Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Ιερατική Σύναξη στη Σητεία

Ιερατική Σύναξη όλων των Εφημερίων της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνηςκαί Σητείας πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Απριλίου 2019 στους φιλόξενους χώρους της Ενορίας Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σητείας.

Στο πρώτο μέρος ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, μίλησε στους Ιερείς για διοικητικά και λειτουργικάθέματα, εν όψει της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως, ενώ στο δεύτερο μέροςο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Ευάγγελος Παπανικολάου, Θεολόγος και Ιατρός, ανέπτυξε το πάντα επίκαιρο θέμα «Μετάνοια, Εξομολόγηση, Θεία Ευχαριστία».
Με ιδιαίτερο γλαφυρό και εκφραστικό ύφος,καθ᾽ όλη τη διάρκεια της ομιλίας, ο π. Ευάγγελος κράτησε το ενδιαφέρον όλων των Πατέρων αμείωτο, χρησιμοποιώντας πλούσια αγιογραφικά και πατερικά χωρία αλλά και προσωπικές εμπειρίες από την ιερατική του διακονία, τόσο καθημερινά ως ιατρός, αλλά και ως ιεραπόστολος στο Καμερούν.Ξεκίνησε την παρουσία του θέματος με μια σύντομη αλλά περιεκτική ιστορική αναδρομή του μυστηρίου της Μετανοίας της Εκκλησίας, από τους Αποστολικούς χρόνους με τις εσπερινές Θείες Λειτουργίες – «Αγάπες» και την θέσπιση του μυστηρίου της Μετανοίαςγια τα τέσσερα βασικά αμαρτήματα, τα οποία θεωρούνταν τα χρόνια εκείνα ασυγχώρητα για τους βαπτισμένους χριστιανούς, δηλ. τον φόνο, την μοιχεία, την βρώσηειδωλόθυτων και τον φθόνο και την έλλειψη της αγάπης προς τον πλησίον.Επεσήμανε ότι ο Επίσκοπος είναι ο κατ᾽ εξοχήν εξομολόγος – πνευματικός πατέρας του ποιμνίου του και τόνισε ότι η κορωνίδα των μυστηρίων της Εκκλησίας είναι η τέλεση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και η μετάληψητου Σώματος και του Αίματος του Χριστού από τους πιστούς.
Επίσης, υπενθύμισε ότι στην παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας θεσπίστηκε  η διαρκής μετάνοια και όχι η ακολουθία της εξομολογήσεως πριν την θεία Ευχαριστία, και παρουσίασε με γλαφυρό και εναργή τρόπο ως παραδείγματα μετανοίας τον βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας, την παραβολή του Ασώτου Υιού και του Καλού Ποιμένος, αλλά και τον μετανοημένο ληστή κατά τη Σταύρωση του Κυρίου στο Γολγοθά, που «έκλεψε» τον Παράδεισο.
Ο π. Ευάγγελος αναφέρθηκε, ακόμα,με τον μοναδικό παραστατικό τρόπο και τον χειμαρρώδη λόγο του, σε σύγχρονα θέματα ποιμαντικής μέριμνας των κληρικών και αντιμετώπισής τους, μεταφέροντας προσωπικά βιώματα και υπογραμμίζοντας ότι ο Ιερέας δεν πρέπει να είναι ένας διεκπεραιωτής διοικητικών – γραφειοκρατικών θεμάτων και να μένει έγκλειστος στο γραφείο της Ενορίας του,αλλά καλείται να εξέλθει σε αναζήτηση του απολωλότος προβάτου. Τέλος, επανέλαβε ότι ο Ιερέας καλείται να καλλιεργεί καθημερινά και να ανανεώνει τον ιερό σύνδεσμό του με το Ιερό Θυσιαστήριο και να βιώνει τη μυστική χαρά του Σταυρού της Ιερωσύνης.
Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των Ιερέων και του π. Ευαγγέλου, κυρίως σε θέματα εξομολογήσεως και ποιμαντικής μέριμνας.

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας