Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

4 εκατομ. ευρώ θα απαιτηθούν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων δημιουργήθηκαν από τη θεομηνία στο Δήμο Σητείας

Για το μείζον θέμα των χρηματοδοτήσεων -κατόπιν και των σχετικών τεχνικών δελτίων που έχουν ήδη αποστείλει  ο Δήμος προς στο Υπουργείο Εσωτερικών και στην Περιφέρεια-
ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης σημείωσε: «Μέχρι στιγμής από τα αιτήματα με την μορφή τεχνικών δελτίων που έχουν αποσταλεί, σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια, έχουμε την υπογραφή και έγκριση της χρηματοδότησης της μελέτης που αφορά τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην περιοχή του Καψά και του Αδιάβατου στον δρόμο προς τον Γούδουρα. Εγκρίθηκε το ποσό των 80.000 € για την ανάθεση της μελέτης και τώρα η Υπηρεσία μας θα προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Λόγω της κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορούμε να πάμε σε γρήγορες διαδικασίες, απευθείας ανάθεσης. Θεωρώ ότι αυτό μπορεί να γίνει σύντομα.
Επίσης σε προφορική ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαμε, υπέγραψε κι ενέκρινε το ποσό των 200.000 συν ΦΠΑ (δηλαδή 245.000), που αφορά την μίσθωση μηχανημάτων για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε στο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο.
Ακόμη, αναμένεται από την Περιφέρεια η έγκριση του τεχνικού δελτίου για τη χρηματοδότηση που έχει ζητήσει η ΔΕΥΑΣ.
Επίσης εστάλη στο Δήμο το αντίστοιχο έγγραφο έγκρισης από το Υπουργείο Εσωτερικών αναφορικά με το ποσό των 400.000 € σαν επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν. Βέβαια, όπως τόνισε ο κ. Πατεράκης, ο Δήμος είχε καταθέσει αίτημα για το ποσό του 1.000.000 € προτείνοντας μέρος αυτού να χρησιμοποιηθεί για την αγροτική- δημοτική οδοποιία, ένα άλλο μέρος αυτού για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης στο αγροτικό και δημοτικό δίκτυο που έχει καταστραφεί, καθώς και ένα ποσό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην άρδευση. Να τονίσουμε ότι υπάρχουν και προβλήματα που δεν είναι ακόμη εμφανή διότι δεν έχει ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος».

Οι προτεραιότητες
Για τις πρώτες εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για ένα ποσό της τάξης περίπου των 4 εκατομ., το οποίο συνολικά θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση όσων προβλημάτων δημιουργήθηκαν από τη θεομηνία της 6ης Απριλίου στο Δήμο Σητείας ο κ. Πατεράκης επεσήμανε:
«Το ποσό είναι τεράστιο. Ενδεχομένως να υπερβεί τα 3,5 και 4 εκατομ. Εμείς κάνουμε αυτά που θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν ως προτεραιότητα, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας για ό,τι γίνεται και τις δυνατότητες που υπάρχουν βάσει των χρηματοδοτήσεων που έχουμε. Η αντιμετώπιση όλης αυτής της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί θεωρώ ότι γίνεται με ένα γρήγορο και σωστό τρόπο θέτοντας προτεραιότητες.
Όμως είναι δεδομένο ότι τα χρήματα δεν θα φθάσουν. Γι’ αυτό δεν ευθυνόμαστε εμείς. Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη προσοχή από την κεντρική κυβέρνηση. Εμείς με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων που θα κάνουμε με τις προαναφερόμενες χρηματοδοτήσεις, θα καταγράψουμε το υπόλοιπο των απαιτήσεων και θα αιτηθούμε επιπλέον χρήματα. Οι παρεμβάσεις που απαιτούνται είναι μεγάλες.
Όσο βελτιώνονται κάποιες κεντρικές οδικές αρτηρίες αγροτικού δικτύου, τόσο εμφανίζονται περισσότερα προβλήματα στους δρόμους που υπάρχουν αλλά και στα δίκτυα άρδευσης που έχουν υποστεί μεγάλες φθορές. Αυτή την στιγμή είμαστε στην αντιμετώπιση των πιο σημαντικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και καταγράφουμε ακόμη ζημιές.
Θέλω με την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες της κάθε υπηρεσίας, ότι οι χρηματοδοτήσεις που αναφέρθηκαν και θα μπουν στον προϋπολογισμό του Δήμου ακολουθώντας τις διαδικασίες που επιβάλλονται από το νόμο, δεν έχουν καμία σχέση με τις αποζημιώσεις που πρέπει να λάβουν οι συμπολίτες μας, των οποίων έχουν υποστεί ζημιές οι κατοικίες, η οικοσκευή και οι περιουσίες τους. Για την αγροτική περιουσία θα πρέπει να απευθύνονται στον ΕΛΓΑ, για τις ιδιωτικές κατοικίες και την οικοσκευή στην Επιτροπή του Δήμου και για τις επαγγελματικές στέγες στην αντίστοιχη Επιτροπή της Περιφέρειας».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή


Συνολικες προβολες σελιδας