Παρασκευή 19 Απριλίου 2019

Συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφές στη Σητεία και τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων

Η συζήτηση επί των προβλημάτων που δημιούργησε η θεομηνία της 6ης Απριλίου στο Δήμο Σητείας ήταν το μοναδικό θέμα της χθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του κ. Γιάννη Δρακάκη.

Το θέμα συζητήθηκε κατόπιν πρότασης της επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σταυρούλας Καράμπελα και άλλων Δημοτικών Συμβούλων. Η κα Καράμπελα εισηγούμενη το θέμα επέρριψε ευθύνες για την κατάσταση που προκλήθηκε στην περιοχή, σε Δήμο, Περιφέρεια, Κυβέρνηση αιτιολογώντας την θέση της κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για μη υλοποίηση έργων ώστε να μην καταστρέφονται οι περιουσίες των λαϊκών οικογενειών όπως ένα δίκτυο ομβρίων, ο καθαρισμός ποταμών και ρεμάτων.
Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί εξέφρασε την άποψη ότι λύσεις δεν θα δοθούν μέσα από τα γραφεία των υπουργών, περιφερειακών και τοπικών αρχών αλλά με την κινητοποίηση του κόσμου και την ανυποχώρητη διεκδίκηση. «Η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση των ζημιών έγκαιρα για να απαιτηθούν τα αντίστοιχα κονδύλια από τον προϋπολογισμό του Δήμου, από χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος» ανέφερε εστιάζοντας μεταξύ άλλων στην αναγκαιότητα διάνοιξης των αγροτικών δρόμων, στην σήμανση των προβληματικών σημείων και αποκατάσταση του οδικού και αρδευτικού δικτύου, στον καθαρισμό των ρεμάτων, ποταμών και φρεατίων, στην αποζημίωση των πληγέντων πολιτών, στην εκπόνηση μελετών και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας με ευθύνη του κράτους.

Για τον Παντέλη
Κατόπιν σχετικών ερωτημάτων από Δημοτικούς Συμβούλους για τα νεότερα δεδομένα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΤΟ και την διευρυμένη συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια την Δευτέρα στην διάρκεια της οποίας ο Περιφερειάρχης επαναβεβαίωσε την δέσμευση του για την χρηματοδότηση μελέτης στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος που αφορά τον ποταμό Παντέλη. Όπως αναφέρθηκε, ήδη έχει ξεκινήσει η προσπάθεια με ανάθεση από την Αντιπεριφέρεια σε ιδιώτη  της διαδικασίας. Σε πρώτη φάση αναμένεται να γίνει προεκτίμηση αμοιβής (κόστος μελέτης) με βάση την οποία θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία από την Περιφέρεια (διαγωνισμός κι ανάθεση σε τεχνικό γραφείο για υλοποίηση της μελέτης). Με την ολοκλήρωση της μελέτης που θα καταλήξει στο είδος των παρεμβάσεων που θα γίνουν, θα αποτυπωθούν εν είδη τεχνικών έργων – μελέτες – και αφού γίνει και η μελέτη εφαρμογής που θα υπολογίσει το κόστος των παρεμβάσεων, να εξευρεθεί το ποσό για να υλοποιηθούν. Σκοπός είναι να γίνει η οριοθέτηση σε όλο το μήκος του Παντέλη – Παπαγιαννάδες έως εκβολή – η κοιτοποίηση του ενώ θα περιληφθεί και ο ποταμός  Σκλαβεδιάκος.

Τι έγινε
Ακολούθησε τοποθέτηση από τον Αντιδήμαρχο Σητείας υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας Νίκο Κοζυράκη, ο οποίος ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειες που είχαν γίνει το διάστημα πριν τη θεομηνία, την ημέρα της 6ης Απριλίου αλλά και τις επόμενες σε συνεργασία και με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Ενημέρωσε παράλληλα για τις παρεμβάσεις που λαμβάνουν χώρα μέχρι σήμερα στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των ζημιών και των προβλημάτων και στον σχεδιασμό που υπάρχει για την συνέχεια, σε όλο το Δήμο Σητείας.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν κι έλαβαν τον λόγο ο Διοικητής της 11ης ΜΣΕΠ κ. Μάριος Σφενδουράκης, από την πλευρά του Λιμεναρχείου η κ. Μικαέλα Τσικαλάκη και ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας κ. Μανόλης Βουτυράκης ο οποίος μάλιστα έκανε λόγο για εξαιρετική συνεργασία με την Πολιτική Προστασία στην προσπάθεια διαχείρισης της κατάστασης της 6ης Απριλίου.
Τον λόγο έλαβαν και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι αλλά και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μαρωνιάς, Πραισού, Πισκοκεφάλου και Περβολακίων κύριοι Πολυχρόνης Ζερβός, Νίκος Κοκκινάκης, Δημήτρης Σαββόπουλος και Ανδρόνικος Ζαχαράκης οι οποίοι ευχαρίστησαν τον κ. Κοζυράκη για την άμεση κινητοποίηση, τον τρόπο δράσης όλες αυτές τις ημέρες μέχρι και σήμερα και φυσικά εστίασαν στην αναγκαιότητα επίλυσης των προβλημάτων που εξακολουθούν να υφίστανται αναφορικά κυρίως με το αγροτικό δίκτυο και το ζήτημα του ποταμού Παντέλη και των άλλων ποταμών. Επίσης ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδάκης μέλος της Επιτροπής που έχει συσταθεί από πληγέντες πολίτες επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεννόησης όλων για την αντιμετώπιση της κατάστασης και κυρίως ενός σωστού σχεδιασμού που θα αποτρέψει μελλοντικά αντίστοιχα προβλήματα, μακριά, όπως συμπλήρωσε, από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Σε ότι αφορά νεότερα δεδομένα σχετικά με  χρηματοδοτήσεις για αποκατάσταση των ζημιών, όπως έκανε γνωστό ο κ. Πατεράκης ακόμη δεν έχει σταλεί απάντηση στο Δήμο από το Υπουργείο Εσωτερικών στο αίτημα που υπεβλήθη μέσω τεχνικού δελτίου για το ποσό του 1 εκατομμυρίου με σκοπό την κάλυψη των πρώτων αναγκών! Για τα άλλα δύο τεχνικά δελτία προς την Περιφέρεια, όπως είπε, υπήρξε η επαναβεβαίωση από τον κ. Αρναουτάκη ότι θα δοθούν. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 200.000 για μίσθωση μηχανημάτων που θα χρησιμοποιηθούν στα αγροτικά δίκτυα και τον καθαρισμό των παραλιών και το ποσό των 300.000 που έχει ζητήσει η ΔΕΥΑΣ για την γεώτρηση των Μουλαδιανών και την αντικατάσταση των αντλιών των βιολογικών του Παλαικάστρου και της Σητείας.
Αναφορικά με την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και την συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση των μεγάλων καταστροφών στην περιοχή του Δήμου, διευκρίνισε ότι δεν είναι εφικτή η παροχή βαρέων μηχανημάτων για παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία, σε σημεία του ποταμού κλπ καθώς και παραχώρησης προσωπικού. Θα επισκεφθούν όμως την περιοχή τεχνικοί (αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα) της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου οι οποίοι θα μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους και θα προχωρήσουν σε προμελέτη του τρόπου αντιμετώπισης σημειακών προβλημάτων που έχουν να κάνουν με επικίνδυνες καταστάσεις για κατοικίες κι ασφαλή διέλευση από ορισμένους δρόμους.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας