Δευτέρα 8 Απριλίου 2019

Επιδοτήσεις με σκοπό τη… μείωση της παραγωγής

https://s1.neakriti.gr/images/1542x770/files/2019-04-04/tomatoes.jpgΚίνητρα για λιγότερα αγροτικά προϊόντα προτείνει η Κομισιόν
Την εθελοντική μείωση παραγωγής σε όλους τους κλάδους παραγωγής σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, μέσω Κοινής Οργάνωσης Αγοράς, προτείνει η Ευρωβουλή, σε μια εποχή πείνας για τα 2/3 του πλανήτη!

Συγκεκριμένα, την πρώτη δέσμη των προτάσεων της Κομισιόν για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας 1 Απριλίου, εστιάζοντας στις ρυθμίσεις της Κοινής Οργάνωσης της Αγοράς (KOA) αγροτικών προϊόντων για μετά το 2020, με τα μέλη της Επιτροπής να επικυρώνουν με 29 ψήφους υπέρ και επτά κατά τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση.
Πού όμως στηρίχτηκε η συγκεκριμένη πρόταση;
Οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι αυτό το μέτρο εξασφαλίζει ενισχύσεις στους γαλακτοπαραγωγούς εκείνους οι οποίοι εθελοντικά μειώνουν την παραγωγή γάλακτος σε περιόδους όπου παρατηρούνται σοβαρές τάσεις αποσταθεροποίησης της αγοράς, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι τιμές. Και θα έπρεπε το ίδιο μέτρο να επεκταθεί σε όλους τους τομείς.
Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν πως είναι απαραίτητη περισσότερη διαφάνεια, αλλά και πιο αποτελεσματικά εργαλεία διαχείρισης των κρίσεων. Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν ακόμα τη στήριξή τους σε προτάσεις που προβλέπουν ότι οι εθνικές Αρχές θα πρέπει να εμποδίσουν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα παράτυπες χρήσεις των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επέμειναν ότι οι έλεγχοι θα πρέπει να επαληθεύουν τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. τόσο σε επίπεδο διοικητικό, όσο και με τη μορφή επιτόπιων ελέγχων.
Δέσμη μέτρων προστασίας των αγροτών:
Ουσιαστικά πρόκειται για μια πρώτη δέσμη μέτρων της Κομισιόν για τη βελτίωση της αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.
Αναλυτικότερα, πρόκειται για μέτρα όπως:
α) μεγαλύτερη διαφάνεια της αγοράς
β) ενίσχυση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών και την αποφυγή της πτώχευσης
γ) διεύρυνση του δικτύου ασφαλείας της αγοράς με την επέκταση της δημόσιας παρέμβασης σε νέους τομείς
δ) επέκταση του συστήματος αδειοδότησης φύτευσης αμπέλου, προσθέτοντας πληροφορίες για τη διατροφή στις ετικέτες του κρασιού.
Η πρώτη ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση της ΚΓΠ (Κοινή Γεωργική Πολιτική) επικεντρώθηκε στους νέους κανόνες της Ε.Ε. για την Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ) για τα γεωργικά προϊόντα μετά το 2020. Οι τροπολογίες της Επιτροπής Γεωργίας στον λεγόμενο κανονισμό ΚΟΑ εγκρίθηκαν με 29 ψήφους υπέρ, 7 κατά και μία αποχή.
Όπως πιστεύουν οι ευρωβουλευτές, το ισχύον καθεστώς, το οποίο χορηγεί ενισχύσεις σε γαλακτοπαραγωγούς που παράγουν εθελοντικά λιγότερα σε περιόδους σοβαρών ανισορροπιών στην αγορά σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης των τιμών, θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους τομείς. Εάν η κατάσταση δε βελτιωθεί, η Επιτροπή πρέπει να επιφορτιστεί με την επιβολή εισφοράς σε όλους τους παραγωγούς που αυξάνουν τις παραδόσεις τους, σύμφωνα με το εγκριθέν κείμενο.
Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να επεκτείνουν τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι επιτρέπουν τη χρονικά περιορισμένη ρύθμιση της προσφοράς γεωγραφικά προστατευόμενων τυριών, ζαμπόν και οίνων σε όλα τα άλλα προϊόντα που επωφελούνται από Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) ή Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ).
Περισσότερη διαφάνεια...
Για να βελτιωθεί η διαφάνεια της αγοράς και να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για ενδεχόμενες αναταραχές, οι ευρωβουλευτές προτείνουν τη δημιουργία ενός ενιαίου παρατηρητηρίου της Ε.Ε. για τις γεωργικές αγορές, το οποίο θα επικεντρώνεται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των σιτηρών, της ζάχαρης, του ελαιολάδου, του γάλακτος και του κρέατος. Το παρατηρητήριο, όπως λένε, πρέπει να συλλέξει στατιστικά στοιχεία για την παραγωγή, την προσφορά, τις τιμές, τα κέρδη, τις εισαγωγές και τις εξαγωγές και να εκδώσει προειδοποιήσεις για τις πρώιμες διαταραχές της αγοράς. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να διευρύνουν το δίχτυ ασφαλείας στην αγορά, επιτρέποντας τη δημόσια παρέμβαση (ένα εργαλείο διαχείρισης της αγοράς που χρησιμοποιείται όταν οι τιμές πέφτουν πέρα από ένα ορισμένο επίπεδο) για νέα προϊόντα, όπως η λευκή ζάχαρη, το πρόβειο κρέας, το χοίρειο κρέας και το κοτόπουλο.
Για το κρασί
Εξάλλου, οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να παρατείνουν το καθεστώς αδειοδότησης για τη φύτευση αμπέλου μέχρι το 2050, και επιμένουν ότι οι πληροφορίες για τη διατροφή ή τουλάχιστον οι ενεργειακές αξίες πρέπει να προστεθούν στις ετικέτες των οίνων.
Το κείμενο που εγκρίθηκε από τους ευρωβουλευτές της Επιτροπής Γεωργίας πρέπει να εξεταστεί διεξοδικά από το Κοινοβούλιο ως σύνολο. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης και 26ης Μαΐου. Η Διάσκεψη των Προέδρων (πρόεδρος του Ε.Κ. και ηγέτες των πολιτικών ομάδων) μπορεί στη συνέχεια να αποφασίσει να διαβιβάσει το κείμενο στην Ολομέλεια. Διαφορετικά, η νέα Επιτροπή Γεωργίας θα πρέπει να επανεξετάσει το ζήτημα.
«Η απόφαση αυτή εξυπηρετεί τεράστια συμφέροντα»
Την πλήρη αντίθεσή του με την πολιτική μείωσης των προϊόντων σε έναν κόσμο ο οποίος κατά τα 2/3 του τουλάχιστον μαστίζεται από την πείνα εξέφρασε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, σχολιάζοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης. «Πίσω από την απόφαση αυτή κρύβονται διάφορα λόμπι, υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός και εξυπηρετούνται συμφέροντα. Και όλα αυτά την ώρα που ο μεγάλος εφιάλτης της ανθρωπότητας είναι η αδυναμία να έχει αυτάρκεια στα τρόφιμα. Είναι αστείο να αποφασίζονται ενισχύσεις για τη μείωση της παραγωγής των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και την ίδια ώρα να προωθούνται τα συμφέροντα σύνθετων προϊόντων που είναι απειλή για τον διατροφικό τομέα και την υγεία του κόσμου»... Ο κ. Στεφανάκης καταλήγει λέγοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στην πραγματικότητα έχει συρθεί από την “τρέλα” του νεοφιλελευθερισμού, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε επικίνδυνες καταστάσεις στον τομέα της παραγωγής των τροφίμων, με μέτρα όπως αυτά, που, αντί να αυξάνουν τα τρόφιμα, τα μειώνουν ακόμα περισσότερο, σε έναν κόσμο που υποφέρει.

Πηγή : Νέα Κρήτη


Συνολικες προβολες σελιδας