Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Η διαδικασία για την εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τις πλημμύρες στο Ν. Λασιθίου

DSC02743
Ως γνωστόν, οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στις 06-04-2019  στην Κρήτη, είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι, σπίτια και καταστήματα και να σημειωθούν κατολισθήσεις και ζημιές στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών των Δήμων Σητείας και Ιεράπετρας.

Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε τους Δήμους Σητείας και Ιεράπετρας, της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, της Περιφέρειας Κρήτης σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας
Παράλληλα, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 1221/08-04-19 απόφασή του Περιφερειάρχη Κρήτης, συγκροτήθηκε στην Π.Ε. Λασιθίου Επιτροπή για την Εκτίμηση και Καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις, που επλήγησαν από τις θεομηνίες.
Η Επιτροπή αυτή λειτουργεί σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθμ.. 20725/Β.979/11 (ΦΕΚ 1207 Β/14-6-2011) : «Καθορισμός διαδικασιών για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 36 του Νόμου 2459/1997» Απόφαση του Υπ. Οικονομικών, κατά την οποία:
Η καταβαλλόμενη επιχορήγηση αφορά στις επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 36 του ν. 2459/1997 (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς), ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, οι οποίες ασκούσαν νόμιμη οικονομική ή επιχειρηματική δραστηριότητα την ημέρα που συνέβη η θεομηνία ή η φυσική καταστροφή και καταβάλλεται μόνο εφ’ όσον οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν (με το ίδιο ΑΦΜ) κατά τον χρόνο καταβολής της. Καλύπτει ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, μηχανικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και φορτηγά αυτοκίνητα, δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Για τον προσδιορισμό του ύψους της ζημίας, διενεργείται επιτόπια αυτοψία από τις αρμόδιες επιτροπές, εντός τριμήνου από την επέλευση της θεομηνίας και σε επόμενο στάδιο ζητείται η υποβολή εκ μέρους των πληγεισών επιχειρήσεων, στοιχείων και δικαιολογητικών τα οποία βοηθούν στην αντικειμενική εκτίμηση της ζημίας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε: -Τίτλοι ιδιοκτησίας ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρηση ή μισθωτήριο συμβόλαιο -Φορολογικές δηλώσεις επιχείρησης – Δηλώσεις Φ.Π.Α. – Απογραφή προηγουμένου έτους – Τιμολόγια αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και σε περίπτωση μη ύπαρξης να αναζητούνται από τους προμηθευτές – Κατάσταση μηχανολογικού εξοπλισμού στην οποία θα αναγράφεται ο χρόνος απόσβεσης, η κατάσταση του μηχανήματος, καθώς και αν πρόκειται για ολική ή μερική καταστροφή – Λογιστικά στοιχεία παγίων – Τιμολόγια αγοράς μηχανολογικού εξοπλισμού (εφ’ όσον είναι διαθέσιμα) – Ασφαλιστήριο συμβόλαιο κάλυψης της ζημίας και σε περίπτωση μη ύπαρξης Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599 περί μη ασφάλισης της μονάδας.
Επίσης ελέγχεται η νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης (άδεια λειτουργίας ή λοιπές άδειες).»
Για το λόγο αυτό, και την επίσπευση των διαδικασιών,  παρακαλούνται οι αρμόδιοι Δήμοι να υποβάλλουν στην Επιτροπή της Π.Ε. Λασιθίου μόνο εκείνες τις αιτήσεις των πληγέντων, που αφορούν ζημιές σε επιχειρήσεις και όχι σε σπίτια και οικιακό εξοπλισμό ή φυτικό και ζωικό κεφάλαιο για τα οποία αρμόδιοι είναι άλλοι φορείς (Δήμοι, ΕΛΓΑ ΠΣΕΑ κλπ.).



Άγιος Νικόλαος, 17 Απριλίου 2019

Πηγή : Style 100Fm


Συνολικες προβολες σελιδας