Τρίτη 9 Απριλίου 2019

«Άκαπνα» τα περισσότερα καταστήματα του Αγ. Νικολάου

Πεπεισμένος ότι το εγχείρημα της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στα καταστήματα του Αγίου Νικολάου θα στεφθεί με επιτυχία, εμφανίστηκε με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης και Διασκέδασης Κωστής Ζαχαριάς.

Μια εβδομάδα μετά την απόφαση του Συλλόγου Εστιατόρων και Καφέ μπαρ Αγίου Νικολάου να εφαρμόσουν τον αντικαπνιστικό νόμο στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι καταστηματάρχες έχουν αφαιρέσει τα τασάκια από τα τραπέζια μέσα σε αίθουσες, διατηρώντας τα μόνο στους υπαίθριους χώρους. Υπάρχουν βέβαια κάποια καταστήματα που δεν έχουν εφαρμόσει το νόμο.
Ο κ. Ζαχαριάς ανέφερε ότι στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης των καταστηματαρχών να συνταχθούν με την απόφαση της συνέλευσης και να στηρίξουν ενεργά την προσπάθεια ο Σύλλογος έχει παραγγείλει την εκτύπωση ειδικού αυτοκόλλητου σήματος. Το σήμα θα δείχνει με κόκκινο χρώμα το απαγορευτικό σχέδιο καπνίσματος και από κάτω θα αναγράφεται η ονομασία του συλλόγου και θα επικολλάται στην κεντρική είσοδο κάθε καταστήματος (πέραν των άλλων, κοινών απαγορευτικών σημάτων καπνίσματος που μπορούν να αναρτώνται μέσα στο κατάστημα). Το αυτοκόλλητο αυτό θα παραδοθεί χέρι με χέρι από μέλη του σωματείου σε όλα τα καταστήματα του κλάδου, στον Αγιο Νικόλαο και θα συνοδεύεται από επιστολή με την οποία θα γνωστοποιείται και γραπτώς η απόφαση της συνέλευσης για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και θα ζητείται απ’ όλους να σεβαστούν την απόφαση αυτή.
Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού μέτρου έχει ξεκινήσει άμεσα και καθολικά στα εστιατόρια και στις καφετέριες και θα επεκταθεί και στα μπαρ τη νύχτα, όπου είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία εφαρμογής του, όπως σχολίασε ο πρόεδρος του συλλόγου.
 Πώς θα αντιδράσουν;
Ερωτώμενος σχετικά με τις αντιδράσεις που φοβάται ότι θα αντιμετωπίσουν από θαμώνες των καταστημάτων τους, που θα ανάψουν τσιγάρο εντός και θα ζητήσουν από τους καταστηματάρχες να κάνουν τα «στραβά μάτια» ή αν ζητήσουν κανένα μικρό ανθοδοχείο για να χρησιμοποιήσουν σαν τασάκι, ο κ. Ζαχαριάς μας είπε: «Θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι το απαγορευτικό αυτό μέτρο είναι πλέον κοινό για όλα τα καταστήματα της πόλης και ό,τι σε όποιο κατάστημα του Αγίου Νικολάου κι αν πάνε, τον ίδιο κανόνα θα αντιμετωπίσουν. Δεν θα ακούει πια ο καταστηματάρχης το επιχείρημα του πελάτη, ότι το «τάδε» κατάστημα το επιτρέπει και ότι θα φύγει να πάει εκεί… Η κοινή μας απόφαση που ήταν ομόφωνη στη συνέλευση έχει ακριβώς αυτή την ισχύ και προοπτική καθολικής εφαρμογής, επιτρέποντας αυτή τη φορά την προσδοκία για την τήρησή της από όλους και ως εκ τούτου θα υποχρεωθεί και ο καπνιστής πελάτης να προσαρμοστεί και να τηρήσει και εκείνος το νόμο από την πλευρά του.»
Αντιμετωπίζοντας οι καπνιστές ενιαία και καθολική αντιμετώπιση από τους καταστηματάρχες, σιγά – σιγά θα προσαρμοστούν σε μια νέα συμπεριφορά και στάση, σεβόμενοι τους μη καπνίζοντες, τους επαγγελματίες που θέλουν να λειτουργήσουν νόμιμα  χωρίς την απειλή ψηλών προστίμων και τους εαυτούς τους.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας