Παρασκευή 12 Απριλίου 2019

Από Δευτέρα η υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης

Από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αίτησης ενιαίας ενίσχυσης 2019 (ΟΣΔΕ), όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης μετά την χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Φέτος λόγω καθυστέρησης της έναρξης της σχετικής διαδικασίας στην χώρα μας και επειδή η ολοκλήρωση της, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού, λήγει στις 15 Μαΐου, οπότε και οι ενδιαφερόμενοι αγωνιούν. Ήδη στα μέσα σχεδόν του Απρίλη, παράλληλα εξελίσσεται και η διαδικασία για το  Κτηματολόγιο, ενώ έπεται και το Πάσχα. Προφανώς πρόκειται για παράγοντες, που δημιουργούν επιπλέον «πίεση» ως προς τα χρονικά περιθώρια της ενεργοποίησης,
Την περασμένη Παρασκευή περίπου 70 Ενώσεις από όλη την χώρα απέστειλαν στο Υπουργείο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ έγγραφο με το οποίο έθεταν επί τάπητος το ζήτημα. Χθες μία δεκαπενταμελής Επιτροπή -αποτελούμενη από Προέδρους Συνεταιρισμών της χώρας- συναντήθηκε με τον Υπουργό κ. Σταύρο Αραχωβίτη, εκπροσωπώντας και όλους τους υπόλοιπους. Από την Κρήτη στην συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων Σητείας κ. Μαυροματάκης, Ιεράπετρας κ. Δραγασάκης και Ηρακλείου κ. Στρατάκης.
«Η συνάντηση είπε ο κ. Μαυροματάκης», ήταν εποικοδομητική. Συζητήσαμε το θέμα διεξοδικά. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα ανοίξει η πύλη – αν όχι χθες το βράδυ- το αργότερο σήμερα το πρωί, δίνοντας την σχετική εντολή στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις Ενώσεις να προχωρήσουν στην απαραίτητη προετοιμασία και να είναι όλα έτοιμα ώστε την ερχόμενη Δευτέρα να ξεκινήσει η διαδικασία ενεργοποίησης των παραγωγών.
Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι υπεγράφη νέα διετής σύμβαση με τον φορέα συντονισμού, τη «Γαία Επιχειρείν». Παράλληλα καθυστέρησε και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τον έλεγχο της σύμβασης και να την επιστρέψει τόσο στην «Γαία» όσο και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κατά την συνάντηση οι συμμετέχοντες τόνισαν στον Υπουργό το ζήτημα του περιορισμένο χρόνου, μέχρι 15 δηλαδή Μαΐου -όπως προβλέπεται, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας λόγω Κτηματολογίου, Πάσχα κλπ. Ο Υπουργός υποσχέθηκε ότι θα θέσει το ζήτημα την Δευτέρα, που θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ζητώντας ένα μήνα παράταση δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου. Καθώς συμβαίνει κάθε χρόνο εφόσον υπάρξει αίτημα από ένα ή περισσότερα κράτη της Ε.Ε. αναμένεται να δοθεί παράταση.
Το θέμα της ενεργοποίησης κι άρα των επιδοτήσεων είναι καίριο και οι εξελίξεις επιφέρουν ικανοποίηση. «Είναι πολύ σοβαρό θέμα. Η αγωνία όλων μας ήταν μεγάλη. Έπρεπε λοιπόν να γίνει η συγκεκριμένη συνάντηση», τόνισε ο κ. Μαυροματάκης
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας