για το έλλειμα ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη η Κρήτη το φετινό καλοκαίρι!


Πριν από λίγο καιρό, όπως είχαμε γράψει, σε σχετική έκθεσή του προς τη ΡΑΕ ο ΔΕΔΔΗΕ έκανε λόγο για έλλειμμα ισχύος της τάξης των 50 MW φέτος το καλοκαίρι. Με βάση αυτό το δεδομένο είχε σημάνει συναγερμός στους αρμόδιους φορείς και είχε προχωρήσει άρον-άρον αδειοδότηση της ΔΕΗ για μεταφορά 18 ιδιόκτητων Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ) της ΔΕΗ από τη Ρόδο, συνολικής ισχύος 23 MW, καθώς και για την ενοικίαση άλλων Η/Ζ, ισχύος 18 MW επιπλέον.
Να όμως που τα πράγματα είναι, δυστυχώς, ακόμα πιο δυσοίωνα για το νησί μας! Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να προχώρησε σε επικαιροποίηση της εκτίμησής του και η νέα πρόβλεψή του, με βάση μια πιο ακριβή εικόνα της τουριστικής κίνησης, είναι πως τελικά το έλλειμμα ισχύος στην Κρήτη κατά το φετινό καλοκαίρι ανέρχεται στα 90 μεγαβάτ!
Μια “τρύπα” πολύ μεγάλη, που όπως γίνεται αντιληπτό δεν μπορεί να καλυφθεί με λύσεις- “μπαλώματα”, όπως είναι τα Η/Ζ, μικρές δηλαδή ντιζελογεννήτριες που και ουσιαστικά αποτελούν λύσεις εφεδρείας για τη ΔΕΗ για δημόσιες υποδομές όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια κ.λπ. ή για επιχειρήσεις όταν υπάρχει διακοπή ρεύματος.
Αν μη τι άλλο, με μικρές γεννήτριες πετρελαίου, που και κοστοβόρες είναι και όχι... αξιόπιστες, δεν μπορείς να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό της τάξης των 90 μεγαβάτ και ότι δε θα καταρρεύσει το σύστημα.
Κατάρρευση συστήματος, από την οποία πήραμε μια γεύση του πόσο εύκολο είναι να συμβεί εδώ πριν από λίγο καιρό, όταν από μια έκρηξη σε έναν μετασχηματιστή μέσα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων είχαμε ολικό μπλακ-άουτ σε όλο σχεδόν το νησί επί κοντά ένα δίωρο!
Χαρακτηριστικά για τις νέες ακόμα πιο “μαύρες” εκτιμήσεις για το έλλειμα ισχύος στην Κρήτη το φετινό καλοκαίρι είναι τα όσα αναφέρονται σε δημοσίευμα του energypress.gr.
«Σε αλλαγή της πρόβλεψής του σχετικά με τις ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρικό ρεύμα γι’ αυτό το καλοκαίρι προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ λίγες μέρες πριν, με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός για να καλυφθεί το εκτιμώμενο έλλειμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα έκθεσή του, η οποία βασίστηκε σε επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με την τουριστική κίνηση, ο Διαχειριστής υπολογίζει σε 90 MW το έλλειμμα ισχύος που θα προκύψει αυτό το καλοκαίρι», αναφέρεται και επισημαίνεται: «Μετά την αλλαγή των προβλέψεων από τον ΔΕΔΔΗΕ, η ΡΑΕ έχει ενημερώσει τη ΔΕΗ ότι πρέπει να κινηθεί με ταχύτητα για να βρει και να μισθώσει επιπλέον Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη, προκειμένου να καλυφθούν με ασφάλεια οι ανάγκες που θα αρχίσουν να αυξάνουν από τον Ιούλιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επίσημη εντολή θα δοθεί αμέσως μετά το Πάσχα, αλλά εντωμεταξύ η ΔΕΗ ήδη κινείται για να “κλείσει” τα απαραίτητα Η/Ζ.
Σε κάθε περίπτωση, στο τραπέζι, εκτός από τις “εμβαλωματικές” λύσεις μεταφοράς H/Z κ.λπ., βρίσκονται όλες οι λύσεις που έχουν προταθεί: εγκατάσταση αεριοστροβίλων, μεταφορά μονάδας φυσικού αερίου, εγκατάσταση πλωτής μονάδας με LNG κ.λπ.».

Πηγή : Νέα Κρήτη



Συνολικες προβολες σελιδας